Actieteam Radicale ver­nieuwing en technologie

  • 19 januari 2021
  • 15:00 - 16:30
  • Online

Tijdens het gesprek van het kernteam met directeur Langdurige Zorg van VWS Theo van Uum op 10 juni 2020, werd gevraagd om te vertellen over de opgedane ervaringen en inzichten in de afgelopen corona-maanden. Wat zijn de eerste geleerde lessen? 

Enkele leden van het kernteam vertelden o.a. dat innovatie (e-health, digitaal onderwijs, digitale zorg, e.d.) een enorme vlucht heeft genomen.

Daarop volgde de uitnodiging om hierover te vertellen bij een digitale bijeenkomst van de stuurgroep Innovatie & Zorgvernieuwing bij VWS op 23 juli 2020. De stuurgroep vindt eenmaal in de maand plaats en bestaat uit de verschillende directies binnen VWS, zoals publieke gezondheid, curatieve zorg, langdurige zorg, maatschappelijke ondersteuning, etc. Het doel van de stuurgroep is om elkaar (vroegtijdig) op de hoogte te brengen van lopende projecten op het gebied van innovatie en daar de verbinding in te zoeken over de domeinen heen. Maar daarnaast wordt de stuurgroep ook gebruikt voor het delen van mooie en inspirerende voorbeelden op het gebied van innovatie.

De vraag was: zouden enkele organisaties in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg hierover kunnen vertellen? Sensire (Marleen van der Sijs) en Carintreggeland (Heidi de Bruijn) hebben deze handschoen opgepakt en een gezamenlijke presentatie gegeven. Over de successen die zij in hun organisaties boeken, maar ook over de knelpunten en uitdagingen die zij ervaren. Met als belangrijk aandachtspunt: wat zijn de essentiële elementen voor succesvolle, duurzame opschaling van digitale zorg? De powerpointpresentatie is hier terug te kijken.

Tijdens de voortgangsbijeenkomst op 7 oktober 2020 hebben Elly van der Wijk (De Leyhoeve) en Clementine Schuurman (Woonzorggroep Samen) het initiatief genomen om een nieuw actieteam te starten: Radicale vernieuwing en technologie. Elly en Clementine merken dat technologie vaak wordt bekeken vanuit wat technisch mogelijk is. Zij zouden graag kennis en ervaring willen uitwisselen over technologie, die daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor de bewoner, voor zijn/haar naasten en voor de medewerker. En natuurlijk voor de relatie die zij met elkaar hebben.

Op 17 november 2020 was het eerste voorbereidend overleg voor dit actieteam. Afgesproken is met voorbeelden uit de praktijk aan de slag te gaan:

  • welke bijdrage levert deze technologie nu specifiek? Welke waarde voegt het toe?
  • waarom is voor deze technologie gekozen? En niet voor een andere mogelijkheid?
  • wat waren de succes- maar ook de faalfactoren/valkuilen bij implementatie?
  • op welke manier is het gebruik van technologie door bewoners, naasten en medewerkers daadwerkelijk verbeterd?
  • welke inzichten geeft deze ervaring voor de vraag op welke manier je duurzaam kunt vernieuwen?

Het doel van het actieteam is elkaar van extra bagage te voorzien voor de eigen organisatie. 

Deelnemers zijn naast De Leyhoeve en Woonzorggroep Samen: ‘t Zorghuus, Carintreggeland, Raffy-Lale-Leystroom, Brentano, Sensire, Santé Partners, Surplus, Archipel en Mijzo. Henk Herman Nap, adviseur bij Vilans, zal vanwege zijn kennis en ervaring met dit thema ook aan dit actieteam deelnemen.

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese