Zomer­visites: waar­devol­le ontmoetin­gen

Geplaatst op 5 december 2019

Hoe verleid je (jonge) mensen tot een loopbaan in de ouderenzorg? Een belangrijke vraag voor zorgorganisaties in deze tijd van personeelskrapte. Een sleutel ligt in persoonlijke ontmoetingen. Hierdoor ontstaat er waardering voor elkaar.

De arbeidsmarktproblematiek in de sector zorg en welzijn is nijpend. Reden voor zorgorganisaties ActiViteDSV|verzorgd leven en Topaz om te zoeken naar creatieve manieren om aantrekkelijk te zijn voor nieuw personeel. Zo zijn ze uitvoerders van het unieke praktijk-leertraject Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO, een initiatief van Zorg4Effect), samen met LOI Hogeschool en mboRijnland, en ondersteund door LOC Waardevolle zorg. De relaties tussen mensen met een hulpvraag, hun naasten en zorg- en welzijnsprofessionals staan centraal in dit project.

Jong en oud enthousiast
De drie organisaties deden het afgelopen jaar ook mee met de Zomervisites, een initiatief van Leyden Academy on Vitality and Ageing en Jo Visser fonds (gewaardeerde samenwerkingspartners van RVWO). Hierbij worden 16-25-jarigen uitgenodigd om samen met ouderen uit een zorgorganisatie in de zomermaanden juli en augustus iets gezelligs te ondernemen. Dat kan variëren van wandelen en een ijsje eten tot muziek luisteren of een spelletje spelen. Een doel van de Zomervisites is om jongeren met een frisse blik te laten kijken naar ouderenzorg. Met als gevolg hun beeldvorming positiever te kleuren. Dit in de hoop dat zij hierdoor eerder voor een loopbaan in deze sector kiezen. Zowel de jongeren als de ouderen ervaren de ontmoetingen tijdens de Zomervisite als zeer waardevol. Ook de zorgorganisaties zijn enthousiast.

In 2020 weer?
Het Jo Visser fonds en Leyden Academy hebben dan ook het voornemen om in juli en augustus 2020 de Zomervisites weer mogelijk te maken.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese