02/​07/​18 Congres ‘Thuis in het Verpleeg­huis, Waar­digheid en trots op elke locatie’

  • 2 juli 2018
  • World Forum, Den Haag

Meer tijd en aandacht voor de cliënt. Gemotiveerde en voldoende zorgverleners. Leren, verbeteren en innoveren om de verpleeghuiszorg steeds beter te maken. Deze thema’s staan centraal op het congres ‘Thuis in het Verpleeghuis, Waardigheid en trots op elke locatie’ op maandag 2 juli 2018 in het World Forum in Den Haag.
Alle betrokkenen bij de verpleeghuiszorg in Nederland zijn van harte welkom op het congres dat minister Hugo de Jonge van VWS opent. Op het programma staan meer dan zeventig workshops en presentaties met inspiratie, informatie en goede voorbeelden van verpleeghuizen. Deze dag staat onder leiding van dagvoorzitter Lennart Booij.
Het congres is geïnspireerd op het programmaplan ‘Thuis in het verpleeghuis’, dat minister De Jonge recent presenteerde. Met dit plan wil hij de beweging naar een verdere verbetering van de verpleeghuiszorg versterken. Zodat er in elk verpleeghuis voldoende tijd, aandacht en goede zorg is voor bewoners.

Diverse deelnemers van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg zullen zich op 2 juli 2018 presenteren. Ook kun je onze stand vinden op de informatiemarkt!

Wat brengt de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuizen tot stand?

Deze sessie wordt verzorgd door LOC en zorgorganisaties Topaz, Surplus, De Leyhoeve en Sensire. LOC-coördinator Joep Bartholomeus vertelt over de ontwikkelingen in de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Hoe wordt gewerkt aan verpleeghuiszorg in dit netwerk van ruim 50 verpleeghuizen, waarin mensen binnen hun eigen mogelijkheden een waarde-vol leven kunnen leiden, met de zorg die bij hen past? Waarin naasten een wezenlijke bijdrage leveren en zorgverleners plezier hebben in hun werk? Vertegenwoordigers van Topaz, Surplus, De Leyhoeve en Sensire vertellen over de impact van de vernieuwing voor bewoners, naasten en medewerkers in hun organisaties. (Workshop 3.2)

Radicaal vernieuwen: anders denken, anders doen bij Carintreggeland

Carintreggeland neemt de deelnemers mee in hun manier van strategeren: geen kaderbrief meer, geen jaarplannen meer. Alleen dat doen dat bijdraagt aan waardevol leven van cliënten en wat de professional zelf nodig vindt voor zijn/haar werk. Ze gaan uit van vertrouwen en professioneel handelen, ze vragen aan onze collega’s “waar draag jij als medewerker bij aan waardevol leven van cliënten” en waar en wat draag jij bij aan onze ambitie. Ze vertellen het verhaal van Carintreggeland in ontwikkeling. Geven voorbeelden van collega’s die mooie dingen doen met en voor cliënten en elkaar. Alles in het licht van waardevol leven en anders denken, anders doen. Daarbij is het kwaliteitskader verpleeghuiszorg een hulpmiddel. De sprekers nemen de deelnemers mee in wat dit vraagt van het bestuur, het management en van alle medewerkers in de organisatie. En ze vertellen over het op gang brengen van de beweging binnen onze organisatie, hoe ze bezig zijn, waar ze mee te maken hebben, de moeilijke en mooie dingen. (Workshop 1.14)

Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, de moeizame weg naar anders organiseren

De werkdruk in het verzorgingshuis Westerhaven van Wilgaerden in Hoorn was ´onmenselijk´ aan het worden, schreven medewerkers in oktober 2016 aan de directie. De brandbrief werd breed uitgemeten in de regionale media. De leiding van Wilgaerden, de koepel voor ouderenzorg met een 15-tal locaties in West-Friesland waaronder Westerhaven, besloot vervolgens om de organisatie aan te melden bij de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Esther van Wilsum (verzorgende) en Cynthia Claudius (kwaliteitsverpleegkundige) bij Wilgaerden vertellen over de soms moeizame weg naar anders organiseren. Marie-Antoinette Bäckes, coördinator Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, geeft een toelichting op deze beweging, waar inmiddels ruim 50 verpleeghuizen zich voor inzetten. (Workshop 1.10)

Het programma

Ga voor het volledige programma naar Waardigheid en trots/agenda

 

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.