WarmThuis

Een betekenisvolle, herkenbare en veilige omgeving

Stichting WarmThuis beheert twee kleinschalige woonvoorzieningen in Noord-Holland, gericht op mensen met dementie die niet langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Bij WarmThuis werken ongeveer 110 medewerkers, die samen verpleeghuiszorg bieden aan circa 48 bewoners. Naast de woonlocaties biedt WarmThuis ook dagbesteding en logeerhuizen. Bij WarmThuis werken medewerkers in een zorgteam in de functie van ‘helpende’, ‘woonzorgbegeleider’ of ‘woonzorgbegeleider plus’. Daarnaast kent WarmThuis locatieleidinggevenden en een directeur.

De werkwijze van WarmThuis is gebaseerd op ‘Warme Zorg’, een visie op psychogeriatrische zorg met als doel om een betekenisvolle, herkenbare en veilige omgeving te creëren, die houvast biedt aan mensen met dementie. In 2016 was deze werkwijze aanleiding om de titel ‘meest cliëntvriendelijke verpleeghuis’ in Nederland te krijgen.

Radicale vernieuwing

Echtgenoot, medewerker en bestuurder over Radicale vernieuwing in eerste grote publicatie van de beweging ‘Zicht op vernieuwing’:

 

Leiderschap

Door Vilans is onderzoek gedaan naar leiderschap in alle lagen van de organisaties, als onderdeel van het kennisprogramma Waardigheid en trots. WarmThuis heeft meegedaan aan dit onderzoek. Zie blz. 25 t/m 35 van het Eindrapport onderzoek Leiderschap in alle lagen van de organisatie

Nieuwe opleiding: Fieldlab

Samen met het ROC Horizon college maakte WarmThuis een projectplan voor een nieuwe opleiding: Fieldlab. De voorbereidingen leiden na heel veel inspiratie intussen tot de start van eerste studenten. Dit heeft nu al een aantal bruikbare documenten opgeleverd die WarmThuis graag wil delen, zie:

In oktober 2018 is met de volgende doelstelling het Fieldlab Verzorgende IG dementiezorg ontwikkeld: “Een nieuwe opleiding verzorgenden in de dementiezorg, met visie, passie, lef en energie als vertrekpunt.”

  • Beter: De studenten krijgen een passende opleiding en het dreigende personeelstekort wordt duurzaam tegemoet getreden.
  • Mooier: De bewoners krijgen de beste zorg, van goed opgeleide mensen, passend bij de visie van die instelling, die het werk met veel plezier doen.
  • Sneller: De studenten krijgen de mogelijkheid om het betaald werken met leren te combineren. Ze ontvangen sneller een diploma. De instellingen hebben op deze manier ook sneller goed personeel in dienst.

Fieldlab levert een grote bijdrage aan de instroom en kwaliteit van de zorg, zeker voor mensen met dementie. Het is dan ook de wens om dit Fieldlab toekomstbestendig te maken. Hiervoor is een bredere samenwerking nodig om de continuïteit van de opleiding te waarborgen met voldoende leerlingen en opleidingsplekken. Ook is de wens deze inhoud gedreven vorm van praktijkgericht onderwijs zo veel mogelijk te verspreiden.

WarmThuis, WZG Samen, De Reigershoeve, Horizon College Alkmaar en ROC de Kop NH hebben in gezamenlijkheid een mooie, praktijkgerichte opleiding ontwikkeld en uitgevoerd. De acht ontwikkelde studiegidsen zijn beschikbaar gesteld om voor andere organisaties als inspiratiebron te dienen. Wat maakt dit Fieldlab zo bijzonder? De kracht van dit Fieldlab ligt in het leren van en samen met de praktijk. De visie van de instelling, de bewoner en de dagelijkse werkpraktijk staan voorop. Het onderwijs sluit daarbij aan. Het leren is flexibel en praktijkgericht.

Na twee jaar kunnen we de conclusie trekken dat de eerste studenten in februari 2021 zullen afstuderen en dat alle betrokken partijen de opleiding en de samenwerking willen voortzetten. Dit document beschrijft de praktische zaken en de uitgebreide visie op leren en alle taken en rollen die daarbij horen:

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Trefwoorden: WarmThuis

Gerelateerd

Facts

Adres
Noordschermerdijk 5, 1842 EL Oterleek

Contactpersoon
Dik van Bruggen
https://warmthuis.nl/

LinkedIn
WarmThuis op LinkedIn

YouTube
WarmThuis op YouTube

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese