Meet-up Radicale ver­nieuwing bij zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt

  • 8 november 2023
  • 12:00 - 17:00
  • Austerlitz

12.00 – 12.30 uur inloop en lunch; borrel vanaf 16.30 uur

Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of ondersteuning nodig hebben? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te kunnen beslissen hoe zij willen (samen)leven, werken, wonen, leren, spelen en zorgen? En waarbij organisaties, instanties en overheden helpend zijn – en niet bepalend? Kortom, hoe creëren we een samenleving die draait om waardevol leven? En hoe kunnen burgerinitiatieven, zorgorganisaties en anderen elkaar versterken?  

Op 8 november zijn we welkom in Austerlitz.

Austerlitz Zorgt

Kijken wat er nodig is om als lokale gemeenschap werkelijk zeggenschap te hebben. Dat is in het Utrechtse dorp Austerlitz gelukt. Maar dat ging niet vanzelf.

Mensen moesten als ze oud werden en dementie kregen het dorp verlaten. Er is nu een zorgcoöperatie (Austerlitz Zorgt) met allerlei activiteiten. En er zijn woningen voor ouderen in het hart van het dorp gerealiseerd, waardoor mensen in het dorp kunnen blijven wonen.

Ondersteuning burgerinitiatieven

Op andere plekken in het land werken mensen er ook aan om echt in en vanuit de lokale gemeenschap zeggenschap te organiseren. Zij hebben daarbij vaak te maken met regels die in de weg zitten of andersoortige tegenwerking. Een wettelijke verankering van lokale zeggenschap, bijvoorbeeld door burgerraden en andere coöperatieve vormen te voorzien van (initiatief)rechten en het recht op ondersteuning, kan daarbij helpen. Tijdens de Meet-up zal hier ook aandacht voor zijn, je kunt er vast wat meer over lezen in het voorstel van LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van de Meet-ups Radicale vernieuwing), Espria Ledenvereniging en Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE). Of beluister deze podcast waarin LOC-coördinator Marthijn Laterveer daar ook over vertelt.

Programma

Aanmelden

Doe je mee? Meld je graag (kosteloos) aan via dit formulier. Er is beperkt plek: vol=vol.

Meer weten

Meer over Austerlitz Zorgt:
– Bekijk hier een eerder gesprek terug met de initiatiefnemer van Austerlitz Zorgt tijdens de Week van de Radicale vernieuwing
– Meer over Austerlitz Zorgt lees je op hun website. Onderaan de startpagina vind je ook video’s over de coöperatie.

Meer over de Meet-ups Radicale vernieuwing:
– Bekijk een impressie van de Meet-up op 15 september bij De Holm in Den Andel (Groningen)
– Bekijk een impressie van de Meet-up op 19 juni bij Het Wijkpaleis in Rotterdam
– Bekijk een impressie van de Meet-up op 21 maart bij Het 8ste Werk in Kampen

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese