Iets terug doen

Wooninitiatief ‘Iets terug doen’ in Oud-Beijerland, zie: https://www.ietsterugdoen.nl/

In de oude boerderij zijn zes appartementen en drie “aanleunwoningen” met 24-uurs opvang,
een eigen thuis voor mensen met geheugenproblemen.

Een gewoon groepje heel bijzondere mensen

Hoe beschrijf je “Iets terug doen” in een paar alinea’s? Dat we eigenlijk helemaal geen “zorg” verlenen, daar begint het al mee….we zijn een groepje heel gewone maar heel bijzondere mensen die allemaal in een ontwikkelingsproces zitten, net zoals iedereen. En we helpen elkaar bij dat wat iemand niet kan. Bij de bewoners is vooral begeleiding nodig bij alle dagelijkse zaken, waar het personeel voor zorgt. Andersom heeft het personeel weer begeleiding nodig om “in eigen kracht” te komen en te leren zien wat echt belangrijk in het leven is, daar zijn de bewoners weer voor. Ook spiegelen de bewoners ons onze pijnpunten duidelijk terug. Als zij dat doen is dat makkelijker te behappen dan van iemand anders, want het is het makkelijker niet persoonlijk maar wel serieus te nemen. Kortom “iets terug doen” is een heel veilige omgeving voor zowel bewoners als medewerkers om te wonen, werken en groeien.

Tijdelijk

Ook kunnen nu mensen tijdelijk bij ons logeren, via de WMO  “logeeropvang”, en we hopen in de toekomst ook Geriatrische Revalidatie en Eerstelijns Verblijf aan te kunnen bieden. Is ook leuk als we mensen gezond en blij kunnen uitzwaaien terug naar hun eigen huis!

Vooral relaties

Eigenlijk zegt de slogan “van regels naar relaties” alles al, dat is waarom wij ons zo graag bij de beweging aansluiten. Er zijn bij ons geen regels (behalve “the 4 agreements” van Don Miquel Ruiz), er zijn vooral relaties. We zijn allemaal gelijk, geen rangen en standen en met allemaal dezelfde verantwoordelijkheid naar en voor elkaar.

We laten graag aan de wereld zien dat het echt mogelijk is regels los te laten en te vertrouwen op de kracht van de mensen, zowel van hen die “zorg nodig hebben” als van hen die die “zorg bieden”. Om uiteindelijk te ervaren dat het de relaties zijn die beide groepen naar elkaar toe brengen en de mogelijkheid geven voor beide het leven (en werk) als mooi en zinvol te ervaren, wat er zich dan ook aan beperkingen voordoen in ieders leven.

Download artikel als PDF

Facts

Adres
Ooststraat 32
3261KM Oud-Beijerland

Contactpersoon
Petra van Sabben, bestuurder

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese