Creativiteit aanboren in moeilijk situaties: zelfgemaak­te liedjes

Geplaatst op 6 mei 2020

De ambitie van verpleeghuizen die deelnemen aan onze beweging is: doorgaand uit kunnen gaan van dat wat ertoe doet voor bewoners, naasten en medewerkers. Daarvoor moet je per situatie en individu opnieuw kijken wat er mogelijk is. De ene situatie is de andere niet, elk mens is anders én de behoeften van een mens kunnen veranderen. Steeds opnieuw inschatten wat mogelijk is, vergt creativiteit. Twee filmpjes van vernieuwers in onze beweging die een eigen lied maakten over deze Coronatijd, laten zien hoe deze zorgorganisaties ook in moeilijke situaties creativiteit weten aan te aanboren.

Creatief aansluiten bij wat mensen nodig hebben

We merken in onze beweging dat het niet vanzelfsprekend is om steeds creativiteit aan te boren. Om doorgaand aan te kunnen sluiten bij wat mensen nodig hebben. De filmpjes hieronder laten zien dat ook in moeilijke omstandigheden als in deze tijd, creativiteit en creatieve talenten van medewerkers naar voren kunnen komen en letterlijk een podium kunnen krijgen.

Innoforte bedankt iedereen

Innoforte schrijft over het lied dat zij maakten:

“Het lied, dat geschreven is in opdracht van ouderenzorgorganisatie Innoforte, is op zes locaties in Velp en Arnhem te horen geweest. Dit lied is niet zomaar een lied, maar een steun in de rug voor mantelzorgers, familieleden, medewerkers, bewoners, cliënten en vrijwilligers. Zij moeten allemaal omgaan met een vreemde situatie, waarbij alles anders gaat dan anders. Of je nu als naaste niet meer langs kunt komen, je als medewerker extra inzet of als vrijwilliger even afstand houdt, Innoforte is iedereen dankbaar. Ook bewoners, extramurale cliënten en alle raden van Innoforte, bedankt Innoforte voor hun begrip en aanpassingsvermogen.”

Ode aan de zorg – Joop Vos

De tekst gaat door onder het filmpje.

De optredens hebben plaatsgevonden bij de vijf locaties van Innoforte; Vreedenhoff, Oosterwolde, De Biesdel, het Lorentzhuis en ´t Jagthuis. Ook is er een optreden gegeven bij Nieuw Schoonoord in Velp, hier wonen cliënten die Zorg aan Huis ontvangen van Innoforte. Het lied, gecomponeerd en gezongen door Joop Vos, stak mensen een hart onder de riem. De mensen reageerden enthousiast op de optredens en waren in sommige gevallen zichtbaar geëmotioneerd.

Woonzorggroep Samen

Teamleider schrijft en zingt lied

Binnen de beweging kennen mensen Esther de Boer misschien alleen van haar rol bij Woonzorggroep Samen als teamleider en coördinator Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Maar ze heeft ook schrijf- en zangtalenten! Zo schreef en zong ze “Samen staan we sterk!”

De tekst gaat door onder het filmpje.

De liefste ben jij!

Voor de dag van de zorg maakte Woonzorggroep Samen nog een filmpje!

De tekst gaat door onder het filmpje.

Tips, tools, ervaringen

Deelnemende verpleeghuizen van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg helpen elkaar en andere zorgorganisaties graag door tips, tools en ervaringen uit te wisselen. Zie de themapagina over Corona.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese