Brentano

Leef je eigen leven!

Wie bij Brentano woont, krijgt zorg in de breedste zin van het woord. Deze is altijd gericht op wat de bewoner nodig heeft om een zo prettige mogelijke dag te hebben. Wonen bij Brentano is niet zoals thuis, maar zij proberen er alles aan te doen om het zo prettig en gezellig mogelijk te maken. Daarom vinden ze het bij Brentano zo belangrijk dat ze de bewoner (leren) kennen. Dat heeft natuurlijk tijd nodig, maar nog voor de verhuizing wordt de eerste stap voor een kennismakingsgesprek gezet met de toekomstige bewoner en diens familie. Dan wordt aan de bewoner gevraagd om over zichzelf te vertellen, waar hij/zij van houdt, waarvan niet en wat gewoontes zijn. Bijvoorbeeld of iemand graag vroeg opstaat of liever nog even blijft liggen, of iemand het liefst in gezelschap is of juist prijs stelt op rust. Ze proberen hiermee vervolgens zo veel mogelijk rekening te houden.

Brentano is een zorgorganisatie met vier locaties en wijkverpleging in Amstelveen.

Denken in mogelijkheden

Het is de visie van Brentano om te kijken naar wat wel kan, wat vandaag kan, in het hier en nu en dat mensen gewoon een prettige dag hebben. Lees meer over de visie.

Leven zoals je wilt

Brentano nam van maart 2016 t/m december 2018 deel aan het experiment Leven zoals je wilt.

Belevingszorg

Ja, in de zorg zijn we goed in afstandelijke termen. Dat geldt ook voor het woord belevingszorg. Wat is dat? En wat moet je je er bij voorstellen? Omdat beeld nu eenmaal meer zegt dan woorden, lieten we een filmpje maken over hoe deze verschillende vormen van zorg eruit zien.

Onderstaand beschrijven we een aantal voorbeelden van hoe wij belevingszorg nog meer inzetten bij Brentano.

BoodschappenPlusBus en de PlusMobiel
Amstelveense ouderen die zelf minder mobiel zijn, kunnen gebruik maken van onze BoodschappenPlusBus en de PlusMobiel. Met de BoodschappenPlusBus gaan mensen naar winkelcentra en op vrijdag naar de markt in het Stadshart van Amstelveen. Daarnaast organiseren wij geregeld tochtjes van hele of halve dagen. Iedereen wordt altijd opgehaald en weer thuis gebracht. De PlusMobiel is er voor mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben bij individueel vervoer. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan de huisarts, tandarts, ziekenhuis maar ook wanneer iemand zelf tijdelijk geen boodschappen kan doen, kan de PlusMobiel worden ingeschakeld. Deze dienstverlening wordt georganiseerd en beheerd door Brentano, in samenwerking met het Ouderenfonds

Zwemmen
Eten is fijn, muziek is heerlijk en zwemmen is voor de meeste mensen met dementie zalig. Daarom gaan al onze bewoners geregeld naar het ….bad. In het goed verwarmde water kunnen mensen zich ineens weer ontspannen bewegen. Alleen dat al is een feest. We hopen dit nog lang voor onze mensen te kunnen doen. En zijn ontzettend blij met de hulp van vrijwilligers en familie.

De Scholingscarrousel
Veel bewoners, veel cliënten en weinig medewerkers. Die laatste groep moet zich ook geregeld scholen. En kennis van zaken hebben, is ook voor vrijwilligers essentieel. Daarom organiseren we twee keer per jaar de zogenoemde Scholingscarrousel waarin medewerkers en vrijwilligers in één middag nieuwe kennis, tips en informatie krijgen over tal van zaken die hun werk betreft. De onderwerpen variëren van medicatieveiligheid tot tips voor het kennismakingsgesprek met nieuwe bewoners en hun familie voor medewerkers  en van omgaan met dementie tot slikproblemen voor vrijwilligers.

Grijs, Groen & Gelukkig
Hoewel Amstelveen een bijzonder groene gemeente is, komen veel bewoners van onze verpleeghuizen toch te weinig echt in contact met natuur. Daarom doet Brentano Amstelveen, organisatie voor ouderenzorg, mee met Grijs, Groen & Gelukkig van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Het project duurt twee jaar. In onze locaties Nieuw Vredeveld en Klaasje Zevenster zijn inmiddels prachtige buitenruimtes gecreëerd met routes voor geuren, kleuren en smaken. Bewoners kunnen genieten van de (moes)tuin, maar ook van een klein dierenparkje met o.a. konijnen en kippen. Binnen is plantenwand voor een beter klimaat in huis en een natuurkoffer voor bewoners die niet meer naar buiten kunnen. Zo kunnen bewoners binnen en buiten niet alleen kijken naar de natuur, maar ook voelen, ruiken en waar mogelijk meedoen. Dit bijzondere project is vooral is bedoeld voor onze bewoners met dementie.

De Roze Loper (keurmerk)
Roze ouderen zijn vaak nog onzichtbaar in de zorg. Ook al is de tolerantie rondom seksuele diversiteit de afgelopen decennia sterk gegroeid, LHBTI-ouderen blijken zich in de praktijk van de hedendaagse zorg nog steeds bijzonder kwetsbaar te voelen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat LHBTI- personen in de zorg vaak niet uit durven te komen voor hun seksuele geaardheid of expressie of dat LHBTI- ouderen in zorginstellingen vereenzamen omdat zij niet openlijk over hun eigen seksuele geaardheid of die van hun familie/kennissen durven te praten. Het traject De Roze Loper is een middel om de sociale acceptatie van LHBTI-personen in de zorg- en welzijnsinstellingen te bevorderen. Het traject bestaat uit een scan, audit en een certificaat. Het zorgt voor de aandacht voor diversiteit, zichtbaarheid van LHBTI- personen in de instelling en maakt het onderwerp seksuele diversiteit bespreekbaar. Onze 4 locaties hebben sinds 2019 het Certificaat Roze Loper.

‘Extra’, het magazine van Brentano
Met veel trots maken we een kwartaalmagazine ‘Extra’ voor Amstelveense ouderen. Daarin staan interviews met senioren (hoe ze in het leven staan, ook als er beperkingen zijn), mensen vertellen over hun hobby, we informeren familie en mantelzorgers en geven ze vooral veel tips. We hebben een vaste rubriek over hulpmiddelen en informatieve artikelen over tal van zaken die spelen als mensen op leeftijd zijn (variërend van incontinentie tot levenstestament). In het hart van het blad zijn zeven pagina’s ingeruimd voor alle activiteiten die Brentano organiseert in de diverse wijken van Amstelveen. Het blad wordt zeer gewaardeerd door de doelgroep. Velen melden zich spontaan aan. Het magazine is gratis en verschijnt vier keer per jaar. De gedachte hierachter is: mensen zijn heel goed in staat hun eigen leven in te richten, maar een steuntje in de rug is altijd welkom. Bijvoorbeeld met tips, actuele informatie, inspiratie en herkenning.

Job’s columns

Onze medewerker Job van Amerongen is niet alleen erg goed in de zorg voor mensen met dementie, hij heeft ook een talent voor schrijven. Zijn columns geven een goed beeld van het dagelijks leven van de bewoners bij Brentano. Lees een aantal voorbeelden.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Trefwoorden: Brentano

Gerelateerd

Facts

Adres
Populierenlaan 21, 1185 SE Amstelveen

Contactpersoon
Claudia Muntenaar, projectleider
c.muntenaar@brentano.nl
www.brentano.nl

Facebook
Brentano op Facebook

Twitter
Brentano op Twitter

LinkedIn
Brentano op LinkedIn

YouTube
Brentano op YouTube

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.