Woon­zorggroep Samen

Algemeen

Woonzorggroep Samen is dé partner bij het ouder worden in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. In en vanuit twintig locaties levert Samen zorg, welzijnsdiensten en behandeling, ook bij mensen thuis. Samen met de cliënt kijkt Samen naar wat er nodig is en waar naasten kunnen bijspringen. Zo helpt zij ouderen hun kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden, of soms zelfs te verbeteren.

Cliënten op de eerste plaats

In onze ogen is Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg juist niet ‘radicaal’, maar heel logisch en normaal. Bij Woonzorggroep Samen zetten we de cliënt op de eerste plaats.De cliënten en medewerkers samen zijn bepalend voor hoe wij zorg aanbieden. Zij zorgen ervoor dat cliënten blijven wonen zoals ze dat thuis gewend waren.

Minder belemmerende regels

Woonzorggroep Samen heeft als doel de zorg maximaal te organiseren vanuit de relatie tussen de cliënt, zijn/haar naasten en de zorgverlener in plaats vanuit regels. We willen minder kijken naar regels die ons belemmeren. De omgeving van onze cliënten moet aanvoelen als ‘thuis’. Woonzorggroep Samen heeft de volgende centrale thema’s benoemd:

  • Veiligheid & Vrijheid
  • Leefwereld vergroten
  • Maatschappelijke betrokkenheid
  • Het ervaren van gerichte ondersteuning
  • Verminderen administratieve lasten en
  • Verspreiden olievlek van initiatieven binnen Samen

Aanpak

Initiatieven die wij als Woonzorggroep Samen reeds hebben ondernomen om de zorg maximaal te organiseren zijn:

  • We gaan samen met de bewoners op pad om boodschappen te doen. Vervolgens gaan we gezamenlijk aan de slag met koken. Dit draagt bij aan het thuisgevoel. We vragen familieleden en naasten van de cliënten om hun inspraak. Zodat we samen het beste bieden aan onze cliënten.
  • We merken dat er een dunne lijn is tussen vrijheid en veiligheid. Hoe houden we ons aan bepaalde wet- en regelgeving? En hoe zorgen we er tegelijkertijd voor dat de cliënten de beste zorg krijgen? Één van de intitiatieven om hier meer vorm en inhoud aan te geven is de organisatie van het symposium ‘veiligheid en vrijheid’ in november 2018.
  • We hebben ‘Omdenk-kaartjes’, ondersteund met een vlog, gelanceerd met als doel alle medewerkers in alle lagen van de organisatie bewust te maken om open te staan voor nieuwe ideeën en het gesprek aan te durven gaan als zij ‘nee’ te horen krijgen.
  • De bijeenkomst ‘Deel je successen’ waarbij elk team zijn successen heeft gedeeld door middel van een presentatie over de afdeling of locatie.
  • Jouw baan mijn baan: medewerkers binnen Samen krijgen de mogelijkheid om 4 uur met een collega in de organisatie mee te lopen met als doel meer inzicht te krijgen in de werkplek en werkzaamheden van de ander om zo goede ideeën mee te kunnen nemen naar de eigen werkplek.
  • Vanuit betrokkenheid gaan medewerkers gezamenlijk met de cliënten koffie drinken, lunchen en dineren.

We voeren een pilot uit t.a.v. cliëntgericht schoonmaken. We verrichten huishoudelijke zorgverlening daar waar de cliënt het nodig vindt en wenst. Daar waar mogelijk wordt samen met de cliënt schoongemaakt.

Verzorgende, verpleegkundige en teamleiders over Radicale vernieuwing:

Meer lezen over Woonzorggroep Samen

Nieuwe opleiding: Fieldlab

WarmThuis, WZG Samen, De Reigershoeve, Horizon College Alkmaar en ROC de Kop NH hebben in gezamenlijkheid een mooie, praktijkgerichte opleiding ontwikkeld en uitgevoerd: Fieldlab. De acht ontwikkelde studiegidsen zijn beschikbaar gesteld om voor andere organisaties als inspiratiebron te dienen:

In oktober 2018 is met de volgende doelstelling het Fieldlab Verzorgende IG dementiezorg ontwikkeld: “Een nieuwe opleiding verzorgenden in de dementiezorg, met visie, passie, lef en energie als vertrekpunt.”

  • Beter: De studenten krijgen een passende opleiding en het dreigende personeelstekort wordt duurzaam tegemoet getreden.
  • Mooier: De bewoners krijgen de beste zorg, van goed opgeleide mensen, passend bij de visie van die instelling, die het werk met veel plezier doen.
  • Sneller: De studenten krijgen de mogelijkheid om het betaald werken met leren te combineren. Ze ontvangen sneller een diploma. De instellingen hebben op deze manier ook sneller goed personeel in dienst.

Fieldlab levert een grote bijdrage aan de instroom en kwaliteit van de zorg, zeker voor mensen met dementie. Het is dan ook de wens om dit Fieldlab toekomstbestendig te maken. Hiervoor is een bredere samenwerking nodig om de continuïteit van de opleiding te waarborgen met voldoende leerlingen en opleidingsplekken. Ook is de wens deze inhoud gedreven vorm van praktijkgericht onderwijs zo veel mogelijk te verspreiden.

Wat maakt dit Fieldlab zo bijzonder? De kracht van dit Fieldlab ligt in het leren van en samen met de praktijk. De visie van de instelling, de bewoner en de dagelijkse werkpraktijk staan voorop. Het onderwijs sluit daarbij aan. Het leren is flexibel en praktijkgericht.

Na twee jaar kunnen we de conclusie trekken dat de eerste studenten in februari 2021 zullen afstuderen en dat alle betrokken partijen de opleiding en de samenwerking willen voortzetten. Dit document beschrijft de praktische zaken en de uitgebreide visie op leren en alle taken en rollen die daarbij horen:

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Trefwoorden: Woonzorggroep Samen

Gerelateerd

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese