Radicale ver­nieuwing langdurige ggz | activiteiten in 2021

Na een jaar van voorbereiding is de beweging ‘Radicale vernieuwing langdurige geestelijke gezondheidszorg’ in 2021 echt gestart. Met al 11 deelnemende zorgorganisaties (en drie organisaties die nadenken over deelname), diverse bijeenkomsten en ontmoetingen is er sprake van een mooie start.

We zijn niet in een makkelijk jaar gestart. Corona maakte het ingewikkeld om verbindingen te leggen tussen mensen die elkaar voor een groot deel nog nooit fysiek ontmoet hadden. En met steeds weer stijgende positieve tests bij cliënten en medewerkers was het lastig om bijeenkomsten te plannen. Desondanks is er een echte beweging op gang gebracht. En is er ook sprake van een verbinding tussen deelnemende zorgorganisaties onderling en met de landelijke organisaties.

Onderstaand lees je meer over onze activiteiten in 2021. Bekijk een beknopt overzicht via loc.nl/2021

Startbijeenkomst

Op 26 januari was de startbijeenkomst van Radicale vernieuwing langdurige ggz. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de deelnemers en betrokken partijen de ambitie delen om het leven en het werken in de langdurige ggz-zorg te vernieuwen vanuit de praktijk – en met alle betrokken mensen. Om daarmee de goede initiatieven die in het land gaande zijn te versterken. Door de focus te leggen op wat voor mensen van betekenis is en hoe zij van betekenis kunnen en willen zijn voor zichzelf en voor anderen. Als je dat consistent en op alle niveaus als uitgangspunt neemt, heeft dat consequenties voor hoe je de zorg organiseert. Zorgkantoren, Inspectie, Nederlandse Zorgautoriteit en VWS willen meedenken en helpen, waar dat nuttig en mogelijk is.

Uitwisselingsbijeenkomsten

We hebben in 2021 de volgende bijeenkomsten georganiseerd:

  • Vijf kampvuurgesprekken als start van de deelname aan de beweging. Een bijeenkomst over somatische handelingen in de ggz.
  • De halfjaarlijkse bijeenkomst met alle deelnemers uit de beweging op 29 juni. Daar is teruggeblikt en vooruitgekeken naar het vervolg van 2021.  
  • Op 9 november 2021 is er in het kader van de ‘week van de radicale vernieuwing’. voor de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz een plenaire live-bijeenkomst georganiseerd. Deze is gestreamd voor degenen die er niet bij konden zijn. Diverse deelnemende organisaties hebben op locatie een bijeenkomst gehouden en waren via de stream met de bijeenkomst in Utrecht verbonden.

Contact stakeholders

Periodiek hebben we overleg gehad tussen het kernteam en VWS, Inspectie, NZa en zorgkantoren. Doel was ervaringen uit te wisselen en te kijken hoe zij aan onze droom kunnen bijdragen.

Communicatie

We hebben een website gebouwd voor de beweging: www.radicalevernieuwing.nl/ggz Daar is allerlei achtergondinformatie te vinden over relevante thema’s en over de deelnemers. Er is een praat mee pagina, waar mensen zelf kunnen delen wat zij belangrijk vinden. Zij kunnen daar ook vragen stellen.We hebben digitale nieuwsbrieven gemaakt en  verspreid. de beweging is te volgen via de sociale media: LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram.

Onderzoek

Een team actie-onderzoekers vanuit het Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos begeleidt de beweging. Ze doen dit door in de praktijk te onderzoeken wat goed gaat en oplossingen te zoeken voor problemen die zich voordoen. De onderzoekers werken hierin graag nauw samenwerken met de deelnemende organisaties, professionals, cliënten en hun naastbetrokkenen.

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese