Terug­kijken webinar Week van de Medezeg­genschap

Geplaatst op 14 oktober 2024

Jaarlijks organiseert LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van de beweging Radicale vernieuwing) de Week van de Medezeggenschap. In 2024 voor de vijfde keer. Een lustrum! We begonnen de week met het Zorghulpfestival op 4 en 5 oktober. Op 7, 8, 9 en 10 oktober organiseerden cliëntenraden door het hele land activiteiten die het belang van medezeggenschap voor het voetlicht brengen. En op 10 oktober sloten we af met een webinar waarin alle thema’s van de afgelopen week voorbij kwamen. Waarin we terug blikten en vooruit keken: wat kan anders en beter, waar willen we aan werken, waar hopen we op? In het webinar dat hieronder in het bericht van LOC Waardevolle zorg terug te kijken is, wordt ook de verbinding gelegd met wat op dit vlak zoal binnen de beweging Radicale vernieuwing gebeurt. 


Webinar ‘Samenwerken aan (mede)zeggenschap, meerwaarde door verbinding’

LOC Waardevolle zorg wil dat ieder mens een waardevol leven kan leiden. Ook als deze zorg nodig heeft. LOC gaat uit van de waarde en de waarden van het individu. Deze visie is van toepassing op alle vormen van zorg: intramuraal én extramuraal. In de GGZ, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, jeugdzorg, thuiszorg, ambulancezorg en in alle andere sectoren.

Het versterken van zeggenschap is een rode draad in ons werk. De mens staat voorop. Niet de regels of de protocollen. In dit Webinar komt samen hoe we vanuit LOC Cliëntenraden, het versterken van medezeggenschap in organisaties, en de beweging Radicale vernieuwing, die ondersteund wordt door LOC en waarbij deelnemende zorgorganisaties werken aan vernieuwing van de zorg, werken aan Samen Zeggenschap en Waardevolle zorg. Voor mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en de mensen die zorg verlenen. Hoe kom je vanuit verschillende perspectieven als mens tot elkaar? De voorbeelden die aan bod komen, komen uit verschillende sectoren maar zijn, eventueel met een kleine aanpassing, ook op andere sectoren toepasbaar.

Het Webinar werd opgenomen in het kader van de Week van de Medezeggenschap 2024: ‘Samenwerken aan (mede)zeggenschap, meerwaarde door verbinding’. Diverse gasten schoven online aan bij host Aukje Lausberg rondom een drietal onderwerpen

  • Terugblik ZorgHulp Festival
  • Wat gebeurde er in het land?
  • Toekomst: 2025 en verder

Terugblik Zorghulp Festival 4 en 5 oktober

Workshop door Vereen (Ouderenzorg)

Na het filmpje ging ging Aukje in gesprek met Marieke Stijf en Hélène de Vries, regieverpleegkundigen van Zorgorganisatie Vereen, deelnemer van Radicale vernieuwing, die samen met collega Jannieke van der Wal de workshop ‘Vanuit talent, gevoel en zeggenschap werken’ verzorgden tijdens het Zorghulp Festival. Marieke: “Wij hebben in het aanjagen vanuit het transitie-denken alle vrijheid gekregen om het ‘anders kijken, anders denken en anders doen’ in de zorg vorm te gaan geven en initiatieven op te zetten. Deze workshop ging over hoe we dat vertellen aan de medewerkers” Hélène: “We vertellen het verhaal letterlijk in duplo-platen. We hebben drie duplo platen mee waarin we vertellen hoe de samenleving was in 1990, in het nu en hoe het in de toekomst is. Wat je vooral hoort is dat mensen zeggen: ‘Oh, maar nu snap ik waarom we het anders hebben te doen’. We hebben een vertaalslag gemaakt.”

Kampvuurgesprekken

‘Kampvuurgesprekken’ was ook een van de workshops die vanuit LOC werden gegeven. Daarover praat Aukje verder met Ingrid Rebel, coördinator Radicale vernieuwing jeugdzorg, en Carlijn van Aalst, LOC adviseur. Carlijn verzorgde deze workshop samen met Shuna Vanner, verpleegkundig specialist GGZ bij GGZ Noord-Holland-Noord. De kern van de workshop was wat is nou de methode van zo’n kampvuurgesprek en wat kun je ermee bereiken? Carlijn: “Een kampvuurgesprek is iets wat we vaak hebben ingezet, als je beweging in gang wilt zetten in een organisatie of een team. Waarin je vanuit de kern, de intrinsieke motivatie, de waarden, de verlangens die er leven in een groep, maar ook de buikpijn, gezamenlijk aan de slag gaat. De methode van een kampvuurgesprek helpt om elkaar gelijkwaardig te horen. En van mens tot mens in gesprek te gaan.” Ingrid Rebel vertelt over haar eigen ervaring van een kampvuurgesprek waarbij een groep ervaringsdeskundigen het gesprek aan ging met bestuurders. “Het mooie was dat we elkaar daar hebben kunnen ontmoeten als mens. Zonder vooroordelen en oordelen. Je mocht daar gewoon zijn. Als ik aan dat kampvuurgesprek denk, krijg ik nog steeds kippenvel.”

Lees meer over de kampvuurgesprekken: Nieuwe LOC-dienst: ‘Kampvuurgesprekken’ voor waardevolle zorg! – LOC Waardevolle zorg

Wat gebeurde er in het land?

Vele cliëntenraden en zorgorganisaties grepen de Week van de Medezeggenschap aan om de cliëntenraad en medezeggenschap in de schijnwerpers te zetten. Dit gebeurde op allerlei manieren. Op deze pagina vind je een verzameling van activiteiten tijdens de Week van de Medezeggenschap 2024: Week van de Medezeggenschap 2024: lokale activiteiten – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)

Gemiva gehandicaptenzorg

Gemiva is een van de actieve organisaties in de Week van de Medezeggenschap. Ze publiceerden een podcast, waarin Bert en Maickle vertellen waarom ze het belangrijk vinden om lid te zijn van de cliëntenraad, de Swet-raad, de medezeggenschapsraad van Swetterhage, stelt zich voor in een filmpje. En ze maakten een video waarin bewoner Rick in gesprek gaat met bestuurder Marjolijne Lewis.

Dit filmpje is een samenvatting van het gesprek tussen Rick en Marjolijne. Een mooi gesprek, waarin Marjolijne vertelt wat er goed gaat, maar ook eerlijk beschrijft wat er beter kan. En Rick aangeeft hoe hij zou willen dat het gaat. Rick: “Nu lopen we achter het management aan, maar eigenlijk zou het management achter ons aan moeten lopen.”

Na het filmpje vraagt Aukje aan Marjolijne Lewis of dat ook het toekomstbeeld is dat zij voor ogen heeft. Marjolijne: “Ik denk echt dat de tijd is gekomen dat we dit soort ideeën niet zomaar meer opzij moeten zetten. Maar dat we met elkaar het gesprek aan moeten gaan over wat bedoelen we nu precies en wat doen we nog niet en vooral wat doen we al wel? Er zijn al voorbeelden van waar we volgend zijn en het samen doen en hoe kunnen we dat nou vaker doen?”

Landelijk event medezeggenschap jeugd

Jesse Gorter, lid van jongerenraad entrea-lindenhout, was een van de jongeren die betrokken was bij de organisatie en de inhoud van het programma van deze dag. Over deze dag zegt hij: “Normaal gesproken zou ik niet zomaar met mensen van organisaties waar ik eigenlijk nog nooit had gehoord, of mensen die een stuk ouder zijn dan ik in gesprek gaan. Als je zo’n dag niet hebt, ontstaan dat soort interacties niet. Begrip is het belangrijkst. Als het contact wegvalt zie je dat er problemen ontstaan. Daarom vind ik zulke dagen ontzettend belangrijk.”

Speciaal voor deze dag schreef Jesse het lied Zeggenschap:

Toekomstvisie Jeugd

Ook Ingrid Rebel vertelt hoe zij deze dit event heeft ervaren en Aukje maakt vervolgens een bruggetje naar de Toekomstvisie Jeugd. Ingrid: “We hebben samen met een grote groep ervaringsdeskundigen deze visie opgesteld. Deze ligt nu ter inzage. We gaan nog dagen organiseren waarop mensen feedback kunnen geven.
De Toekmostvisie is eigenlijk een droom van hoe we het zouden willen met elkaar. Daar hebben we nog veel meer meningen van mensen voor nodig.”

Toekomstvisie Jeugd: Zo kan het beter volgens jongeren, ouders en professionals – Radicale vernieuwing jeugdzorg Feedback is welkom!

Toekomst: 2025 en verder

Het laatste deel van de Webinar start met de trailer van de film ‘De mens als fundament’ die filmaker Anna Stienstra maakte voor LEVANTOgroep (GGZ), deelnemer Radicale vernieuwing.

Bewegingen Radicale vernieuwing samengevoegd, basisindicatoren en Generiek Kompas

Begin dit jaar zijn de bewegingen in de Radicale vernieuwing samengevoegd. Het begon met ouderenzorg. Daarnaast ontstond de beweging in de langdurige GGZ en de gehandicaptenzorg kwam daarbij. Bernadette Willemse, bestuurder de Reigershoeve, vertelt over het alternatief dat ze (mede) ontwikkelen voor de verantwoording in de zorg, de basisindicatoren. “We willen veel liever rekenschap geven over wat we doen, dan dat we het hebben over verantwoorden. Dat heeft voor ons veel raakvlakken met Samen Zeggenschap, zoals we dat noemen: hoe kun je zorgen dat iedereen zijn inbreng heeft op allerlei momenten die belangrijk zijn.”

Marthijn: “Die verandering gaat lukken. Wat daar echt bij helpt is het nieuwe kwaliteitskompas voor de ouderenzorg en zorg thuis. Ik heb bij de onderhandelingen bij het kwaliteitskompas gezeten en we hebben echt een ander uitgangspunt genomen dan voorheen. Cliëntenraden hebben ons meegegeven ‘Zorg dat je veel meer welzijn voorop stelt dan zorg’ en ‘Zorg dat je niet meer doe metingen hoeft te doen waar niemand iets mee doet’. Er worden veel metingen gedaan waar niemand iets mee doet en dat is echt zonde van de tijd. Het aantal medewerkers is al schaars. En wat we in het nieuwe kompas afgesproken hebben is dat we nog wel een kleine meting van de cliëntervaring en van de mantelzorgers is. En dat je veel meer met elkaar kijkt, zowel de bestuurder als de cliëntenraad, als de medewerkers, wat hebben wij nodig om goede zorg te verlenen. Wat is daarvoor nodig en wat is er nodig om dat te meten?

Bekijk Webinar ‘Samenwerken aan (mede)zeggenschap, meerwaarde door verbinding’

Meer info

Week van de Medezeggenschap 2024! – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)

Radicale vernieuwing

#stopdepaarsekrokodil – Radicale vernieuwing zorg

Download artikel als PDF

Praat mee!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese