Anna Stienstra (LOC): “Ik geloof in de kracht van woorden”

Geplaatst op 14 januari 2022

De mooie verhalen en voorbeelden, de weg er naar toe en de vragen die we onszelf en elkaar hierbij stellen willen we heel graag ‘vangen’ in beeld en geluid.

Inmiddels doen elf ggz-organisaties verspreid over het land mee met Radicale vernieuwing langdurige ggz. Daarnaast wordt op dit moment in 24 zorgorganisaties gewerkt aan radicale vernieuwing van de zorg in het verpleeghuis en thuis. In de jeugdzorg worden netwerken gevormd van individuen, initiatieven en gemeenten voor een radicale vernieuwing van de ondersteuning van jeugd.
Binnen de vernieuwingsbewegingen en in de organisaties die deelnemen gebeuren mooie dingen. Kleine en grote voorbeelden waarbij de focus écht ligt op de relatie tussen cliënt, naaste en medewerker en wat voor hen van betekenis is. Waarbij we echt gaan van regels naar relaties. Deze mooie verhalen en voorbeelden, de weg er naar toe en de vragen die we onszelf en elkaar hierbij stellen willen we heel graag ‘vangen’ in beeld en geluid. Ter inspiratie voor de organisaties binnen de vernieuwingsbewegingen, maar ook voor iedereen daarbuiten. Anna Stienstra is sinds begin 2021 werkzaam binnen de vernieuwingsbewegingen en versterkt daarmee de andere communicatoren. Anna vertaalt verhalen in woord (podcast) en beeld (film). Zij stelt zich hierbij voor.

Podium

Anna Stienstra (41) woont in Utrecht op een woonboot met vriend – hoe toepasselijk – Piet Hein, zoon Jelle (9) en dochters Rixt (5) en Tessel (1). Anna: “Als klein meisje was ik al nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd in de mens achter het verhaal. Wie ben je? Waarom doe je wat je doet? Dat is uiteindelijk de rode draad geworden in mijn werk als journalist. Professionals die tegen de beperkingen van het systeem aanlopen, voelen dat het anders kan en vanuit die overgave ‘gewoon’ gaan doen. Die mensen verdienen het podium.”

Bezieling

Anna: “Ik herken dat ‘anders’ doen. Dat is ook wat me zo aanspreekt bij de vernieuwingsbewegingen. Als ik naar de zorg kijk dan zie ik heel veel bezieling, maar tegelijkertijd is er een leegloop. De betrokkenheid bij de vernieuwingsbewegingen maakt duidelijk dat je als professional met een andere kijk niet alleen staat. Zeker, het vraagt een lange adem, maar als je vertrouwt op je gevoel en de moed hebt om door te gaan, ben ik ervan overtuigd dat er nieuwe netwerken ontstaan waarbij niet de regels, maar juist de mens centraal staat.”

Drijfveren

Anna voelt zich dan ook een bevoorrecht mens om deze vernieuwingsbewegingen zichtbaar te maken voor de buitenwereld. Zodat de boodschap kan worden gehoord en opgepakt. “Ik geloof in de kracht van woorden. Ze zetten aan tot beweging en realiseren verbinding. Want laten we eerlijk zijn, het is niet het makkelijkste pad dat je bewandelt. Hoe mooi is het als jouw – ogenschijnlijk kleine – verhaal een ander de veerkracht geeft om ook in
actie te komen.”

Universeel geluid

Net als bij LOC en de vernieuwingsbewegingen zetten ook op andere gebieden professionals zich in om de menselijke maat in hun werk terug te krijgen. Anna: “Ik help hen met het bepalen van de koers en door initiatieven een gezicht én een stem te geven. Het is mijn missie om dit universele geluid van verandering te versterken. Ik voel
dat dit urgenter is dan ooit.”

En dat doet ze met succes. Zo is de indringende documentaire ‘De wereld van Puck’ – over het leven van een gezin met een gehandicapt kind – genomineerd voor de International Emmy Awards, de prijs voor de beste internationale tv-productie ter wereld. Anna maakte deze samen met regisseur en vader van Puck, Gert-Jan de Vries. Voor LOC
maakte ze verschillende portretten van drijvende krachten uit de vernieuwingsbewegingen en een audiobrief voor de informateur en nieuwe Kamerleden.
Anna maakte ook video’s voor de Week van de Radicale vernieuwing. En werkte aan een video-interviewreeks waarin deelnemers van het actieteam Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten (binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg) hun ervaringen en inzichten delen.

Download artikel als PDF

Praat mee! (5)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claire La Heij-Klijn 2 jaar geleden

Ik kom er maar niet achter Anna, is dit nu iets voor cliëntenraden of voor professionals?

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 2 jaar geleden

Hoi Claire,

Ik hoop dat het goed met je gaat!

De vernieuwingsbewegingen zijn er om mogelijk te maken, dat wat belangrijk is voor mensen die zorg ontvangen, steeds opnieuw het uitgangspunt is.
En dat vraagt iets van iedereen die daar bij betrokken is. Van professionals en van leden van de cliëntenraad. Maar ook van bijvoorbeeld bestuurders, zorginkopers, beleidsmedewerkers en naasten. Daarom zijn die ook allemaal betrokken.

Over de droom, doel en werkwijze van Radicale vernieuwing langdurige ggz kun je hier nog meer lezen: www.radicalevernieuwing.nl//ggz/over-ons/

En bij de beweging Radicale vernieuwing zorg, die al een aantal jaren geleden van start ging, zijn er ook cliëntenraden die een actieve rol hebben. Onderstaande document dat na netwerkbijeenkomsten met cliëntenraden gemaakt is, kan je misschien nog een concreter beeld geven: hoe cliëntenraden daar zoal aan de slag zijn gegaan met Radicale vernieuwing.
(De ggz is natuurlijk heel anders dan de zorg in het verpleeghuis en thuis, maar het de droom van radicale vernieuwing is eenzelfde.) www.radicalevernieuwing.nl/…sbeweging/

Ik hoop dat dat zo antwoord geeft op je vraag.

Prettig weekend!

Reageer op dit bericht
Claire La Heij-Klijn 2 jaar geleden

Ja hoor Douwe, Het is nu een stuk duidelijker voor mij wat de rol is van LOC. Ik heb ook voor het eerst met de vraagbaak gebeld en met Robert gesproken. Buiten alle ongemakken van het ouder worden om gaat het goed met me. Ik zit veel te sparren met Tiske en ik vind het nog steeds fijn om mij in te zetten bij de Parnassiagroep als lid van de cliëntenraad en dat alles vanuit de huiskamer. Bedankt voor je reactie en als er weer iets is wat ik niet begrijp trek ik aan de bel,  Lieve groet Claire. 

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 2 jaar geleden

Hoi Claire, fijn te lezen!

Mooi dat je zo je weg baant en steeds ook manieren weet te vinden om van betekenis te zijn voor anderen. En veel van dat vanuit de huiskamer, wie had dat een tijd terug kunnen bedenken!

Alle goeds en hartelijke groeten Douwe

Reageer op dit bericht
Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese