Wil­gaerden­Leeker­weideg­roep

Thuis voelen

Wilgaerden biedt op negen locaties in West-Friesland een nieuw thuis met 24 uur per dag zorg en ondersteuning. Onze locaties hebben elk een eigen karakter, maar op alle locaties ervaar je onze gastvrijheid. Onze medewerkers helpen de bewoners waar ze maar kunnen, zodat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen.

Zorgleefplan

Met iedere cliënt die bij de Wilgaerden komt wonen, stellen we een zogeheten zorgleefplan op. In dit zorgleefplan leggen we vast welke zorg we precies gaan verlenen. Wij leveren maatwerk en doen dat met respect, openheid,en vooral met trots. We leren van elkaar. De Wilgaerden wil dat iedereen comfortabel en met plezier ouder wordt.

Meer handen aan het bed

We merken dat er door de toegenomen bureaucratie in de zorg, steeds minder handen aan het bed kunnen zijn. Bovendien geven medewerkers aan dat door de overdaad van protocollen een schijnveiligheid wordt gecreëerd. Dat moet anders. Met de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg wil Wilgaerden weer terug naar de wens van de mens. 

Optimale zorg

Wilgaerden wil dat door Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg medewerkers meer licht, lucht en ruimte krijgen om hun werk te doen. We kijken met medewerkers, cliënten en naasten hoe we (vaak zelfbedachte) regels en processen op een andere manier kunnen invullen of misschien zelfs wel kunnen laten vallen. Zo kunnen ze optimale zorg bieden aan onze bewoners.

Aandacht voor de achtergrond

Er zijn verschillende projecten gestart om de zorg in Wilgaerden te optimaliseren. Een goed begin is het halve werk; daarom zijn we bezig het proces voor opname te verbeteren. Wat wil de bewoner precies? En wat zijn de wensen van de familie? De intake met een nieuwe bewoner wordt samen met een mantelzorger en vrijwilliger gedaan, om zo de achtergrond van een bewoner te leren kennen.

Ook hebben we speciale verhuiskaarten ontwikkeld, zodat nieuwe bewoners hun familie, vrienden en buren op de hoogte kunnen stellen van hun verhuizing naar Westerhaven. Op de achterkant van de kaart staat een uitnodiging om een keer langs te komen, zodat sociale contacten onderhouden worden.

Koffie drinken

Wij hebben voor al onze bewoners kadobonnen geregeld, zodat een vaste medewerkers met een cliënt in de brasserie een kopje koffie of thee met een gebakje kan gaan nuttigen. Bewoners kunnen zelf aangegeven wanneer en met wie zij willen gaan. Zo ontstaat meer tijd voor iets leuks voor en met onze cliënten. Zowel bewoners als medewerkers ervaren dit initiatief erg positief.

Zonder lijstjes

We proberen steeds minder via lijstjes te werken. Lijsten en taakgericht werken geven houvast, maar daardoor wordt er vaak voor een ander gedacht in plaats van het te vragen aan de persoon zelf. In de toekomst vragen medewerkers bijvoorbeeld aan de bewoner wat hij of zij op dat moment wil doen, het antwoord zal dan uitwijzen of dat koffiedrinken of douchen is.

Kers op de taart

Medewerkers houden tijd over, nu het inscannen van medicijnbladen door het secretariaat wordt verzorgd. Deze tijd gaat rechtstreeks naar de bewoner. Medewerkers gaan met bewoners een stukje taart eten in de binnenstad.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Trefwoorden: Wilgaerden

Gerelateerd

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag lezen

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese