normaliseren

Een samen­leving waarin jeugdbescher­ming niet meer nodig is – Deelnemers hoopvol over ver­nieuwingsbeweging

Geplaatst op 12 augustus 2024 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers
Zeven zorgorganisaties die actief zijn in de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering doen al mee met Radicale vernieuwing jeugdzorg. Voor de zomer kwamen de deelnemers voor het eerst samen tijdens een informeel ‘Kampvuurgesprek’. Welke stip zien zij op de horizon en wat is er nodig om daar te komen?

lees verder

Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten

Geplaatst op 5 april 2024 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers
Begin 2017 gaat de landelijke beweging Radicale vernieuwing officieel van start met als motto: van regels naar relaties. Nu zeven jaar - en vele opbrengsten - later zijn verschillende bewegingen Radicale vernieuwing ontstaan en die bundelen nu hun krachten. Deelnemende organisaties uit de verpleeghuiszorg en thuiszorg en uit de langdurige ggz gaan samen met organisaties uit de gehandicaptenzorg verder als één brede vernieuwingsbeweging. Samen werken zij nu aan de zorg van morgen. Die in alle facetten draait om mensen en wat er voor hen toe doet. 

lees verder

Eindrap­port actie-on­der­zoek Radicale ver­nieuwing langdurige ggz met Doeboek

Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. Van 2021 tot en met 2023 is onderzocht hoe de deelnemende organisaties in de praktijk werken vanuit relaties ('relationeel' of ‘triadisch’) en hoe dit bijdraagt aan een betekenisvol leven voor cliënten, naasten en hulpverleners. Ook is gekeken naar hoe de vernieuwers van elkaar leren binnen de vernieuwingsbeweging. Hoewel het actie-onderzoek zich richt op langdurige ggz, werd gaandeweg duidelijk dat inzichten ook waardevol zijn voor andere sectoren zoals de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. 

lees verder

Webinar: Uitkomsten actie-on­der­zoek Radicale ver­nieuwing

26 maart 2024

In dit webinar met de actie-onderzoekers, hoor je de belangrijkste conclusies en inzichten vanuit het actie-onderzoek. En krijg je concrete handvatten hoe je er zelf in je eigen praktijk mee aan de slag kunt.

lees verder

Ervaringen ver­nieuwingsbeweging in brief aan infor­mateur en politici

Mede op basis van ervaringen in onze vernieuwingsbeweging heeft LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer en ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) 23 januari een brief gestuurd aan informateur Ronald Plasterk.

lees verder

Online bijeen­komst: Rust en ruimte creëren voor de ouderen­zorg

25 januari 2024

Steeds meer mensen constateren dat de ouderenzorg vastloopt. Eind 2023 droegen 1.500 mensen bij aan een advies aan de kabinetsinformateur en politieke partijen, over hoe het anders kan en moet. De petitie die hieraan gekoppeld is, is ruim 3100 keer ondertekend. Mensen en organisaties willen het advies en de visie die daaraan ten grondslag ligt nu ook verder in de praktijk brengen. In deze bijeenkomst verkennen zij de mogelijkheden.

lees verder

Hier zijn dor­pelin­gen zelf zorg gaan regelen

Geplaatst op 24 november 2023 - Thema's: Opstart vernieuwings­beweging
Op basis van de behoeften van de dorpelingen zijn inwoners van Austerlitz vanaf 2012 zelf zorg en voorzieningen gaan regelen. Het burgerinitiatief leidt tot meer sociale cohesie, minder zorg en veel mensen die vrijwillig bijdragen aan de leefbaarheid. “We blijven consequent redeneren vanuit de vraag (dus niet vanuit het aanbod).”

lees verder

Inspiratiebijeen­komst zor­gon­der­wijs: “Begeleid het leerproces van iederéén”

Geplaatst op 5 oktober 2023 - Thema's: Opstart vernieuwings­beweging
Op een inspirerende plek aan het Amsterdam-Rijnkanaal verzamelde zich half september een groep radicale vernieuwers uit zorg, welzijn en onderwijs. Doel: een vrijplaats creëren waar buiten de bestaande kaders alle ruimte is om tot inspirerende ideeën te komen tot vernieuwing van het zorgonderwijs. Zodat dit beter aansluit bij de praktijk van waardevolle zorg. “Wat wil de zorgvrager; dat is het uitgangspunt.”

lees verder

Recht doen aan de mens: het levensver­haal in de langdurige ggz

Actieteam Ruimte voor het levensverhaal is van start! Om werkelijk de mens te zien en verder te kijken dan iemands diagnose of problematiek, zoeken deelnemers van Radicale vernieuwing naar manieren die bewoners helpen om hun levensverhaal in beeld te brengen. Een levensverhaal beschrijft (een deel van) iemands leven. Levensverhalen worden geschreven over een heel leven, maar kunnen ook een bepaalde periode of thematiek behandelen. Op basis van een vraag hierover van Mentrum zijn deelnemers van Radicale vernieuwing bij elkaar gekomen om hierover ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en te inspireren.  Dit leidde tot het actieteam Ruimte voor het levensverhaal.

lees verder

Struc­tureel samen­wer­ken met naasten

Geplaatst op 2 augustus 2023 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers, Optrekken met naasten
Naasten kunnen vaak een heel betekenisvolle rol (blijven) spelen, in het leven en herstel van mensen die langdurig met ggz te maken hebben. Hoe zorg je ervoor dat naasten structureel een positie en rol kunnen hebben die van waarde is in het leven van cliënten? En hoe ondersteunen we naasten, wat hebben zij nodig? “Creatief nadenken over hoe mensen een betekenisvolle dag hebben, in plaats van focus op de regels en administratie.”

lees verder

Webinar: Werken aan een gelijkwaar­dige relatie met naasten

12 september 2023

We geloven dat een gelijkwaardige relatie met naasten nodig kan zijn voor waardevolle zorg, waardevol leven en werken. Het betrekken van naasten als iemand met ggz te maken krijgt, gaat niet vanzelf. Dat kan wel wat zorg en aandacht gebruiken. Daarom willen we graag in gesprek met je.

lees verder

‘Laat buurtbewoners eigenaar zijn van zorg en welzijn’ | Meet-up Radicale ver­nieuwing

Er zit veel kracht in lokale initiatieven van burgers en hun vernieuwende aanpak. Tijdens de tweede Meet-up Radicale vernieuwing bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’, bespreken we hoe zeggenschap van mensen in de buurt tot stand kan komen. Hoe kunnen we ‘zorgzame buurten’ creëren? Hoe organiseren we andersoortige werkwijzen waarbij zorg aanvullend is, aansluit en we slim krachten bundelen? Zulke werkwijzen zijn hard nodig, ook om de toenemende regelzucht, medicalisering en andere belangen het hoofd te bieden. Een verslag.

lees verder

Maatschap­pelij­ke par­ticipatie, hoe doe je dat?

Op 21 april organiseerde de Stadskliniek Almelo (Dimence) alweer de 3e Breaklunch [‘kampvuurgesprek‘ in het kader van radicale vernieuwing, red.]. Bij de Breaklunch waren 14 mensen aanwezig vanuit verschillende organisaties en rollen (vrijwilligerscentrale Almelo voor Elkaar, gemeente, Phrenos, 2 clienten, clientenraad, RIBW Overijssel, Mens tot Mens (zelfregiecentrum), FACT en Stadskliniek. Net zoals bij de vorige bijeenkomsten vond dit plaats in een positieve, informele sfeer waarbij onderling lijntjes werden gelegd en iedereen zijn of haar ervaring en inzicht deelde.

lees verder

Zinvolle dagin­vul­ling bij langdurig psychische problemen | Mensen voorop, niet regels en geld

We willen niet dat een ander voor ons bepaalt wat we moeten doen. Of wat voor ons zinvol zou zijn. Toch is dat wat in de langdurige ggz gebeurt. Beperkte standaard manieren om je dag in te vullen, druk op hulpverleners om cliënten te ‘activeren’ om doelen te behalen en budgetten niet te overschrijden. Hoe kan het anders?

lees verder (1)

“Naar elkaar omkijken is de essen­tie”

Tijdens de Week van de Radicale vernieuwing, afgelopen november, ontmoetten en inspireerden deelnemers van de verschillende vernieuwingsbewegingen elkaar. Woonzorgboerderij de Reigershoeve, waar mensen met dementie wonen, en de op vooral jongeren gerichte woonleergemeenschap Het Dagelijks Bestaan blijken veel raakvlakken te hebben. Begin dit jaar zochten ze elkaar op.

lees verder

‘Als mensen er voor elkaar zijn, is de meeste zorg over­bodig’ | Op bezoek bij Het 8ste Werk

Meer ruimte maken voor lokale zeggenschap, zodat mensen samen hun eigen oplossingen kunnen bedenken. En kunnen aangeven wat zij daarbij van collectieve voorzieningen nodig hebben. In 2023 bezoeken we plekken waar mensen lokaal invulling geven aan 'Waardevol leven'. We starten een dialoog - zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft - en vinden medestanders in de zoektocht naar verbinding. We beginnen bij Het 8ste Werk in Kampen: een initiatief waar mensen er voor elkaar zijn, waardoor de meeste zorg overbodig is.

lees verder

Een samen­leving creëren die draait om Waardevol leven

21 maart 2023

Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of ondersteuning nodig hebben? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te…

lees verder

Video’s: Een samen­leving creëren die draait om Waardevol leven

Tijdens de slotdag van de Week van de Radicale vernieuwing stond samen werken aan een waardevol leven centraal. Hoe komen we tot een samenleving waar iedereen van betekenis mag zijn? Wat hebben we daarvoor nodig? Mensen vertelden vol passie hoe zij daar aan werken. Maar ook welke dilemma’s ze daarbij ervaren. Voor 2023 is dan ook een vervolgserie dialoogbijeenkomsten in de maak, lees hieronder de vooraankondiging van een volgende bijeenkomst.

lees verder

Video: Dit was de Week van de Radicale ver­nieuwing 2022!

Deze video geeft je in 12 minuten een inkijkje in de Week van de Radicale vernieuwing 2022. Met aandacht voor: Voor het zeggen De gezamenlijke droom van alle betrokkenen bij…

lees verder

ZINVOL RAP­POR­TEREN, WAARDEVOL LEVEN!

Foto: Jhoy Dassen (midden) tijdens de workshop ZINVOL RAPPORTEREN, WAARDEVOL LEVEN! Elke zorgverlener kan uitleggen waarom rapporteren belangrijk is. Toch kom ik nooit een zorgverlener tegen die vol vuur over…

lees verder (6)

De ontmoeting van mens tot mens | Terugblik Week van de Radicale ver­nieuwingsdag

Op zoek naar Waardevol leven! Dinsdag 8 november, tijdens de Week van de Radicale vernieuwing 2022 kwamen veel mensen bij elkaar binnen het netwerk Radicale vernieuwing langdurige ggz, met een…

lees verder (2)

Terug­kij­ken: opening ggz-dag Week van de Radicale ver­nieuwing!

Ook dit jaar organiseren betrokkenen bij Radicale vernieuwingsbewegingen de Week van de Radicale vernieuwing, ondersteund door LOC Waardevolle zorg. De week vindt plaats van 7 tot en met 11 november.…

lees verder

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese