Capita Selec­ta-Spiegel­gesprek: licht verstan­delij­ke beperking mee(be)leven

  • 16 juni 2021
  • 14:30 - 16:00
  • Congrescentrum, Elisabethhof 5, 2353 EW Leiderdorp

Graag nodigen we je uit voor weer een bijzondere bijeenkomst, de derde uit een reeks van Capita Selecta-Spiegelgesprekken®. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor studenten Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO, zie www.waardevolonderwijs.nl) en zijn aanvullend aan de lessen. Maar ook anderen die bij RVWO zijn betrokken (zoals docenten, praktijkopleiders en werkbegeleiders, mantelzorgers en vrijwilligers) zijn van harte welkom!

Waar gaat het over?
Tijdens deze derde bijeenkomst is het thema: Licht verstandelijke beperking, mee(be)leven. We zijn blij dat Koos de Haan, verplegingswetenschapper en hbo-docent, de inleiding houdt. Koos is nationaal bekend op het gebied van mensen met een verstandelijke beperking en wil graag zijn kennis en kunde met ons delen. Mensen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kunnen een beter leven hebben, wanneer je ze herkent, begrijpt en jouw handelen op hen kan afstemmen. Dat is de overtuiging van Koos. ‘Professionals komen elke dag mensen met LVB tegen. Toch hoor ik in de praktijk vaak dat het lastig kan zijn om je in mensen met LVB in te leven’, aldus Koos.

Tijdens de bijeenkomst zal Koos enige wetenswaardigheden over LVB met ons delen. Om hoeveel mensen met LVB gaat het in Nederland? Hoe luidt de wereldwijd gebruikte definitie van LVB? Hoe kijken we hier in Nederland tegenaan? Welke maatschappelijke ontwikkelingen maken dat steeds meer mensen met LVB zich moeilijk kunnen aanpassen en ondersteuning nodig hebben? Op welke vlakken is aanpassing voor mensen met LVB vaak lastig? Duidelijk zal worden dat jij, als zorgverlener, elke dag mensen met LVB tegenkomt.

Verder gaat Koos nog met Karel en David in gesprek. Hij bespreekt met hen hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben. Wat kunnen zij wel en niet, waar hebben ze moeite mee, wat maken ze mee?

Uiteraard word je als deelnemer weer uitgenodigd mee te doen. Heb je vragen, stel ze dan gerust!

Lesmateriaal
De bijeenkomsten worden gefilmd en later ook als lesmateriaal gebruikt voor volgende groepen studenten RVWO.

Aanmelden
We hopen je te mogen begroeten bij de bijeenkomst! Graag aanmelden via m.hollander@zorg4effect.com met als onderwerpregel: inschrijving capita selecta, 16 juni 2021. Let op! Vanwege de geldende coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk. Vol = vol.

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese