Meet-up Hol­landscheveld

𝐖𝐞𝐥𝐤𝐨𝐦 𝐢𝐧 𝐇𝐨𝐥𝐥𝐚𝐧𝐝𝐬𝐜𝐡𝐞𝐯𝐞𝐥𝐝! Al meer dan 10 jaar werken actieve inwoners in dit Drentse dorp aan een samenleving waarin iedereen bijdraagt en waar zorg onderdeel is van het normale leven. Initiatiefnemers van Dorpscoöperatie Hollandscheveld Verbindt nemen ons tijdens deze meet-up mee op de weg die deze lokale gemeenschap aflegt. En hoe zij daarin nauw optrekken met bijvoorbeeld de NNCZ (Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties) die onder andere verpleeghuiszorg en thuiszorg levert en Dokter Drenthe. Zo is met domein overstijgende samenwerking naar de inwoners toe al een flinke stap gezet naar ontschotting van de zorg.

▶ Hoe kijken de betrokken spelers naar wat is bereikt en hoe zien zij de toekomst?
▶ En hoe verhoudt dit lokale samenspel zich tot de landelijke transitieprogramma’s zoals IZA, WOZO, GALA en TAZ?
▶ Hoe waken we voor bureaucratie en zorgen we dat de zeggenschap bij de mensen zelf ligt?

Neem vast een kijkje via de video:

29 mei, ben jij erbij?

Na het succes van afgelopen jaar gaat LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer en ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) weer verder met de Meet-ups! Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of ondersteuning nodig hebben? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te kunnen beslissen hoe zij willen (samen)leven, werken, wonen, leren, spelen en zorgen? En waarbij organisaties, instanties en overheden helpend zijn – en niet bepalend? Kortom, hoe creëren we een samenleving die draait om waardevol leven? En hoe kunnen burgerinitiatieven, zorgorganisaties en anderen elkaar versterken?

Tijdens deze meet-up op 29 mei duiken we in het samenspel van informele en formele zorg in Hollandscheveld. LOC organiseert de Meet-ups nu samen met Nederland Zorgt voor Elkaar, Espria Ledenvereniging en Zorghulp. Samen jagen zij een beweging aan naar meer eigenaarschap en zeggenschap voor de lokale gemeenschap als het gaat om zorg en hulp. (Een toelichting zie je in de video hieronder.)

Programma

10.30 Inloop

11.00 Welkom in Hollandscheveld! We gaan in gesprek met initiatiefnemers van Dorpscoöperatie Hollandscheveld verbindt en betrokkenen vanuit de gemeente Hoogeveen, Dokter Drenthe, de NNCZ, het Drents Collectief Bewonersinitiatieven Zorg en Welzijn en natuurlijk inwoners van Hollandscheveld.
Verleden, heden en toekomst: hoe ziet het samenspel in Hollandscheveld eruit? Wat is daarin ieders rol en de rol van de Dorpsregisseur/maotwarker van de Dorpscoöperatie en de wijkverpleegkundige/maotwarker van de NNCZ en Icare.

12.15 Lunch

13.15 In dialoog op het scherpst van de snede, want er zijn ook dilemma’s. Hoe verhoudt dit lokale samenspel zich tot de landelijke transitieprogramma’s zoals IZA, WOZO, GALA en TAZ? Hoe houdt de lokale gemeenschap de regie, en blijft het dorp het uitgangspunt te midden van ontwikkelingen waarbij in veel gevallen ‘de regio’ de plek is waar beslissingen worden genomen, en
bureaucratisering op de loer ligt?

14.30 Afronding

Voor wie?

Voor cliënten, naasten, medewerkers, managers, beleidsmakers, bestuurders, mensen van andere burgerinitiatieven en landelijke partijen: juist door met mensen met verschillende achtergronden in dialoog te gaan, willen we concrete verdere stappen zetten. Jouw inbreng is daarvoor heel waardevol!

Aanmelden

Let op: er is beperkt plek, dus meld je gauw aan!

Over Hollandscheveld

Al meer dan 10 jaar werken actieve inwoners in dit Drentse dorp aan een samenleving waarin iedereen bijdraagt en de zorg onderdeel is van het normale leven. Initiatiefnemers van Dorpscoöperatie Hollandscheveld Verbindt nemen ons tijdens deze meet-up mee op de weg die deze lokale gemeenschap aflegt. En hoe zij daarin nauw optrekken met bijvoorbeeld de NNCZ (Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties) die onder andere verpleeghuiszorg en thuiszorg levert en Dokter Drenthe. Zo is met domein overstijgende samenwerking (DOS) naar de inwoners toe al een flinke stap gezet naar ontschotting van de zorg.

Meer info

Meet-ups Radicale vernieuwing – Radicale vernieuwing zorg
Laat mensen in dorp en wijk beslissen over zorg en welzijn – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)
hollandscheveldverbindt.nl
Zorgzame-buurten-2023.pdf (movisie.nl)

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese