Inspiratiebijeen­komst Radicale ver­nieuwing zor­gon­der­wijs – deel 1

  • 14 september 2023
  • 13:30 - 16:30
  • Kanaal30 te Utrecht

Mensen in onze beweging vragen zich vaker af: als we de langdurige ggz echt radicaal willen vernieuwen, moeten we dan niet bij het zorgonderwijs beginnen? Die vraag gaan we verder verkennen, tijdens drie bijeenkomsten. Je bent van harte welkom! We organiseren de bijeenkomsten samen met Radicale vernieuwing in het verpleeghuis en thuis. Vanuit die beweging wordt sinds 2017 aan Radicale vernieuwing zorgonderwijs gewerkt. 

Onze vernieuwingsbeweging is geïnspireerd door de beweging Radicale vernieuwing zorg in het verpleeghuis en thuis. Vanuit die beweging worden sinds 2017 ook activiteiten georganiseerd rondom radicale vernieuwing van het zorgonderwijs. Er blijken veel meer mogelijkheden te zijn om aan te sluiten bij de praktijk en wat voor elk individueel mens belangrijk is. En voor het benutten van motivatie en talenten van mensen die nu nog niet benut worden – maar wel hard nodig zijn. En het behouden daarvan. Regels, systemen en gewoontes zitten ook bij onderwijsvernieuwing vaak in de weg, maar kúnnen ook ondersteunend zijn. Als de waarden van mensen het uitgangspunt vormen. Sinds 2017 bundelen mensen uit talloze onderwijsinitiatieven binnen deze beweging daartoe hun krachten.

Een greep uit vele concrete thema’s waar zij aan werken:

  • Inzet en het opleiden van mensen op basis van competenties in plaats van op basis van diploma’s
  • Werken aan professionele verantwoordelijkheid en het lef van medewerkers om ‘buiten de lijntjes te kleuren’, als dat nodig is voor het welzijn van cliënten
  • Leervragen van studenten centraal stellen in plaats van het onderwijs-aanbod, op basis van de ervaringen die studenten zelf opdoen in de praktijk. Het vraagt om rekening te houden met hun unieke levenservaring en waarden. Hoe zorg je ervoor dat ieder een eigen leerweg kan gaan en toch een diploma krijgt dat in heel Nederland geldig en bruikbaar is? 
  • De ervaring is dat leren en ontwikkelen uiteindelijk alleen lukt als iedereen in de zorgorganisatie daar betrokken bij raakt. Een zorgorganisatie wordt dan ook een lerende organisatie. Personeelsbeleid wordt dan ook een veranderkundig vraagstuk. Wat betekent dit in de praktijk?
  • En wat betekent het voor docenten en onderwijsorganisaties om te werken vanuit de praktijk, vanuit de behoeften van mensen? En bijvoorbeeld om ervaringsdeskundigen ook lessen te laten verzorgen?
  • In 2019 werkten deelnemers aan een publicatie: ‘Radicale vernieuwing zorgonderwijs. Binnenkijken bij vernieuwers: inzichten, voorbeelden en overdenkingen.’ De publicatie met nog veel meer voorbeelden is destijds overhandigd aan de minister van Volksgezondheid en de directeur-generaal van het ministerie van Onderwijs. Lees er hier meer over.

Tussen dromen en doen!

Er blijkt grote behoefte en vraag naar het verder mee-vernieuwen van het (zorg)onderwijs, ook vanuit Radicale vernieuwing in de jeugdzorg. 14 september, 7 december en begin 2024 organiseren we samen met de andere vernieuwingsbewegingen een drieluik. Met als thema: Tussen dromen en doen! Hieronder meer over het programma.

Voor en met wie?

We hebben allemaal te maken met leren en ontwikkelen. We nodigen dan ook een breed publiek uit: mensen actief in de zorg en het onderwijs, maar vooral ook mensen die zelf met zorg te maken hebben en hun naasten.

Programma

Tijdens deze bijeenkomsten gaan we in gesprek over de vraag hoe werken aan vernieuwing van het zorgonderwijs bij kan dragen aan de droom van onze beweging. Namelijk dat de zorg draait om wat voor cliënten, naasten en hulpverleners belangrijk is. En niet om regels, geld of andere belangen. Wie is hier al mee bezig, en hoe gaat dat in de praktijk? Wat kunnen we zelf en samen doen om dingen verder te brengen?

Ook is er veel gelegenheid om ons te laten inspireren door hoe mensen al werken aan vernieuwing van het zorgonderwijs en hoe zij omgaan met belemmeringen. Zowel binnen de langdurige ggz, als in de langdurige zorg in het verpleeghuis, thuis. Samen bepalen we de agenda voor deel twee van het drieluik.

Programma

Lees hier de uitnodiging inlcusief het programma:

Aanmelden

Aanmelden kan dit formulier, je ontvangt dan een vergaderverzoek als bevestiging van je deelname.

Je kunt kosteloos meedoen en je hoeft niet aan de hele serie deel te nemen. Je kunt je voor elke losse ontmoeting aanmelden. Graag tot binnenkort!

Vervolg

De eerstvolgende bijeenkomst is op 7 december: meer informatie.

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese