Samen Zeg­genschap: evolutie van medezeg­genschap­sorganen?

Geplaatst op 9 juli 2024

“Hoe zorgen we dat we echt de stem van de cliënten, naasten en medewerkers serieus nemen. In plaats van dat we alleen bezig zijn met de officiële organen?” Aan het woord is Bernadette Willemse, bestuurder bij de Reigershoeve, die ons laatste webinar over Samen zeggenschap opende.

Lees verder onder de video

Zorgboerderij als sociale leefgemeenschap

Ze vervolgt: “Wat maakt nou dat wij bij de Reigershoeve zo met dit onderwerp bezig zijn? Allereerst zien wij onze zorgboerderij als een sociale leefgemeenschap. Waar het niet uitmaakt wie of wat je bent, of je een aandoening hebt of niet, welke rol je hebt of functie. We zijn er met elkaar en we kijken naar elkaar om. Dat vinden we belangrijk, maar hoe verhoudt dit zich nu tot al die organen die je moet hebben in de zorg?” 

Willemse legt verder uit: “Ik ben zelf ook moeder van twee kinderen die op een basisschool zitten en ik stelde mijzelf de vraag: waarom heb je op scholen een medezeggenschapsraad waarbij ook ouders en leerkrachten samen in een raad zitten, en waarom is het in de zorg allemaal zo uit elkaar? De cliëntenraad, familieraad, en ondernemingsraad? En hoe kun je dat meer samen brengen? In ons geval hebben we geen ondernemingsraad, wij hebben een denktank. Dat was ook een uitdaging.” 

Struggle

“De arbeidsinspectie kwam bij ons langs en zei: foei, je moet een ondernemingsraad hebben want je hebt meer dan zoveel medewerkers. Maar we hebben dat dus nog niet en dat was ook een struggle: gaan we die optuigen of gaan we met de medewerkers overleggen. Staan jullie erachter als wij het hier op een andere manier organiseren? Dat was ook de aanleiding voor mij om binnen de beweging Radicale vernieuwing te vragen: hoe doen anderen dit? Zijn er goede voorbeelden? Toen bleek wel dat veel organisaties op dat punt zitten: hoe gaan we dit met elkaar doen? Dat was de aanleiding om hier met elkaar mee aan de slag te gaan.”

Verbinden

In de video hieronder vertelt de bestuurder van deze Radicale vernieuwingsdeelnemer verder over de potentie en mogelijkheden die ze bij de Reigershoeve zien om de vertegenwoordigers van de verschillende betrokkenen bij de zorg meer met elkaar te verbinden.

Gezamenlijke adviezen

In deze aankondiging van dit webinar kun je nog meer lezen over de mede-organisatoren van het webinar en hun praktijkvoorbeelden, die in het webinar zoal aan bod kwamen.

Wat het webinar Annemartien Berkelaar opleverde? De bestuursadviseur bij Viattence vertelt: “We hebben onlangs een radendag gehad binnen Viattence en als onderdeel hebben we met elkaar verkend waar we willen staan met betrekking tot zeggenschap in 2030. Dit heeft ingrediënten opgeleverd voor stappen die we in de komende periode willen zetten. Deze webinar heeft zeker als inspiratiebron gewerkt, omdat veel leden van de OR (ondernemingsraad) en cliëntenraad en VAR (verpleegkundige adviesraad) er ook aan deel hebben genomen. Onze VAR zet al in op zeggenschap van de medewerker. Ik denk dat we de samenwerking tussen de raden door willen zetten door gezamenlijke adviezen uit te brengen en elkaar regelmatig te treffen met betrekking tot inhoudelijke onderwerpen.”

‘Inspraak geven en nemen: daar moet je als organisatie stevig en langdurig in willen investeren’

Berkelaar weet verder: “Uit het onderdeel met de JP van den Bent stichting heb ik onder meer gehaald dat het loslaten van de ondernemingsraad een langdurig traject is geweest en dat dit natuurlijk geen doel op zich is. Inspraak geven en nemen is een cultuurverandering die tijd kost. Daar moet je als organisatie stevig en langdurig in willen investeren.”


Lees hier meer over de stap die JP van den Bent stichting maakte voorbij de geijkte vorm van de ondernemingsraad zoals we die nu vooral nog kennen. Over hun motivatie daarbij is daar bijvoorbeeld te lezen: “Ervaren medewerkers meer medezeggenschap als er een OR is? Helpt het dat pak ‘m beet twaalf mensen zeggenschap hebben over thema’s die invloed hebben op de dagelijkse praktijk van al hun bijna 2900 collega’s? Wij vinden van niet. We willen dat álle medewerkers de kwaliteit van hun werk en de kwaliteit van hun dienstverlening kunnen beïnvloeden.”

Naasten-app inspiratie voor betrekken cliënten

Johan Dreesen, teammanager beschermd wonen en coördinator Radicale vernieuwing bij ggz-deelnemer LEVANTOgroep: “Ik vond het webinar zeker interessant als aanzet om na te denken over meer samenzeggenschap. Hoewel nu op naasten gericht, denk ik dat een wat herziene naasten-app een tool kan zijn om ook cliënten die nu niet in beeld zijn, of niet kunnen/willen deelnemen aan een cliëntenraad, hun mening zo kunnen geven en toch deelnemen aan het beslissingsproces. Uiteindelijk gaat het erom de mens achter de cliënt te kunnen zien/horen, en volgens mij kunnen moderne communicatietechnieken daar een goede bijdrage aan leveren.”

Meer bijeenkomsten

Deelnemers binnen de beweging Radicale vernieuwing organiseren regelmatig webinars en andere bijeenkomsten. Houd onze agenda in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de laatste updates in je inbox.

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Carolien 6 maanden geleden

het  belangen van de Cliënten gaan voor  om de laten zien wat zeggenschap voor hun betekend en wij als raden klaar kunnen zijn hen de  Helpen ermee en speeltuin aan de leggen

Reageer op dit bericht

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese