Actieteam Zorgzame gemeenschappen op locatie

- 18 maart 2025
- 12:30 - 16:30
- Oegstgeest
Nieuwsgierig op zoek
Dromend over een zorgtransitie die echt gaat over mensen, over Waardevolle zorg en Waardevol leven, zijn we nieuwsgierig naar andere en meer gezamenlijke manieren van zorgen en samenleven. Samenleven in zorgzame gemeenschappen? Ja graag! Maar wat vraagt dat van ons als mens? En van ons als zorgbestuurders, inwoners, medewerker, zorgkantoor, toezichthouder of overheid? Wat hebben we te doen en wat misschien juist te laten? Wie hebben we nodig en hoe werken we samen?
Experimenteren en leren
Inspiratie gaat in onze beweging hand in hand met doen: uitproberen, experimenteren. In de bijeenkomst van dit actieteam op 14 maart dit jaar deed Ben van Essen (initiatiefnemer van het Laefhoês) de oproep: “Geef als ‘professionele wereld’ Rust, Ruimte en Ruggesteun aan lokale initiatieven”. In de juni-bijeenkomst van dit actieteam gingen we onderzoekend in gesprek aan de hand van eigen voorbeelden, de ‘ontwikkelplekken’ rond de organisaties van Frank Kodden, Rick Hogenboom en Caroline Beentjes. Dat leverde mooie inzichten op voor de bewuste ontwikkelplekken, en ook nieuwe vragen voor het actieteam rond het onderwerp zorgzame gemeenschappen. Hier lees je het verslag.
Inzichten uit de laatste bijeenkomst, die in het teken stond van de vraag ‘Samen (be-)sturen op zorgzame gemeenschappen. Hoe kan de rol van toezicht en inkoop daarin helpen?’ lees je hier. En in onze komende bijeenkomst zetten we het leren aan de hand van eigen ervaringen door.
We gebruiken steeds de wijsheid van onze groep om dilemma’s en leervragen die we daarin tegenkomen samen te doordenken. We kunnen dus alle perspectieven die onze groep rijk is goed gebruiken (zorgorganisaties, lokale initiatieven, cliëntenraden, zorgkantoor, toezichthouders, overheid, en vele anderen) en je gaat sowieso naar huis met nieuwe ideeën om aan zorgzame gemeenschappen te werken.
Programma 18 maart 2025
Thema: Er is (g)een burgerinitiatief in mijn wijk, hoe sluit ik aan?
Kennismaken met een burgerinitiatief
Op 18 maart zijn we te gast in Oegstgeest bij het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven. Het burgerinitiatief heeft onder andere de Vitality Club opgeleverd, heeft aan de wieg gestaan van de Oegstgeester Hofjes en is nu gestart met voorzorgcirkels. Bij de voorzorgcirkels hebben zij ook een verbinding gelegd met een clubverband (Club Oegstgeest) en met de dienstverlening van Zorghulp (Espria Ledenvereniging). Ook is het burgerinitiatief trekker van het pact Zeker Thuis in Oegstgeest, waar alle maatschappelijke organisaties op het gebied van zorg, welzijn en wonen samenwerken gesteund door de gemeente. Uiteindelijk doel van dit alles is zorgzame buurten!
Verbinding met de zorg
Jottem, een van de locaties van Radicale vernieuwer Gemiva (gehandicaptenzorg) staat in dezelfde wijk. Locatiemanager Anita Meijer: “Ik ben daar achter gekomen, omdat één van onze vrijwilligers in bestuur van Langer Zelfstandig leven zit. Via haar hoorde ik over het initiatief en de plannen om te komen tot voorzorgcirkels. Toen dacht ik, daar moet ik bij zijn, want ik wilde dat we ook aan zo’n voorzorgcirkel zouden kunnen bijdragen. Met de buurtbewoners samen kijken wat er nodig is en hoe we daarin kunnen ondersteunen”.
Guus Bannenberg (voorzitter Langer Zelfstandig leven), Aukje Meppelink (bestuurslid van de Vitality Club) en iemand van de klankbordgroep Voorzorgcirkels nemen ons mee in het Oegstgeester model van samen zorgen voor elkaar. En Anita Meijer (locatiemanager Jottem, Gemiva) en Guus Bannenberg zullen samen reflecteren op de aansluiting met-en vanuit Gemiva bij dit initiatief.
Onderzoekende vragen voor het actieteam op 18 maart 2025
Dit voorbeeld levert (in elk geval) de volgende onderzoekende vragen op waarover we met de leden van het actieteam Zorgzame gemeenschappen in gesprek gaan op 18 maart.
- Hoe sluit je als zorgorganisatie aan bij bestaande burgerinitiatieven? Hoe geef je Rust en Ruimte voor burgerinitiatieven en ben je er ook als er Rugdekking nodig is (zie verslag actieteam maart 2024).
- En hoe ga je te werk vanuit de zorgorganisatie op plekken waar initiatieven vanuit burgers nog niet- of niet vanzelf ontstaan? Hoe bouw je dan aan een brede coalitie waarin het samen zorgen voor elkaar op die plek kan ontstaan, met inwoners aan zet, waar je als zorgorganisatie onderdeel bent, maar geen trekker
We kunnen dus alle perspectieven die onze groep rijk is goed gebruiken (zorgorganisaties, lokale initiatieven, cliëntenraden, zorgkantoor, toezichthouders, overheid, e.v.a.) en je gaat sowieso naar huis met een hoop nieuwe ideeën om aan zorgzame gemeenschappen te werken.
We hopen op een grote opkomst. Tot 18 maart! Rick Hogenboom, Frank Kodden, Caroline Beentjes, Saskia van Opijnen (trekkers van het actieteam Zorgzame gemeenschappen)
Meedoen?
Neem contact op via radicalevernieuwing@loc.nl of 030 207 4067.
Zie hier ook eerdere impressies, video’s en verslagen over onze Meet-ups Radicale vernieuwing bij burgerinitiatieven in het land met vele praktijkvoorbeelden.