Werkbezoek WarmThuis en ministerie VWS

  • 6 maart 2024
  • 14:00 - 16:30
  • WarmThuis

Zo’n vijf keer per jaar ontmoeten vertegenwoordigers van de beweging (in wisselende samenstelling) een aantal leden van de directie langdurige zorg van het ministerie van VWS. 6 maart staat een bezoek gepland bij deelnemer WarmThuis.

Doel van deze werkbezoeken met VWS: samen leren door ervaringen, ideeën en zorgen uit te wisselen op vraagstukken tussen deelnemende zorgorganisaties en VWS. Dit doen we aan de hand van onderwerpen of voorbeelden die de deelnemers in hun eigen werkpraktijk tegenkomen. Samen met de deelnemers, VWS en andere systeempartners (bijvoorbeeld de inspectie of zorgkantoren) kijken we wat we daarvan kunnen leren. Zowel om de praktijk verder te helpen als te leren in het systeem. Anders dan alleen een bezoek waarbij je kijkt naar een voorbeeld werkpraktijk, staat hier dus samen leren en reflecteren centraal. Zo is het een nuttige, lerende uitwisseling tussen de deelnemers, VWS en andere systeempartners. Deelname is op uitnodiging.

‘Zo kan het ook!’

Wij dragen eraan bij dat mensen met dementie een fijn leven kunnen leiden. Wat we doen bij WarmThuis is samen te vatten in een zin: “We maken er met de bezoekers van de sociëteit, de logees, bewoners en hun naasten een fijne en zinvolle dag van, iedere dag weer.” Met de gezamenlijke inzet van bewoners, naasten en collega’s lukt dit bijna altijd.

WarmThuis wil de deelnemers aan het werkbezoek graag kennis laten maken met hun visie, manier van werken waarin wonen, welzijn en zorg op een natuurlijke manier samenkomen. Niet overal in Nederland zien locaties er zo uit als bij WarmThuis. Maar met het motto “Zo kan het ook!” laat WarmThuis zien dat de locatie echt niet de enige voorwaarde is. Want natuurlijk heeft WarmThuis met haar bewoners ook uitdagingen genoeg. De sleutel: de visie moet je zíjn. Willy Langenberg (bestuurder) “We willen dat het allereerst fijn is om bij ons te wonen en we gaan steeds weer op zoek naar wat we voor onze bewoners kunnen betekenen. Ik denk dat we daarbij anders kijken naar de combinatie van wonen, welzijn en zorg. Dat gun ik andere organisaties ook.” Kirsten Gruijters (coördinator Rvz en beleidsadviseur visie en innovatie): “Natuurlijk vind ik WarmThuis bijzonder in onze aanpak en hebben we mooie locaties. Tegelijkertijd denk ik echt dat het op heel veel plekken anders kan. Ik zou het juist zo mooi vinden als de mensen na ons werkbezoek naar huis gaan met de gedachte “dat kan op andere plekken ook!” 

WarmThuis zal de deelnemers aan het werkbezoek rondleiden op locatie De Hulst, waar we het gevoel van wonen bij WarmThuis zelf kunnen ervaren. Daarnaast bezoeken we de gloednieuwe locatie Het Grosthuis, die op dit moment nog in aanbouw is. De bouw vordert gestaag en achter de schermen wordt er hard gewerkt aan werving, selectie en het aannemen van nieuwe, enthousiaste collega’s. Begin september start er een introductieperiode met de nieuwe teams. 

Daarnaast zal WarmThuis ons meenemen in twee thema’s die hen bezig houden: 

Het Fieldlab Anders opleiden 

WarmThuis ontwikkelde zelf een opleiding die aansluit op de visie van persoonsgerichte zorg; het Fieldlab. Daarbij werken we samen met twee ROC’s en een aantal andere zorginstellingen in Noord-Holland. De kracht ligt in het anders aanvliegen van opleiden en de specifieke kennis van de zorg voor mensen met dementie. Er start in september weer een nieuwe groep leerlingen met modules. 

Deeltijdwonen 

In de aansluiting tussen zorg thuis en wonen in een verpleeghuis merkt WarmThuis dat de behoefte van hun cliënten verschilt. “Naast logeerzorg, kijken we ook naar hoe we ‘deeltijdwonen’ vorm kunnen geven. We zien een groeiende doelgroep jonge mensen met dementie. Vaak met jonge, werkende partners en jonge gezinnen. Deze doelgroep heeft vaker de behoefte aan deeltijdwonen, waarin ze een deel van de tijd bij WarmThuis wonen en een deel thuis in het gezin.” 

WarmThuis gaat graag in gesprek met de deelnemers aan het werkbezoek over wat er in bredere zin te leren is van de aanpak en de visie van WarmThuis, en hoe we daarin vanuit onze verschillende rollen en perspectieven meer uit kunnen halen, onder het motto: Zo kan het ook!

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese