Tussenstand: meer dan 50 organisaties stoppen met aanleveren indicatoren basisveiligheid
Inspiratie van de deelnemers aan Radicale vernieuwing in de ouderenzorg: al meer dan 50 zorgorganisaties doen actief mee aan de actie #stopdepaarsekrokodil en stoppen met zinloze bureaucratie. Lees hieronder de update. Daarin is ook te lezen dat deze actie zich niet beperkt tot de ouderenzorg. Zie ook alle eerdere acties van de vernieuwing in de langdurige ggz op deze themapagina ‘Zinvol rapporteren, Waardevol leven!’
Tussenstand
Zorgorganisaties binnen de beweging Radicale vernieuwing hebben het afgelopen jaar van alles in het werk gesteld om onderbouwd te stoppen met het meten van de indicatoren basisveiligheid. Omdat ze in het uitgebreide overleg hierover met landelijke partijen vastlopen – alle landelijke partijen wijzen naar elkaar – zijn ze de actie #stopdepaarsekrokodil gestart. Dit jaar willen ze bijvoorbeeld massaal de indicatoren basisveiligheid niet aanleveren en roepen hun collega-organisaties op dit ook niet te doen.
De zorgorganisaties willen hun kostbare tijd, aandacht en geld steken in de zorg voor cliënten. En niet langer in bureaucratische handelingen waarvan al lang bekend is dat niemand er iets mee doet. Ze ontwikkelen daarvoor ook al langer alternatieven maar worden gedwongen in het bestaande keurslijf te blijven door op de oude manier te moeten blijven meten en verantwoorden.
Hoewel de oude regels omtrent de indicatoren basisveiligheid in de praktijk schadelijk blijken, stellen de landelijke partijen nu niets te kunnen doen en geen verantwoordelijkheid te hebben om het aanleveren van nutteloze informatie te stoppen. Terwijl ze overal zeggen dat ze zich inspannen voor minder bureaucratie.
Signaal waar instanties niet langer omheen kunnen
Reden voor al meer dan 50 zorgorganisaties om zich dat keurslijf niet langer aan te laten meten. Vanuit de landelijke beweging Radicale vernieuwing bundelden organisaties vorig jaar al krachten en schreven onderbouwde brieven aan Zorginstituut Nederland waarom zij niet meer wilden aanleveren. Intussen zijn bestuurders van deze organisaties in verschillende regio’s in gesprek gegaan met collega-organisaties en zijn er meerdere brieven naar het zorginstituut verstuurd. De strekking: wij vinden het niet langer verantwoord om deze kwaltieitsinformatie (indicatoren basisveiligheid) nog langer aan te leveren en doen dat dit jaar dan ook niet. Ook is er een groep bestuurders die Zorginstituut Nederland heeft laten weten dat zij overwegen om de gevraagde indicatoren over 2023 niet aan te leveren. Een duidelijk signaal dat serieus genomen moet worden, waar het zorginstituut en de andere landelijke instanties niet langer omheen kunnen.
Steun van cliëntenraden
De brief van vorig jaar was al mede-ondertekend door cliëntenraden en een verpleegkundige en verzorgende adviesraad. De landelijke organisaties LOC Waardevolle zorg en NCZ riepen eind april cliëntenraden in het land op hun steun te betuigingen aan deze actie. Lees hier de brief van LOC. Dit heeft al geleid tot vele positieve reacties en steun van cliëntenraden die er in de organisatie over in gesprek zijn. Dit leidt ook weer tot vragen en gesprekken binnen brancheorganisatie Actiz.
Niet alleen indicatoren
Het draait om een groter vraagstuk, zo klinkt het in gesprekken over de actie #stopdepaarsekrokodil. Dit gaat niet alleen over de indicatoren basisveiligheid. Het gaat erom dat we er op deze manier niet komen.
In dit blog schetst Marthijn Laterveer (initiatiefnemer Radicale vernieuwing en bestuurder LOC Waardevolle zorg) dat we een breder patroon zien van tegenwerking van vernieuwende initiatieven (niet alleen in de ouderenzorg, ook in de ggz en jeugdzorg bijvoorbeeld). In een tijd waarin iedereen het er juist over eens is dat alle tijd en geld naar het realiseren van toekomstbestendige, Waardevolle zorg moet.
Alles over de actie met achtergrondinformatie en updates: www.stopdepaarsekrokodil.nl.
Meedoen
Neem graag contact op via radicalevernieuwing@loc.nl of 030 207 4067 als je wilt sparren over de mogelijkheden, of bijvoorbeeld gemakkelijk gebruikt wilt maken van een van de brieven die al verstuurd is.
Lees meer artikelen over:
Trefwoorden: van regels naar relaties, zinvol rapporteren