De ontmoeting van mens tot mens | Terugblik Week van de Radicale ver­nieuwingsdag

Geplaatst op 25 november 2022

Op zoek naar Waardevol leven!

Dinsdag 8 november, tijdens de Week van de Radicale vernieuwing 2022 kwamen veel mensen bij elkaar binnen het netwerk Radicale vernieuwing langdurige ggz, met een grote gedrevenheid om de zorg en ondersteuning beter te maken. 

Vanuit 14 deelnemende organisaties waren zo’n honderd cliënten, naasten, ervaringsdeskundigen, medewerkers, managers en directeuren aanwezig, deze tweede dag van de Week van de Radicale vernieuwing. Mensen uit geïnteresseerde ggz-organisaties sloten aan. Evenals partners van VWS, inspectie, zorgkantoren en actie-onderzoekers vanuit kenniscentra Phrenos en Trimbos-instituut. Online keken tijdens de Week ruim honderd mensen mee met ons programma. 

Tot je recht komen

Mensen die langdurig met ggz te maken hebben en in klinieken wonen of beschermde woonvormen, krijgen vaak nog niet de zorg en aandacht die zij nodig nodig hebben. Maar ieder mens wil een waardevol leven leiden, binnen zijn of haar mogelijkheden. Een leven dat aansluit op wat er voor hem of haar toe doet. Dat geldt ook voor ggz-professionals en naasten van mensen die zorg ontvangen. Als mensen tot hun recht kunnen komen, komt het beste in hen naar boven. Een samenleving waarin we dit steeds weer mogelijk maken: dat is de droom van onze vernieuwingsbeweging. 

Dat we in een breed landelijk netwerk daadwerkelijk aan die droom werken, met betrokkenen op alle niveaus, werd tijdens de Week van de Radicale vernieuwing duidelijk zichtbaar. Het leidt tot veel enthousiasme, nieuwe verbindingen en vervolgactiviteiten (in aanvulling op alle structurele vernieuwingsactiviteiten). We kunnen met elkaar nog veel meer mogelijk maken!

‘Zo kunnen we veel kostbare tijd en aandacht vrijmaken voor Waardevolle zorg’

Wat is van betekenis voor een goede dag voor mensen die al heel lang in een kliniek wonen, of in een beschermde woonvorm? In de sessie over een goede dag en zinvolle daginvulling werd deze vraag verkend, aan de hand van ervaringen van ervaringsdeskundigen. Regie over je leven hebben en ontwikkelen is voor hen van cruciaal belang. Hoe ‘klein’ of ‘groot’ ook, zeggenschap over te maken keuzes is essentieel voor ieders gezondheid en gevoel van eigenwaarde. En is dus van belang om een waardevol leven te kunnen leven. Net als verbinding met en van betekenis kunnen zijn voor jezelf en anderen. Hoezeer iemand ook met geestelijke problemen kan kampen (bijvoorbeeld hevige psychoses), diegene kan alsnog betrokken worden bij te maken keuzes. Ook al kan hij mogelijk niet direct keuzes maken, je kunt wel die mogelijkheid bieden. 

Bijvoorbeeld over een onderwerp als hoe ondersteuning te regelen voor de jonge zoon van een alleenstaande moeder (cliënt), bij uitdagingen op school. Dat kan onzekerheid, onrust en verdere ontregeling voorkomen. Zo kunnen we dus, naast bijdragen aan een waardig bestaan en het in stand houden van betekenisvolle relaties, binnen de langdurige ggz ook veel kostbare tijd en aandacht besparen.

Zie ook het gesprek op de podiumbank tijdens de opening van de dag met ervaringswerker Ellen Smeets, in onderstaande video (2 minuten).

Tekst gaat verder onder de video

Interacties

Hiervoor is het van belang, zo geven vernieuwers aan, dat we psychisch lijden leren zien als iets dat niet alleen in het brein ontstaat, maar vooral ook in interactie met allerlei mensen en gebeurtenissen. Leren omgaan met dat lijden is daarom vooral ook gebaat bij het leren begrijpen van dat lijden. En bij het aanpassen van iemands leven, zodat dat optimaal voor hem kan werken. Dat kan voor iedereen anders werken, en om daarbij te ondersteunen kun je niet (alleen) varen op diagnoses en medicatie. Het vergt een brede aanpak, waarbij ‘quick fixes’ niet volstaan. En waarbij het belangrijk kan zijn om zicht te krijgen op iemands levensverhaal. En om de mensen om een cliënt heen te betrekken. 

Het zorgonderwijs is hier nog niet op gericht, waardoor dit een hele omslag is voor professionals. Deelnemers gaan daarom op al deze gebieden verder met elkaar aan de slag. Met zorgkantoren kijken zij naar financieringsmogelijkheden voor het betrekken van naasten. En deelnemers kijken ook hoe ze eenvoudiger kunnen administreren, waardoor nog meer tijd en ruimte voor waardevolle zorg vrij kan komen. 

Gehele opening terugkijken

De start van het programma van deze dag, met onder meer Floortje Scheepers, was online mee te kijken. Dat hebben we opgenomen en kun je hier terugkijken.

Hoe kan iedereen communicatie benutten voor de vernieuwing?

Op verzoek van deelnemers stellen we hier ook de presentatie beschikbaar van de inspiratiesessie over hoe iedereen communicatie kan benutten voor de vernieuwing. Deelnemers zijn op zoek naar mogelijkheden om de vernieuwing in de eigen organisatie te verbreden en verdiepen, en er meer hulpverleners, naasten, (ex-)cliënten bij te betrekken. In de verschillende bewegingen Radicale vernieuwing (ook in de zorg in het verpleeghuis, thuis, de jeugdzorg en het zorgonderwijs) zijn we voor deze en andere doelen, op allerlei manieren druk met nieuwe vormen van communicatie. Iedereen – niet alleen ‘de mensen van de communicatie’ – kan communicatiemogelijkheden benutten. Hoe precies, is het gespreksonderwerp van deze sessie. In de presentatie vind je allerlei voorbeelden daarvan.

Download hier de presentatie.

Week van de Radicale vernieuwing

Op maandag 7 november startten we de Week van de Radicale vernieuwing met een inspiratieprogramma vanuit Radicale vernieuwing zorg (in het verpleeghuis en thuis). Verschillende onderdelen van dit programma hebben we ook opgenomen en kun je terugkijken op via deze pagina met ook een uitgebreide impressie.

Woensdag 9 november namen jongeren en mensen die met kinderen en jongeren werken het podium. Lees hier een terugblik op deze dag.

De vrijdag van de Week staat in het teken van de vraag: Hoe creëren we een samenleving die draait om Waardevol leven? Op die dag kwamen mensen uit de verschillende vernieuwingsbewegingen en anderen bij elkaar. De video’s van elk programma-onderdeel zijn hier terug te kijken.

Meer informatie over de Week van de Radicale vernieuwing is te vinden op de speciale programma-website: weekvanderadicalevernieuwing.nl.

Samenvatting van de hele Week in 12 minuten:

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

E.A.M. Smeets 1 jaar geleden

Dankjewel voor het mooie stuk. Ik heet wel niet Ellen Beek maar Ellen Smeets 

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 1 jaar geleden

Bedankt voor het compliment en je naam is meteen aangepast, vervelend dat dat mis is gegaan!

Prettig avond

Reageer op dit bericht
Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese