Ervaringen ver­nieuwingsbeweging in brief aan infor­mateur en politici

Geplaatst op 7 februari 2024

Mede op basis van ervaringen in onze vernieuwingsbeweging heeft LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer en ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) 23 januari een brief gestuurd aan informateur Ronald Plasterk.

Afgelopen jaar startten we bijvoorbeeld de Meet-ups Radicale vernieuwing. Bij Het 8ste Werk in Kampen zagen we bijvoorbeeld: als mensen er voor elkaar zijn, is de meeste zorg overbodig.

Lees hieronder het bericht van LOC.


Burgers in de regie – brief aan informateur Plasterk

‘Het is tijd voor een nieuw samenspel in de organisatie van zorg en ondersteuning, met inwoners in de regie. De manier waarop zeggenschap nu georganiseerd is, staat te ver van mensen af, is aanbodgericht en daarmee compleet versnipperd.’ Nederland Zorgt Voor Elkaar, Espria Ledenvereniging en LOC Waardevolle zorg uitten deze week hun zorgen over de zorg in een brief aan informateur Plasterk.

De drie partijen roepen de heer Plasterk op om in de gesprekken met de beoogde coalitiepartners aandacht te geven aan oplossingen van de mensen zelf, door burgers meer zeggenschap te geven over zorg en ondersteuning. In de brief pleitten ze voor een wetswijziging om het verleggen van de medezeggenschap te daadwerkelijk te borgen.

De brief is ook naar de Tweede Kamer gestuurd, met het verzoek de inhoud te betrekken bij het debat op 25 januari 2024 over de begroting van VWS.

Inwoners in de regie

LOC Waardevolle zorg, Espria Ledenvereniging en Nederland Zorgt Voor Elkaar, die samen 1,5 miljoen burgers vertegenwoordigen, hebben de handen ineen geslagen om samen te werken aan de verandering van mee mogen praten, naar écht zeggenschap over zorg en ondersteuning.

Lees meer: Naar een nieuw samenspel in zorg en ondersteuning: met inwoners in de regie – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese