ZorgZijn Werkt en Care2Care samen verder

Geplaatst op 2 maart 2021

De regionale werkgeversorganisaties ZorgZijn Werkt en Care2Care gaan hun krachten bundelen. Coralie Elmont, directeur van ZorgZijn Werkt, vertelt er meer over. “We willen een goede aansluiting tussen school en praktijk. Daarin willen we hetzelfde als RVWO” (zie kader onderaan).

Om ook in de toekomst efficiënt en met slagkracht de regio te kunnen bedienen, slaan Care2Care en ZorgZijn Werkt de handen ineen. Samen willen de werkgeversverenigingen de arbeidsmarktvraagstukken in de regio aanpakken. “De organisaties zijn beide actief in Zuid-Holland; ze hebben deels dezelfde leden en partners. We beogen ook hetzelfde: goed gekwalificeerd en voldoende personeel voor zorg en welzijn, nu en in de toekomst. We trokken al veel met elkaar op en door de coronacrisis werd de samenwerking nog intensiever. Dus eigenlijk is het niet meer dan logisch om de organisaties samen te voegen”, zegt Coralie Elmont, sinds 2015 directeur bij ZorgZijn Werkt. “Met een gezamenlijke organisatie is er één aanspreekpunt en gesprekspartner voor arbeidsmarktvraagstukken.”
Bij ZorgZijn Werkt zijn ongeveer 50 organisaties aangesloten; bij Care2Care 36.

Arbeidsmarktprogramma en onderwijsnetwerk

ZorgZijn Werkt en Care2Care zijn gezamenlijk een arbeidsmarktprogramma gestart, met als doel om in de vraag naar zorg- en welzijnspersoneel te kunnen (blijven) voorzien. “Daarnaast hebben we een actief onderwijsnetwerk”, zegt Coralie. “We hebben het onderwijs keihard nodig. Recent hebben we prognoses opgesteld voor 2030. Dat lijkt nog ver weg, maar toch is het belangrijk om juist nu al in te zetten op onderwijs om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende goed opgeleid personeel voor zorg en welzijn zal zijn. De contacten met de hogescholen en mbo-instellingen in onze regio zijn gelukkig warm, zowel op directie- als op bestuursniveau.”

Groots denken, lokaal doen

Wat is de stip op de horizon? “We roepen altijd: groots denken, lokaal doen”, zegt Coralie. “We willen natuurlijk voldoende instroom. We willen een goede aansluiting tussen onderwijs en praktijk. Dat zijn grote thema’s. Vervolgens is de vraag: wat betekent dat dan concreet? Waar heb je elkaar in de praktijk dan in te vinden? Hoe geef je samen vorm aan het lokale doel? En wie zijn daarbij betrokken? Het is belangrijk om iedereen ‘aan boord’ te hebben, zodat je samen vorm kunt geven aan veranderingen.”

Transitieprojecten

Coralie is enthousiast over de transitieprojecten in Zuid-Holland Noord. “Dit zijn goede voorbeelden van trajecten waarbij je echt met elkaar kijkt: wat is nu nodig in de praktijk? Laatst woonde ik bijvoorbeeld een presentatie bij over Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs®. Ik dacht toen: eigenlijk is het ook heel logisch om het onderwijs zó in te richten dat het naadloos aansluit bij de praktijk. Zo logisch, dat je je afvraagt: waarom gebeurt dat nog niet overal?”

Werkgevers uitdagen

Coralie vindt het ook belangrijk om buiten de bestaande kaders te denken. “We willen werkgevers uitdagen om niet alleen uit te gaan van bestaande functies. Ze zijn vaak geneigd om te denken: ik heb nu een verzorgende IG nodig. En vervolgens gaan ze desnoods iemand opleiden. Terwijl: je kunt ook kijken welke competenties iemand al heeft en hoe je die kunt inzetten voor je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan alle uitsmijters die thuiszitten door de coronacrisis. Ze weten veel over toezicht houden, weten wat er kan ontstaan in een groep, wanneer je ingrijpt. Kun je dergelijke professionals misschien inzetten zonder ze eerst een hele ingewikkelde opleiding aan te bieden? Het antwoord is volgens mij zeker: ja. Maar we moeten daar nog wel echt actie op ondernemen. Een belangrijke uitdaging is hoe je mensen laagdrempelig richting zorg en welzijn krijgt.”

Online Ontdekdezorg week
ZorgZijn Werkt en Care2Care zijn de aanjagers van de
Ontdekdezorg week in Zuid-Holland. Deze duurt dit jaar van 22 tot en met 27 maart en vindt online plaats in verband met het coronavirus.

Tijdens de Ontdekdezorg week presenteren zorg- en welzijnsorganisaties uit heel Nederland zich in hun eigen regio aan mensen die geïnteresseerd zijn in (leren en) werken in zorg en welzijn. De week wordt jaarlijks georganiseerd om potentiële zij-instromers en herintreders te interesseren in een baan in zorg en welzijn. Tijdens de Ontdekdezorg week kunnen zij de mogelijkheden van de sector ontdekken. Ze oriënteren zich, kunnen rondkijken en meteen kennismaken met organisaties bij hen in de buurt. Coralie: “Ik zou graag tegen hen willen zeggen: er zijn voldoende mogelijkheden! Als je kiest voor een loopbaan in zorg en welzijn, kies je voor een mooie toekomst. Wat ik verder zou willen meegeven: informeer je goed, vorm je een beeld van de praktijk, denk na over wat bij je past en wat je graag zou willen doen. En stel je vervolgens de vraag: wat betekent dat qua bijscholing? En past dat ook in mijn sociale omgeving, in mijn leven?”

Webinars
Dit jaar krijgen deelnemers via landelijke webinars en de website van Regioplus praktische informatie over leren en werken in de sector. Deelnemers die al beter weten wat ze willen en zoeken, kunnen rondkijken op de digitale Ontdekdezorg markt. Hier presenteren organisaties zich door middel van onder andere een video, link naar hun website en een beschrijving van de organisatie. Organisaties kunnen zelf online kennismakingsmomenten organiseren, zoals bijvoorbeeld een live Q&A. En deelnemers kunnen meteen contact opnemen en een afspraak inplannen via de kalender en de contactfunctie. “Bespreek dan ook of het mogelijk is om misschien toch eens een keer een dag mee te lopen in de praktijk”, adviseert Coralie. “En probeer je vervolgens een beeld te vormen van wat je zou willen doen en zou kunnen bijdragen.”

De Nationale Ontdekdezorg week wordt geïnitieerd per regio en gecoördineerd door werkgeversvereniging Regioplus, een samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties.

Meer weten? Bezoek de website www.ontdekdezorgweek.nl of bekijk het filmpje:

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Interview: Mieke Hollander. Tekst: Femke van den Berg. Foto: Coralie Elmont. Foto bovenaan: Pixabay.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese