Actie Ruimte voor dementie (open de deuren)

 • 22 september 2021
 • 13:30 - 16:00
 • Sensire in Zutphen

In het najaar 2021 start een nieuw actieteam: Ruimte voor dementie.

Siham Sbai (Raffy – Lâle – De Leystroom) en Daphne Mensink (Sensire) nemen graag dit initiatief:

Dit actieteam wil vanuit het standpunt ‘vrijheidsbeperking van mensen met dementie in intramurale en extramurale zorg is ‘Nee, tenzij…’, het maatschappelijk debat op gang brengen. Daarnaast willen wij vanuit het actieteam onderzoeken hoe wij kennis en ervaringen gaan delen, want er zijn meer organisaties bezig met dit thema zowel binnen als buiten de beweging Radicale vernieuwing zorg.”

Voorstel start actieteam Ruimte voor dementie

Bij een aantal woningen van Sensire staan de deuren open voor bewoners met dementie. Vanuit de visie leven zoals u wilt waar maximale vrijheid zowel mentaal, fysiek en spiritueel een belangrijk onderdeel is, is haar standpunt ten aanzien van vrijheidsbeperking van mensen met dementie in intramurale en extramurale zorg ‘Nee, tenzij…’.
Sensire geeft bewoners met dementie bewust vrijheid & ruimte. Onvrijwillige zorg in de vorm van gesloten deuren van de woningen wordt in principe niet toegepast. Bewoners kunnen hun (voorheen soms besloten) woongroepen en afdelingen dus verlaten. En mogen naar wens óók naar buiten, de wijde wereld in.

Graag willen wij hier ook landelijk vanuit de beweging Radicale vernieuwing zorg, van regels naar relaties, een actieteam voor gaan starten. De wens bestaat om het maatschappelijk debat op gang te brengen en kennis en ervaringen met elkaar te delen, want er zijn meer organisaties bezig met dit thema, waaronder ook Raffy-Lâle-De Leystroom.

Het maatschappelijk debat

Wat is er nodig om de burger de vraag te gaan laten stellen: Wat maakt dat ik of mijn naaste, als er dementie geconstateerd is, achter een gesloten deur moet wonen en er veel vrijheden worden afgenomen? Wat is er voor nodig om gesloten huizen en afgenomen vrijheden niet meer als normaal te accepteren? Wij (de zorgsector) laten ons ‘gebruiken’ om in strijd met artikel 5 van het Europees Verdrag mbt de Rechten van de Mens te handelen. En dat dekken we “professioneel” af met “verantwoordelijkheid” en “veiligheid”. Hoe gaan wij dat onder de aandacht brengen in demaatschappij?

Vragen die wij met het actieteam willen gaan bespreken en uitvoeren zijn;

 • Hoe gaan wij dit maatschappelijk debat op gang brengen?
 • Welke beelden en ideeën leven er bij een maatschappelijk debat? Wat hebben wij daarvoor nodig? Wie hebben wij daarbij nodig?
 • Wat kunnen wij binnen ons netwerk RVZ en daarbuiten inzetten om dit debat op gang te brengen?

Kennis delen, ophalen en brengen

Er is een behoefte aan meer voorbeelden in het land of buitenland. Dit gaat dan niet om alleen open deuren maar ook meerdere vormen van vrijheid zoals hierboven besproken. Het gaat dan om kennis delen, kennis over inhoud en visie maar ook over de manier waarop je de verandering in gang zet, wat werkt wel/wat niet. Welke struggles ben je tegengekomen en hoe ben je daarmee omgegaan? Hoe betrek je naasten en omgeving? Hoe heb je medewerkers hierin ondersteunt? Zijn er onderzoeken rondom dit thema? Wat doet het met kwaliteit van leven van mensen?

Vragen die wij met het actieteam willen gaan bespreken zijn:

 • Hoe kunnen wij kennis gaan delen? Welke vormen/ideeën zijn hiervoor te bedenken?
 • Welke organisaties doen dit ook: zijn daar overzichten van? In RVZ en daarbuiten? En wat doen ze, en wat zijn resultaten?
 • Wetenschappelijke ondersteuning? Is er een onderzoek mogelijk? Zo ja wat en hoe en waarover? Wie kan dat doen? Hoe kan RVZ (zorgorganisaties, zorgkantoren, IGJ, VWS, LOC) hierin ondersteunen en hoe kunnen wij het netwerk ‘benutten’ om deze kennis landelijk zichtbaar te maken en te delen.

Mee doen?

Wil je met passie bijdragen aan dit onderwerp en helpen organiseren en uitvoeren van deze ambities? Meld je dan uiterlijk maandag 23 augustus aan via radicalevernieuwing@loc.nl. Vermeld in de aanmelding de contactgegevens van de personen die vanuit jullie organisatie graag willen deelnemen.

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese