Home / Trefwoorden / van regels naar relaties
van regels naar relaties
In de nieuwste aflevering van de WaardeCast gaat Mieke Hollander, initiatiefnemer van de gelijknamige podcastserie en bestuurder van LOC Waardevolle zorg, in gesprek met Frank Spijker en Vera Jansweijer. Onderwerp van gesprek: het onderzoek naar de beweging Radicale vernieuwing, dat dit jaar afgerond is. Frank Spijker raakte vanuit zijn eigen ervaring met de zorg die LEVANTOgroep biedt onder meer actief in de cliëntenraad. En van daaruit is hij actief betrokken bij de beweging Radicale vernieuwing; LEVANTOgroep is gzz-deelnemer aan de beweging, die door LOC ondersteund wordt. Vera Jansweijer is coördinator Radicale vernieuwing en was betrokken bij het onderzoek naar de vernieuwing.
lees verder
Een goede samenwerking en een gelijkwaardige relatie met naasten van de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd, draagt bij aan waardevolle zorg en waardevol leven. Deze relatie ontstaat niet…
lees verder
Een verslag van het werkbezoek van ons actieteam Nieuwe manieren van leren en verantwoorden aan deelnemer Vereen. “We willen ons graag verenigen met de samenleving. We zien het vraagstuk van de ouderenzorg niet alleen als een vraagstuk van de zorg maar als een vraagstuk dat ons allemaal aangaat.”
lees verder
24 oktober 2024
Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we steeds de mens blijven zien en wat die nodig heeft om waardevolle zorg te ervaren, onafhankelijk van de sector van waaruit…
lees verder
Zeven zorgorganisaties die actief zijn in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering doen al mee met Radicale vernieuwing jeugdzorg. Voor de zomer kwamen de deelnemers voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Welke stip zien zij op de horizon en wat is er nodig om daar te komen?
lees verder
“Hoe zorgen we dat we echt de stem van de cliënten, naasten en medewerkers serieus nemen. In plaats van dat we alleen bezig zijn met de officiële organen?” Aan het woord is Bernadette Willemse, bestuurder bij de Reigershoeve, die ons laatste webinar over Samen zeggenschap opende. Bekijk de video's en lees meer over verschillende praktijkvoorbeelden.
lees verder
De eerste Halfjaarlijkse Ontmoeting van de brede beweging Radicale vernieuwing is een feit! Tussen de veertig en vijftig deelnemers uit de gehandicaptenzorg, langdurige ggz en zorg in het verpleeghuis en thuis reisden af naar Zeist. Een korte impressie.
lees verder
Vanuit de landelijke beweging Radicale vernieuwing bundelden organisaties vorig jaar al krachten en schreven onderbouwde brieven aan Zorginstituut Nederland waarom zij niet meer wilden aanleveren. Intussen zijn bestuurders van deze organisaties in verschillende regio's in gesprek gegaan met collega-organisaties en zijn er nu door in totaal 50+ zorgorganisaties verschillende brieven naar het zorginstituut verstuurd. De strekking: wij vinden het niet langer verantwoord om deze kwaliteitsinformatie (indicatoren basisveiligheid) nog langer aan te leveren en doen dat dit jaar dan ook niet. Ook is er een groep bestuurders die Zorginstituut Nederland heeft laten weten dat zij overwegen om de gevraagde indicatoren over 2023 niet aan te leveren. Een duidelijk signaal dat serieus genomen moet worden, waar het zorginstituut en de andere landelijke instanties niet langer omheen kunnen.
lees verder
Dit blog van de initiatiefnemer van Radicale vernieuwing begint met een helicopterperspectief: want we zien een breder patroon van tegenwerking van vernieuwende initiatieven, in een tijd waarin iedereen het er juist over eens is dat alle tijd en geld naar het realiseren van toekomstbestendige, Waardevolle zorg moet.
Daarna meer over onze actie #stopdepaarsekrokodil en wat organisaties in het land kunnen doen.
lees verder
Het kan toch niet zo zijn dat onze overheid vernieuwing blokkeert?
Volgens onze overheid wel, ze zit erbij en kijkt ernaar.
Wij zitten niet stil, werken volop aan alternatieven voor het meten en
verantwoorden van kwaliteit in onze zorgorganisaties. Maar we lopen vast in contact met de overheid. Help mee! Gebruik deze tekst en echte opblaaskrokodil.
lees verder
15 oktober 2024
Deelnemers van de bweging Radicale vernieuwing gaan samen met Zorginstituut Nederland, de inspectie en zorgkantoren op zoek naar alternatieven voor het verantwoorden van kwaliteit. Samen creëren we met behulp van deze dialogen ruimte om leren en het zichtbaar maken van kwaliteit zó te organiseren, dat het weer waardevol is voor de mensen die zorg ontvangen. Iets waar we ons het afgelopen jaar voor hebben ingezet. Twaalf organisaties die deelnemen aan onze vernieuwingsbeweging (vanuit de zorg in verpleeghuizen en zorg thuis) onderzoeken wat waardevolle manieren zijn om te werken aan kwaliteit, leren en verantwoorden. Maar ook mensen uit de organisaties die deelnemen aan Radicale vernieuwing vanuit de langdurige ggz en gehandicaptenzorg zijn uitgenodigd.
lees verder
Begin 2017 gaat de landelijke beweging Radicale vernieuwing officieel van start met als motto: van regels naar relaties. Nu zeven jaar - en vele opbrengsten - later zijn verschillende bewegingen Radicale vernieuwing ontstaan en die bundelen nu hun krachten. Deelnemende organisaties uit de verpleeghuiszorg en thuiszorg en uit de langdurige ggz gaan samen met organisaties uit de gehandicaptenzorg verder als één brede vernieuwingsbeweging. Samen werken zij nu aan de zorg van morgen. Die in alle facetten draait om mensen en wat er voor hen toe doet.
lees verder
"De verhuizing betekende volgens teammanager Johan Dreesen (57) een frisse start. Zowel voor de bewoners als alle zorgprofessionals. Het markeerde een nieuwe aanpak, die gebaseerd is op 'Radicale vernieuwing langdurige ggz, van regels naar relaties.' ... Niet alleen de bewoners zijn blij met de nieuwe aanpak. Uit een recent onderzoek binnen LEVANTOgroep blijkt dat de zorgprofessionals van locatie Peymeestersdreef hoge rapportcijfers geven aan onder andere hun werkplezier." Ook het aantal 'agressiemeldingen' is fors teruggelopen. Dat is te lezen in FLOOR Magazine.
lees verder
Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. Van 2021 tot en met 2023 is onderzocht hoe de deelnemende organisaties in de praktijk werken vanuit relaties ('relationeel' of ‘triadisch’) en hoe dit bijdraagt aan een betekenisvol leven voor cliënten, naasten en hulpverleners. Ook is gekeken naar hoe de vernieuwers van elkaar leren binnen de vernieuwingsbeweging. Hoewel het actie-onderzoek zich richt op langdurige ggz, werd gaandeweg duidelijk dat inzichten ook waardevol zijn voor andere sectoren zoals de ouderenzorg en gehandicaptenzorg.
lees verder
3 juli 2024
Deelnemers van de bweging Radicale vernieuwing gaan samen met Zorginstituut Nederland, de inspectie en zorgkantoren op zoek naar alternatieven voor het verantwoorden van kwaliteit. Samen creëren we met behulp van deze dialogen ruimte om leren en het zichtbaar maken van kwaliteit zó te organiseren, dat het weer waardevol is voor de mensen die zorg ontvangen. Iets waar we ons het afgelopen jaar voor hebben ingezet. Twaalf organisaties die deelnemen aan onze vernieuwingsbeweging (vanuit de zorg in verpleeghuizen en zorg thuis) onderzoeken wat waardevolle manieren zijn om te werken aan kwaliteit, leren en verantwoorden. Maar ook mensen uit de organisaties die deelnemen aan Radicale vernieuwing vanuit de langdurige ggz en gehandicaptenzorg zijn uitgenodigd.
lees verder
26 maart 2024
In dit webinar met de actie-onderzoekers, hoor je de belangrijkste conclusies en inzichten vanuit het actie-onderzoek. En krijg je concrete handvatten hoe je er zelf in je eigen praktijk mee aan de slag kunt.
lees verder
Geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen! Dat is de kern van een advies aan de politiek. Ruim 1500 mensen droegen daaraan bij en de bijbehorende petitie is meer dan 3200 keer ondertekend. Vanmiddag zijn de petitie en het advies overhandigd aan Tweede Kamerleden, door vertegenwoordigers van cliënten, zorgprofessionals en burgerinitiatieven. Initiatiefnemer LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) begeleidde de overhandiging en ook Actiz was erbij.
Individuen en organisaties die de petitie, het advies en de concrete voorstellen ondersteunen, vertegenwoordigen miljoenen Nederlanders. Verschillende partijen, waaronder deelnemers uit onze beweging, zijn nu in gesprek over de vraag: hoe kunnen we de visie en concrete voorstellen uit dit advies verwezenlijken?
lees verder (4)
Deze 4de breaklunch [‘kampvuurgesprek‘ in het kader van radicale vernieuwing, red.] hebben we gehouden op een mooie locatie van de RIBW Almelo en was het thema WLZ wonen en WMO.…
lees verder
Een aantal deelnemers uit de brede beweging Radicale vernieuwing zijn in gesprek naar aanleiding van dit advies. Naast de benodigde acties van het kabinet gaat het uitgebreide advies namelijk ook in op wat de benodigde radicale verandering van alle andere partijen vraagt. Hoe kunnen we dit nu van visie naar praktijk brengen?
lees verder
Maandag 6 november is de volgende Halfjaarlijkse ontmoeting binnen de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. In de deelsessie over Optrekken met naasten tijdens de vorige Halfjaarlijkse ontmoeting werden interessante praktijkvoorbeelden…
lees verder
Op een inspirerende plek aan het Amsterdam-Rijnkanaal verzamelde zich half september een groep radicale vernieuwers uit zorg, welzijn en onderwijs. Doel: een vrijplaats creëren waar buiten de bestaande kaders alle ruimte is om tot inspirerende ideeën te komen tot vernieuwing van het zorgonderwijs. Zodat dit beter aansluit bij de praktijk van waardevolle zorg. “Wat wil de zorgvrager; dat is het uitgangspunt.”
lees verder
De beweging Radicale vernieuwing organiseert webinars voor (medewerkers van) zorgorganisaties, cliënten, naasten en ervaringsdeskundigen om elkaar te inspireren en samen te leren. Meer dan tachtig mensen deden mee aan de meest recente webinar, over werken aan een gelijkwaardige relatie met naasten. Het is een onderwerp dat breed leeft, dus we hebben de webinar opgenomen. In de Week van de Medezeggenschap is de première van deze video; vanaf maandag 2 oktober 12.00 uur kun je de video op elk moment terugkijken. Een tipje van de sluier.
lees verder
Actieteam Ruimte voor het levensverhaal is van start!
Om werkelijk de mens te zien en verder te kijken dan iemands diagnose of problematiek, zoeken deelnemers van Radicale vernieuwing naar manieren die bewoners helpen om hun levensverhaal in beeld te brengen. Een levensverhaal beschrijft (een deel van) iemands leven. Levensverhalen worden geschreven over een heel leven, maar kunnen ook een bepaalde periode of thematiek behandelen.
Op basis van een vraag hierover van Mentrum zijn deelnemers van Radicale vernieuwing bij elkaar gekomen om hierover ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en te inspireren. Dit leidde tot het actieteam Ruimte voor het levensverhaal.
lees verder
“Wat is een zinvolle daginvulling en hoe kan deze ondersteunend zijn in een herstelproces van mensen met een psychische kwetsbaarheid? Ik gaf samen met Thomas Rijke van RIBW Overijssel een workshop over dit thema bij de halfjaarlijkse bijeenkomst van Radicale vernieuwing langdurige ggz.” Aan het woord is Suzanne van de Voorde, projectleider bij deelnemer MindUp/GGZ Friesland. Een impressie van die workshop en stand van zaken van dit actieteam.
lees verder
‘Zinvol rapporteren?! Bah!’ Dat is de eerste reactie van enkele mensen tijdens onze Halfjaarlijkse ontmoeting, bij het lezen dat er een deelsessie is over dit onderwerp. Maar na het aanhaken bij deze deelsessie, worden ze steeds enthousiaster. Enkele inzichten uit de deelsessie op een rij.
lees verder
Naasten kunnen vaak een heel betekenisvolle rol (blijven) spelen, in het leven en herstel van mensen die langdurig met ggz te maken hebben. Hoe zorg je ervoor dat naasten structureel een positie en rol kunnen hebben die van waarde is in het leven van cliënten? En hoe ondersteunen we naasten, wat hebben zij nodig? “Creatief nadenken over hoe mensen een betekenisvolle dag hebben, in plaats van focus op de regels en administratie.”
lees verder
12 september 2023
We geloven dat een gelijkwaardige relatie met naasten nodig kan zijn voor waardevolle zorg, waardevol leven en werken. Het betrekken van naasten als iemand met ggz te maken krijgt, gaat niet vanzelf. Dat kan wel wat zorg en aandacht gebruiken. Daarom willen we graag in gesprek met je.
lees verder
14 september 2023
Mensen in onze beweging vragen zich vaker af: als we de langdurige ggz echt radicaal willen vernieuwen, moeten we dan niet bij het zorgonderwijs beginnen? Die vraag gaan we verder verkennen, tijdens drie bijeenkomsten. Je bent van harte welkom! We organiseren de bijeenkomsten samen met Radicale vernieuwing in het verpleeghuis en thuis. Vanuit die beweging wordt sinds 2017 aan Radicale vernieuwing zorgonderwijs gewerkt.
lees verder
Waarom Radicale vernieuwing langdurige ggz ertoe doet? “Je bent nooit klaar met zoeken. Dus ook als organisatie moet je een organisatiecultuur neerzetten, waarin je die zoektocht samen kunt aangaan. Dat…
lees verder
Er zit veel kracht in lokale initiatieven van burgers en hun vernieuwende aanpak. Tijdens de tweede Meet-up Radicale vernieuwing bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’, bespreken we hoe zeggenschap van mensen in de buurt tot stand kan komen. Hoe kunnen we ‘zorgzame buurten’ creëren? Hoe organiseren we andersoortige werkwijzen waarbij zorg aanvullend is, aansluit en we slim krachten bundelen? Zulke werkwijzen zijn hard nodig, ook om de toenemende regelzucht, medicalisering en andere belangen het hoofd te bieden. Een verslag.
lees verder
Op 21 april organiseerde de Stadskliniek Almelo (Dimence) alweer de 3e Breaklunch [‘kampvuurgesprek‘ in het kader van radicale vernieuwing, red.]. Bij de Breaklunch waren 14 mensen aanwezig vanuit verschillende organisaties en rollen (vrijwilligerscentrale Almelo voor Elkaar, gemeente, Phrenos, 2 clienten, clientenraad, RIBW Overijssel, Mens tot Mens (zelfregiecentrum), FACT en Stadskliniek. Net zoals bij de vorige bijeenkomsten vond dit plaats in een positieve, informele sfeer waarbij onderling lijntjes werden gelegd en iedereen zijn of haar ervaring en inzicht deelde.
lees verder
7 december 2023
Mensen in onze beweging vragen zich vaker af: als we de langdurige ggz echt radicaal willen vernieuwen, moeten we dan niet bij het zorgonderwijs beginnen? Die vraag gaan we verder verkennen, tijdens drie bijeenkomsten. Je bent van harte welkom! We organiseren de bijeenkomsten samen met Radicale vernieuwing in het verpleeghuis en thuis. Vanuit die beweging wordt sinds 2017 aan Radicale vernieuwing zorgonderwijs gewerkt.
lees verder
We willen niet dat een ander voor ons bepaalt wat we moeten doen. Of wat voor ons zinvol zou zijn. Toch is dat wat in de langdurige ggz gebeurt. Beperkte standaard manieren om je dag in te vullen, druk op hulpverleners om cliënten te ‘activeren’ om doelen te behalen en budgetten niet te overschrijden. Hoe kan het anders?
lees verder (1)
Tijdens de Week van de Radicale vernieuwing, afgelopen november, ontmoetten en inspireerden deelnemers van de verschillende vernieuwingsbewegingen elkaar. Woonzorgboerderij de Reigershoeve, waar mensen met dementie wonen, en de op vooral jongeren gerichte woonleergemeenschap Het Dagelijks Bestaan blijken veel raakvlakken te hebben. Begin dit jaar zochten ze elkaar op.
lees verder
22 mei 2023
Deelnemers ervaren dat rapporteren veel tijd kost, die ten koste gaat van het contact en de relatie met cliënten. Zij maakten plannen om de rapportage meer voor en van de cliënt te maken en zijn daar nu mee aan de slag. 22 mei staan de volgende vragen centraal: Hoe vergaat het hen? Hoe kunnen ze elkaar helpen bij vervolg?
lees verder
Meer ruimte maken voor lokale zeggenschap, zodat mensen samen hun eigen oplossingen kunnen bedenken. En kunnen aangeven wat zij daarbij van collectieve voorzieningen nodig hebben. In 2023 bezoeken we plekken waar mensen lokaal invulling geven aan 'Waardevol leven'. We starten een dialoog - zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft - en vinden medestanders in de zoektocht naar verbinding. We beginnen bij Het 8ste Werk in Kampen: een initiatief waar mensen er voor elkaar zijn, waardoor de meeste zorg overbodig is.
lees verder
15 mei 2023
Lynn Berger is journalist en schrijver. Ze onderzoekt hoe zorg zich ontwikkelt, wat het voor ons doet en wat we nodig hebben om goed voor elkaar te kunnen zorgen. Op maandagmiddag 15 mei gaan we in Zwolle live met Lynn in gesprek over Zorg. En dan niet alleen de zorg die in bijvoorbeeld huisartspraktijken en verpleeghuizen wordt geleverd, maar juist ook de zorg die jij en ik dagelijks thuis of in onze omgeving leveren.
lees verder
9 mei 2023
Mensen in onze beweging vragen zich vaker af: als we de langdurige ggz echt radicaal willen vernieuwen, moeten we dan niet bij het zorgonderwijs beginnen? Die vraag gaan we verder verkennen, tijdens drie bijeenkomsten. Je bent van harte welkom! We organiseren de bijeenkomsten samen met de bewegingen Radicale vernieuwing in het verpleeghuis en thuis en Radicale vernieuwing jeugdzorg. Vanuit die eerste beweging wordt sinds 2017 aan Radicale vernieuwing zorgonderwijs gewerkt.
lees verder
21 maart 2023
Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of ondersteuning nodig hebben? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te…
lees verder
Begin 2021: de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz gaat officieel van start. Hoe vergaat het de deelnemers nu? Een ggz waar dat wat belangrijk is voor de mensen die zorg…
lees verder (2)
Vertrouwen in degene die je helpt (zoals een psycholoog of psychiater) is heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Dat kan niet zonder privacy. Maar de overheid verzamelt steeds meer intieme gegevens. Systemen zijn daarbij belangrijker geworden dan mensen en wat zij belangrijk vinden. Dat moet stoppen, vinden cliënten, psychologen, psychiaters en drie landelijke organisaties. Waaronder de ondersteuner van Radicale vernieuwing langdurige ggz, LOC Waardevolle zorg. Steun ook en doneer voor de rechtzaak!
lees verder (2)
In het actieteam Zinvolle daginvulling delen mensen uit deelnemende organisaties binnen de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz hun ervaringen. Over de vorm en inhoud van dagbesteding voor mensen die langdurige met zorg te maken hebben. In deze bijeenkomsten gaat het regelmatig over knelpunten die spelen in de praktijk met de financiering van dagbesteding, bijvoorbeeld over wat de gevolgen zijn van de Wet langdurige zorg. We willen we deze knelpunten graag verzamelen. Daarmee willen we meer zicht krijgen op wat hierin speelt en samenwerken aan oplossingen.
lees verder
In de beweging Radicale vernieuwing zorg wordt al langer gewerkt 'van regels naar relaties'. In deze special 54 pagina's praktijkvoorbeelden en tips. Regelopruimacties en verbeteraanpakken van zorgorganisaties binnen de beweging in de verpleeghuiszorg en zorg thuis. Ter inspiratie voor onze vernieuwing in de ggz.
lees verder
Tijdens de slotdag van de Week van de Radicale vernieuwing stond samen werken aan een waardevol leven centraal. Hoe komen we tot een samenleving waar iedereen van betekenis mag zijn? Wat hebben we daarvoor nodig? Mensen vertelden vol passie hoe zij daar aan werken. Maar ook welke dilemma’s ze daarbij ervaren. Voor 2023 is dan ook een vervolgserie dialoogbijeenkomsten in de maak, lees hieronder de vooraankondiging van een volgende bijeenkomst.
lees verder
Foto: Jhoy Dassen (midden) tijdens de workshop ZINVOL RAPPORTEREN, WAARDEVOL LEVEN! Elke zorgverlener kan uitleggen waarom rapporteren belangrijk is. Toch kom ik nooit een zorgverlener tegen die vol vuur over…
lees verder (6)
Hierbij presenteren we graag de nieuwste versie van onze ‘wetenswaardigheden’. Periodiek geven we via de wetenswaardigheden op een andere manier inzicht in waar zoal aan gewerkt wordt in de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz en waar dat zoal toe leidt. Een overzicht op hoofdpunten.
lees verder
Foto: vernieuwers in gesprek met inspecteurs van de IGJ tijdens de Week van de Radicale vernieuwing Halfjaarlijks gaan deelnemers en partners in gesprek met de inspectie, VWS, zorgautoriteit en zorgkantoren.…
lees verder
We blikten al eerder terug op de Week van de Radicale vernieuwing, op de dag die geheel en al in het teken stond van Radicale vernieuwing langdurige ggz. In het…
lees verder
Op zoek naar Waardevol leven! Dinsdag 8 november, tijdens de Week van de Radicale vernieuwing 2022 kwamen veel mensen bij elkaar binnen het netwerk Radicale vernieuwing langdurige ggz, met een…
lees verder (2)
11 november 2022
Ook dit jaar organiseren betrokkenen bij Radicale vernieuwingsbewegingen de Week van de Radicale vernieuwing, ondersteund door LOC Waardevolle zorg. De week vindt plaats van 7 tot en met 11 november.…
lees verder
Ook dit jaar organiseren betrokkenen bij Radicale vernieuwingsbewegingen de Week van de Radicale vernieuwing, ondersteund door LOC Waardevolle zorg. De week vindt plaats van 7 tot en met 11 november.…
lees verder
Vandaag gingen op het podium van de Week van de Medezeggenschap twee mensen uit onze vernieuwingsbeweging in gesprek over het thema van de medezeggenschapsweek: De toekomst is Waardevolle zorg. Martijn…
lees verder
Geplaatst op 31 augustus 2022
Binnen de bewegingen radicale vernieuwing hebben bestuurders en LOC elkaar opgezocht om andere oplossingen te zoeken dan de huidige manier van organiseren en financieren van zorg. Het leven van mensen en…
lees verder
Al veel mensen hebben zich aangemeld voor de Week van de Radicale vernieuwing, dit jaar van 7 t/m 11 november 2022! Theatermaker Oscar Kocken, onze gastheer en gespreksleider tijdens de Week, heeft een korte video voor ons gemaakt. Kijk je mee?
lees verder
Deelnemers en partners van de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz kwamen in juli naar Utrecht voor de Halfjaarlijkse ontmoeting. Wat is er zoal gebeurd sinds de start van de beweging, begin 2021? Hoe werken deelnemers aan vernieuwing, waar leidt dat toe? En welke volgende stappen kunnen we zetten?
lees verder (1)
Het actie-onderzoek naar de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz is in 2021 gestart door kenniscentrum Phrenos en Trimbos-instituut. In 2022 en 2023 krijgt het actie-onderzoek met een subsidie van ZonMw een verdieping: hoe maakt triadisch werken bij de deelnemende organisaties deel uit van hun vernieuwingspraktijk? En hoe kan triadisch werken verder bijdragen aan een betekenisvol leven voor cliënten, naasten en hulpverleners?
lees verder (5)
Hierbij presenteren we graag de nieuwste versie van onze ‘wetenswaardigheden’. Periodiek geven we via de wetenswaardigheden op een andere manier inzicht in waar zoal aan gewerkt wordt in de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz en waar dat zoal toe leidt. Een overzicht op hoofdpunten.
lees verder
Door Carlijn van Aalst, Isabelle van der Wijk en Marthijn Laterveer Op 23 maart 2022 was er vanuit LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer en ondersteuner van Radicale vernieuwing) een kennismakingsgesprek met…
lees verder
Hoe lukt het mensen ondanks ziekte, beperkingen, tegenslagen of andere hobbels waarde aan hun leven te geven? En wat drijft en motiveert hen van waarde en betekenis te zijn voor anderen? In deze aflevering vertelt Gisèle Vranckx (56), senior ervaringsdeskundige bij vernieuwer GGZ Noord-Holland-Noord over haar drijfveren.
lees verder
Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager.
We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.
lees verder (1)
Zoals we eerder al aangekondigden, ontmoeten de coördinatoren Radicale vernieuwing langdurige ggz van de verschillende deelnemende organisaties elkaar in een coördinatoren-netwerk. De eerste bijeenkomst was volgens deelnemers een ‘feest der herkenning’ en leidde tot nieuwe ideeën, verbindingen en een afspraak om vaker in deze samenstelling te ontmoeten. Maak in dit artikel kennis met één van de coördinatoren: Monique Menger van GGZ Friesland. Waar hoopt zij dat de vernieuwing zoal toe leidt en waar plukt ze al vruchten van deelname aan het netwerk?
lees verder (1)
Hoe lukt het mensen ondanks ziekte, beperkingen, tegenslagen of andere hobbels waarde aan hun leven te geven? En wat drijft en motiveert hen van waarde en betekenis te zijn voor anderen? Yuna Timmermans (24) vertelt over wat elf jaar jeugdzorg en ggz met haar hebben gedaan. Ze schreef er ook een boek over. “De woede die zich opbouwde, werd mijn houvast.”
lees verder
De zorg, het zorgonderwijs en de samenleving menselijker maken. Dat kán, daar wordt al hard aan gewerkt en daar is nog veel meer voor te doen. Dat vergt iets van iedereen, maar dat hebben we ook zelf in de hand. Een optimistische, realistische boodschap vanuit de Week van de Radicale vernieuwing.
lees verder