“Een nieuwe fase in de ontwik­keling van de ggz”

Geplaatst op 15 juli 2021

Het is 29 juni, 41 mensen komen online samen tijdens de eerste halfjaarlijkse ontmoeting binnen de landelijke beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. Er heerst een open en interactieve sfeer. Bevlogen deelnemers en partners delen verhalen en ervaringen vanuit hun praktijk en betrokkenheid bij de beweging. Een impressie.

Na een informele kennismaking in kleine groepjes, waarbij deelnemers enthousiast vertellen over hun drijfveren om in de langdurige ggz te werken, presenteert Carlijn van Aalst (secretaris van de vernieuwingsbeweging) een overzicht van waar de afgelopen maanden zoal aan gewerkt is. 

Waarden

Tijdens de ontmoeting worden ook inspirerende praktijkvoorbeelden uitgewisseld (zie ook het programma), op basis waarvan de deelnemers gesprekken voeren over hoe je verdere stappen kunt zetten in de beweging ‘van regels naar relaties’. Een aantal keren wordt aangegeven dat we ons bevinden in een nieuwe fase in de ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg. En dat de vernieuwingsbeweging daar een rol in kan hebben. De noodzaak om dat wat van betekenis is in het leven van cliënten, naasten en medewerkers steeds het uitgangspunt te laten zijn, wordt breed herkend. De deelnemers delen een droom om de waarden van mensen in de ggz steeds het uitgangspunt laten zijn – en niet de regels, protocollen, belangen, gewoontes of geld.

De beweging is pas begin dit jaar van start gegaan en ontmoetingen en bijeenkomsten hebben vooral online plaatsgevonden. Toch is er al voortdurend uitwisseling gaande tussen deelnemers uit het land. Zo worden ook tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst weer documenten uitgewisseld en is regelmatig te horen: laten we hier op een later moment verder contact over hebben! 

Zorgkantoor: ‘Neem ons mee in jullie wereld’

CZ, VGZ, Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid zijn actieve partners in de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. Van enkele van deze zorgkantoren was een vertegenwoordiger aanwezig.

Lennart Moonen, manager zorginkoop voor de langdurige ggz voor CZ zorgkantoor gaf een korte presentatie over hun betrokkenheid. Zie ook de video hieronder, waarin hij onder meer vertelt: “Ik vond de woorden van de collega’s net al heel mooi, ik denk dat het veld volop in ontwikkeling is en dat we dus echt ook in die eerste fase zitten van een nieuwe beweging in de langdurige ggz. Oproep vanuit ons als zorgkantoren is dan ook om ons mee te nemen in jullie wereld. Deel knelpunten en ga de dialoog met ons aan. Laat ons weten hoe we jullie kunnen helpen. Ik wil daarin ook echt een heel kritische blik hanteren naar onszelf als zorgkantoor.” 

Inspectie

Ook de inspectie is actieve partner in de beweging (periodiek hebben we overleg over de vernieuwing) en was ook hier vertegenwoordigd. Bekijk de video hieronder voor de boodschap van Rens Scheijven, coördinerend/specialistisch inspecteur bij de IGJ.

VWS wil steun zijn voor de beweging

Theo van Uum (VWS-directeur langdurige zorg) heeft al langer ervaring met waar een landelijke beweging Radicale vernieuwing toe kan leiden, namelijk in de verpleeghuiszorg en zorg thuis. In zijn presentatie tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst vertelt hij over zijn kennismaking met de Radicale vernieuwingsbewegingen in het land. 

Ook laat de VWS-directeur weten: “Ik vind Radicale vernieuwing ook een betrouwbare partner. Ook als je de randen opzoekt, dat is ook voor een departement als VWS waar heel veel regelgeving vandaan komt toch ook best wel eng, is het fijn als je een betrouwbare partner hebt met wie je die zoektocht aangaat. Om te kijken of je de wereld net een stukje beter kunt maken voor de bewoners, cliënten, voor de medewerkers.“

“Ik vind het een mooie beweging, ik doe er graag aan mee en ik ondersteun ook graag. We doen dat vanuit VWS met financiële middelen en we kunnen een belangrijk aanspreekpunt zijn voor jullie als het gaat om wet- en regelgeving. Dus bij knelpunten waar je in de praktijk tegenaan loopt vind je bij VWS of bij mij altijd een gewillig oor. Ik zeg niet dat we alles met een pennestreep kunnen doorhalen, maar we kunnen wel altijd met elkaar in gesprek gaan en kijken of het niet een stuk eenvoudiger kan. In die zin wil ik als VWS ook echt een steun zijn voor de beweging.”

“Heel erg hoopvol”

De directeur langdurige zorg denkt “dat de beweging echt een hele belangrijke bijdrage kan leveren.” Van Uum: “Dus ik zie eigenlijk vol verwachting uit naar wat er in beweging wordt gebracht met de radicale vernieuwing in de ggz. Ik ben heel erg hoopvol. En ik hoop dat we er met elkaar iets moois van kunnen gaan maken.”

Bekijk zijn hele presentatie in de video hieronder.

De halfjaarlijkse ontmoeting wordt afgesloten met een uitgebreid persoonlijk verhaal van Gisele Vranckx (‘senior ervaringsdeskundige’). In haar indrukwekkende verhaal vertelt ze wat haar heeft geholpen om een zo waardig en menselijk mogelijk leven te kunnen leiden. Ondanks traumatische gebeurtenissen die ze van jongs af aan in haar leven meemaakt. Deelnemers zijn geraakt en gaan geïnspireerd verder. 

Meer weten

  • Volg ons via ons maandelijkse nieuwsbrief, hier kun je je aanmelden.
  • Je kunt ons ook volgen via de sociale media: LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram.
  • Het startdocument met de achtergrond, droom en aanpak van de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz vind je hier.
  • Ook aansluiten? Neem contact op via rvggz@loc.nl of 030 – 207 4067.
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese