psychoses
Recht doen aan de mens: het levensverhaal in de langdurige ggz
Geplaatst op 11 september 2023 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers, De mens en zijn levensverhaal, Opstart vernieuwingsbeweging
Actieteam Ruimte voor het levensverhaal is van start!
Om werkelijk de mens te zien en verder te kijken dan iemands diagnose of problematiek, zoeken deelnemers van Radicale vernieuwing naar manieren die bewoners helpen om hun levensverhaal in beeld te brengen. Een levensverhaal beschrijft (een deel van) iemands leven. Levensverhalen worden geschreven over een heel leven, maar kunnen ook een bepaalde periode of thematiek behandelen.
Op basis van een vraag hierover van Mentrum zijn deelnemers van Radicale vernieuwing bij elkaar gekomen om hierover ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en te inspireren. Dit leidde tot het actieteam Ruimte voor het levensverhaal.
Zinvolle daginvulling bij langdurig psychische problemen | Mensen voorop, niet regels en geld
Geplaatst op 24 mei 2023 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers, Zinvolle daginvulling, Optrekken met naasten
We willen niet dat een ander voor ons bepaalt wat we moeten doen. Of wat voor ons zinvol zou zijn. Toch is dat wat in de langdurige ggz gebeurt. Beperkte standaard manieren om je dag in te vullen, druk op hulpverleners om cliënten te ‘activeren’ om doelen te behalen en budgetten niet te overschrijden. Hoe kan het anders?
De ontmoeting van mens tot mens | Terugblik Week van de Radicale vernieuwingsdag
Geplaatst op 25 november 2022 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers, Zinvolle daginvulling, Opstart vernieuwingsbeweging, de Nederlandse ggz, LOC, Phrenos, Trimbos & Valente
Op zoek naar Waardevol leven! Dinsdag 8 november, tijdens de Week van de Radicale vernieuwing 2022 kwamen veel mensen bij elkaar binnen het netwerk Radicale vernieuwing langdurige ggz, met een…
Pleidooi voor een nieuwe psychiatrie van samenwerking – Jim van Os en Myrrhe van Spronsen
Geplaatst op 25 maart 2022 - Thema's: Opstart vernieuwingsbeweging
Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager.
We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.