Webinar Ruimte voor dementie: ‘Vrij­heid? Niet in mijn dienst!’

  • 23 mei 2023
  • 13:00 - 14:00
  • Online via Google Meet

Ruim twee jaar is het actieteam Ruimte voor dementie op weg om zoveel mogelijk vrijheid te organiseren voor mensen met dementie. Een open deuren beleid is een middel om dit doel te bereiken. In de aanloop daarnaartoe komt er vaak de nodige angst bij mensen naar boven. Zoals bij mantelzorgers en medewerkers. Angst voor risico’s en schuldgevoel als het mis gaat. Met dit korte webinar wil het actieteam helpen om de focus te verleggen: naar het verlangen naar vrijheid. En hoe we dit samen kunnen faciliteren. Het gesprek hieronder laat zien waarom dat zo belangrijk kan zijn en dat er vaak veel meer kan dan we ons voor mogelijk houden.

Programma

Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden gaan we zoveel mogelijk in gesprek om elkaar te inspireren en samen te leren.

Voor en met wie

Het webinar is bedoeld voor mensen uit het veld (zoals medewerkers, cliëntenraden, artsen, kwaliteit/beleidsmedewerkers en andere betrokkenen) en belangstellenden vanuit de relaties binnen de beweging.

Aanmelden

Meld je aan voor het webinar via dit aanmeldformulier.

Gesprek

Siham Sbai (van origine verpleegkundige) stond aan de wieg van dit actieteam en vertelt in de minidocumentaire die we maakten over dit onderwerp en vertelt daarin: “In mijn rol als verpleegkundige heb ik mooie ervaringen met bewoners en cliënten gehad, waarvan eentje mij erg is bijgebleven. Dat was een mevrouw die bij ons woonde, haar partner werkte nog. En zij gaf vaak genoeg aan dat ze graag naar huis wilde. Ik dacht op dat moment, wat is nu de reden dat wij zeggen: nee dat kan niet? Wie zijn wij om te zeggen: nee, dat kan niet, dat mag niet? We hebben het ten eerste niet geprobeerd en ze ging al in de weekenden naar huis met haar man. Alleen door de weeks kon dat niet omdat hij werkte. En omdat ik dacht wie zijn wij om te zeggen nee dat mag of kan niet, dacht ik: laten we überhaupt dat gesprek erover hebben. Dat zij ook het gevoel heeft: er wordt naar mij geluisterd en we kijken wat er mogelijk is – en niet meteen de deuren dicht gooien.”

Siham Sbai vervolgt: “Wij staan echt nog aan het begin als het gaat om gedragsverandering, bewustwording: wat betekent dat nou en wat zijn nou denkbare en aantoonbare risico’s voor de bewoner. Wat doe ik nou, als het gaat om vrijheid en veiligheid en geluk in iemands leven? We zijn met een pilot begonnen om de deuren te openen binnen onze zorglocaties.” “Mooiste is natuurlijk als we ook de voordeuren gewoon kunnen open zetten en dat de bewoners die naar buiten willen dat ook kunnen doen.”

Mariëlle Bus (voormalig directeur wonen met zorg bij Sensire): “Dat wij dat veiligheidsdenken zo centraal stellen doen we om die mens te beschermen. Maar eigenlijk sluiten we die mens op, mag die niets meer en nemen we iemand niet echt meer serieus. De vraag is, hoe komen we daar met elkaar uit? 
Ik ben ook wel onder de indruk van hoe er toch wel op allerlei plekken in den lande steeds meer draagvlak ontstaat, van: laten we het maar gewon proberen.” 

Siham Sbai: “Het mag wel meer wat mij betreft, dat meer mensen het gesprek hierover voeren. En dat meer mensen weten wat ‘insluiting’ nou betekent, of wat voor effect dat heeft op een mens. Jullie zijn al wat verder op weg, jullie deuren zijn al langer open. Hoe is dat gegaan bij jullie, met medewerkers, wat voor reacties hebben jullie gehad? Waar liepen jullie tegenaan?”  

Bekijk hieronder de mini-documentaire voor de antwoorden van Mariëlle Bus en specifiek ook ervaringen van bezorgde collega’s en familieleden die niet meer terug willen naar de situatie met gesloten deuren. Met aandacht voor hoe je daar, met respect voor elkaar, mee om kunt gaan. Het gesprek geeft ook een inkijkje in de sfeer binnen het actieteam, waarbinnen allerlei uitwisseling op gang is gekomen tussen de vele deelnemers. Wat begon als actieteam ‘Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten‘ leidde twee jaar geleden ook tot een apart actieteam ‘Ruimte voor dementie‘.

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese