FLOOR Magazine: “De Pey­meestersdreef is nog maar het begin van de ‘revolutie’ binnen LEVAN­TOgroep”

Geplaatst op 2 april 2024

“De verhuizing betekende volgens teammanager Johan Dreesen (57) een frisse start. Zowel voor de bewoners als alle zorgprofessionals. Het markeerde een nieuwe aanpak, die gebaseerd is op ‘Radicale vernieuwing langdurige ggz, van regels naar relaties.’ … Niet alleen de bewoners zijn blij met de nieuwe aanpak. Uit een recent onderzoek binnen LEVANTOgroep blijkt dat de zorgprofessionals van locatie Peymeestersdreef hoge rapportcijfers geven aan onder andere hun werkplezier.” Ook het aantal agressiemeldingen is fors teruggelopen. Dat is te lezen in FLOOR Magazine.

LEVANTOgroep, deelnemer binnen de beweging Radicale vernieuwing, is voortdurend op zoek naar manieren om de zorg te verbeteren en regeldruk te verminderen. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar in de praktijk radicaal. Hoe kun je vastgeroeste patronen doorbreken?

Hoe kun je vastgeroeste patronen doorbreken?

Een verhuizing bleek een ideaal startpunt. Op de Peymeestersdreef in Maastricht – een beschermde woonlocatie voor complexe psychische zorg- zoeken bewoners en team samen naar wat goede zorg kan zijn.

“De Peymeestersdreef is nog maar het begin van de ‘revolutie’ binnen LEVANTOgroep.” Schrijft FLOOR Magazine. “‘Deze locatie was de trendsetter,’ lacht Johan. ‘Sinds begin dit jaar rollen we de ideeën steeds verder uit binnen onze organisatie. We doen dit op verschillende locaties binnen het cluster ‘wonen’, omdat we denken dat deze manier van werken en aanpak daarvoor het meest geschikt is en het op deze plekken het makkelijkst geïmplementeerd kan worden. Zo verhuist een andere groep half april naar een nieuwe locatie en daar is een start gemaakt volgens dezelfde principes.’ Ondertussen zit LEVANTOgroep ook op andere vlakken niet stil. Zo krijgen ze veel aanvragen van andere zorginstellingen, die met hen in gesprek willen gaan over hun invulling van de radicale vernieuwing. Daarnaast zitten ze aan tafel bij het ministerie van VWS om onder meer de onnodige regeldruk in de zorg bespreekbaar te maken.”

Meer weten

  • Lees de hele reportage in onderstaande artikel uit FLOOR Magazine.
  • Bekijk hier de trailer van de documentaire die gemaakt is over het vernieuwingsproces bij LEVANTOgroep: ‘De mens als fundament’ van filmmaker Anna Stienstra.
  • Tijdens de volgende Halfjaarlijkse bijeenkomst kunnen deelnemers aan de beweging de hele documentaire bekijken, klik hier voor meer info.
  • Het begon bij LEVANTOgroep met een pilot-plan van 1 A4 (onderaan dit blog te downloaden).
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese