Ken­nismaken met: Floortje Scheepers & Jaap van Weeghel (Phrenos)

Geplaatst op 26 november 2021

In deze rubriek stellen we mensen aan je voor uit landelijke organisaties die de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz ondersteunen en versterken. In deze aflevering het woord aan Hans Kroon (Trimbos-instituut) en Floortje Scheepers en Jaap van Weeghel (Phrenos), alle drie actief binnen de vernieuwingsbeweging.

Beluister het complete gesprek hier als podcast (11 min.)

Dit artikel is gebaseerd op gesprekken met Floortje Scheepers, Hans Kroon en Jaap van Weeghel over wat hen drijft om zich in te zetten voor de vernieuwingsbeweging, over hoe zij de toekomst van de ggz voor zich zien, welke potentie zij zien in de vernieuwingsbeweging en welke rol zij kunnen spelen.

De gesprekken zijn opgenomen, in deze aflevering kun je luisteren naar Floortje Scheepers en Jaap van Weeghel. Via YouTube hiernaast een korte versie (1 minuut), maar ook te beluisteren als podcast (11 minuten). De opname van het gesprek met Hans Kroon verschijnt komende week ook in onze media.

Menselijker

“LOC kwam – met goede ervaringen in de verpleeghuiszorg – met de vraag of dit niet iets was voor de langdurige ggz”, vertelt Hans Kroon. “Vernieuwingen richten zich vaak op crises, maar met innovatie als onze gemeenschappelijke deler en samenwerking vanuit ieders rol kunnen we echt een bijdrage leveren aan de ernstige problemen die al jaren spelen.” 

“We hebben een speciale positie; namelijk als onderzoekers”, vult Jaap van Weeghel aan. “We zijn het er allemaal over eens dat het menselijker moet met meer kwaliteit van leven, maar dat moet concreter. Het is de kunst om naar een echt goede praktijk te gaan. Zo is er veel (internationale) kennis beschikbaar die voor iedereen toegankelijk moet zijn. Veranderen van onderop én buitenaf.” 

‘Verder dan een project voor een paar jaar’

Floortje Scheepers: “Daarmee wordt het duurzaam en overdraagbaar en gaat het verder dan een project voor een paar jaar. Die kennis van wat echt werkt, brengt de verandering verder. Doordat wij als kennispartners ons hierover buigen en ontfermen, geeft dat een stevige impuls aan de beweging. Dat er verbeterpotentieel ligt, valt niet langer te ontkennen!” 

Dat raakt ook aan de drijfveer van Hans om een bijdrage te leveren aan de beweging: “Ik ben door de jaren heen verknocht geraakt aan de doelgroep van mensen die al langer psychische problemen hebben en wil daar concreet verandering in aanbrengen. Niet alleen met onderzoek, maar ook concreet op de werkvloer. Te veel dingen dreigen op de plank te blijven liggen. Dan is er een prachtig inzicht, maar in de praktijk gebeurt er niets mee. Als iets dan echt tot een concrete verandering heeft geleid, word ik daar heel blij van.” 

Duizend kleine stapjes

Die missie wordt gedeeld. “Het is een transformatie in duizend kleine stapjes”, aldus Jaap. 

“Laten we implementeren en niet nog meer innoveren”, vult Floortje aan. “Het zou mooi zijn als de samenleving als geheel een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelt. Dat het logisch is dat je dit met elkaar vormgeeft.” “Dan”, besluit Hans, “kunnen we wegblijven van systeemdiscussies en radicaal, vanaf de wortel, anders doen voor een vergeten groep.” 

Meer informatie: www.trimbos.nl en www.kenniscentrumphrenos.nl

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese