diagnoses

Recht doen aan de mens: het levensver­haal in de langdurige ggz

Actieteam Ruimte voor het levensverhaal is van start! Om werkelijk de mens te zien en verder te kijken dan iemands diagnose of problematiek, zoeken deelnemers van Radicale vernieuwing naar manieren die bewoners helpen om hun levensverhaal in beeld te brengen. Een levensverhaal beschrijft (een deel van) iemands leven. Levensverhalen worden geschreven over een heel leven, maar kunnen ook een bepaalde periode of thematiek behandelen. Op basis van een vraag hierover van Mentrum zijn deelnemers van Radicale vernieuwing bij elkaar gekomen om hierover ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en te inspireren.  Dit leidde tot het actieteam Ruimte voor het levensverhaal.

lees verder

Deel­nemers: Waarom Radicale ver­nieuwing langdurige ggz ertoe doet (video)

Geplaatst op 29 juni 2023 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers, Zinvolle daginvulling
Waarom Radicale vernieuwing langdurige ggz ertoe doet? “Je bent nooit klaar met zoeken. Dus ook als organisatie moet je een organisatiecultuur neerzetten, waarin je die zoektocht samen kunt aangaan. Dat…

lees verder

‘Laat buurtbewoners eigenaar zijn van zorg en welzijn’ | Meet-up Radicale ver­nieuwing

Er zit veel kracht in lokale initiatieven van burgers en hun vernieuwende aanpak. Tijdens de tweede Meet-up Radicale vernieuwing bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’, bespreken we hoe zeggenschap van mensen in de buurt tot stand kan komen. Hoe kunnen we ‘zorgzame buurten’ creëren? Hoe organiseren we andersoortige werkwijzen waarbij zorg aanvullend is, aansluit en we slim krachten bundelen? Zulke werkwijzen zijn hard nodig, ook om de toenemende regelzucht, medicalisering en andere belangen het hoofd te bieden. Een verslag.

lees verder

Maatschap­pelij­ke par­ticipatie, hoe doe je dat?

Op 21 april organiseerde de Stadskliniek Almelo (Dimence) alweer de 3e Breaklunch [‘kampvuurgesprek‘ in het kader van radicale vernieuwing, red.]. Bij de Breaklunch waren 14 mensen aanwezig vanuit verschillende organisaties en rollen (vrijwilligerscentrale Almelo voor Elkaar, gemeente, Phrenos, 2 clienten, clientenraad, RIBW Overijssel, Mens tot Mens (zelfregiecentrum), FACT en Stadskliniek. Net zoals bij de vorige bijeenkomsten vond dit plaats in een positieve, informele sfeer waarbij onderling lijntjes werden gelegd en iedereen zijn of haar ervaring en inzicht deelde.

lees verder

‘Als mensen er voor elkaar zijn, is de meeste zorg over­bodig’ | Op bezoek bij Het 8ste Werk

Meer ruimte maken voor lokale zeggenschap, zodat mensen samen hun eigen oplossingen kunnen bedenken. En kunnen aangeven wat zij daarbij van collectieve voorzieningen nodig hebben. In 2023 bezoeken we plekken waar mensen lokaal invulling geven aan 'Waardevol leven'. We starten een dialoog - zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft - en vinden medestanders in de zoektocht naar verbinding. We beginnen bij Het 8ste Werk in Kampen: een initiatief waar mensen er voor elkaar zijn, waardoor de meeste zorg overbodig is.

lees verder

De ontmoeting van mens tot mens | Terugblik Week van de Radicale ver­nieuwingsdag

Op zoek naar Waardevol leven! Dinsdag 8 november, tijdens de Week van de Radicale vernieuwing 2022 kwamen veel mensen bij elkaar binnen het netwerk Radicale vernieuwing langdurige ggz, met een…

lees verder (2)

Terug­kij­ken: opening ggz-dag Week van de Radicale ver­nieuwing!

Ook dit jaar organiseren betrokkenen bij Radicale vernieuwingsbewegingen de Week van de Radicale vernieuwing, ondersteund door LOC Waardevolle zorg. De week vindt plaats van 7 tot en met 11 november.…

lees verder

‘De zorg zou nu gewoon waardevol moeten zijn voor iedereen’

Geplaatst op 3 oktober 2022 - Thema's: de Nederlandse ggz, LOC, Phrenos, Trimbos & Valente
Vandaag gingen op het podium van de Week van de Medezeggenschap twee mensen uit onze vernieuwingsbeweging in gesprek over het thema van de medezeggenschapsweek: De toekomst is Waardevolle zorg.  Martijn…

lees verder

Pleidooi voor een nieuwe psychiat­rie van samen­wer­king – Jim van Os en Myrrhe van Spronsen

Geplaatst op 25 maart 2022 - Thema's: Opstart vernieuwings­beweging
Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager. We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.

lees verder

Van autisme tot bor­der­line, maar nooit écht gezien

Geplaatst op 14 maart 2022 - Thema's: Opstart vernieuwings­beweging
Hoe lukt het mensen ondanks ziekte, beperkingen, tegenslagen of andere hobbels waarde aan hun leven te geven? En wat drijft en motiveert hen van waarde en betekenis te zijn voor anderen? Yuna Timmermans (24) vertelt over wat elf jaar jeugdzorg en ggz met haar hebben gedaan. Ze schreef er ook een boek over. “De woede die zich opbouwde, werd mijn houvast.”

lees verder

Wegens succes ook in 2022: Week van de Radicale ver­nieuwing

Geplaatst op 26 november 2021 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers, Opstart vernieuwings­beweging
De zorg, het zorgonderwijs en de samenleving menselijker maken. Dat kán, daar wordt al hard aan gewerkt en daar is nog veel meer voor te doen. Dat vergt iets van iedereen, maar dat hebben we ook zelf in de hand. Een optimistische, realistische boodschap vanuit de Week van de Radicale vernieuwing.

lees verder

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese