Winnares van prijsvraag ‘Drijfhout­je’ bekend!

Geplaatst op 29 januari 2019

Donderdag 17 januari 2019 reikte Marvin Slik, projectleider bij zorgkantoor Zorg en Zekerheid te Leiden, een prijs uit aan Sandra van Zuijlen-Koelewijn, winnares van de prijsvraag Drijfhoutje.

Wat is de oorsprong van de prijs met de wonderlijke naam ‘Drijfhoutje’? Dat zit zo: in de eerste week van oktober begon een groep van 51 mbo-studenten uit Leiden en omgeving met een vernieuwende praktijk-leerroute voor zorg en welzijn, Waarde-vol Onderwijs®. Op 25 september 2018 hadden zij hun introductiedag. Ook andere betrokkenen bij Waarde-vol Onderwijs, zoals Marvin Slik van zorgkantoor Zorg en Zekerheid, waren aanwezig bij deze startbijeenkomst.

Dein mee

Een van de sprekers tijdens de bijeenkomst was Eva van Zelm, projectleider ‘Van regels naar relaties’ bij zorgorganisatie Topaz. Aan het eind van haar verhaal over werken aan steeds betere verpleeghuiszorg gaf ze alle studenten een drijfhoutje. Deze drijfhoutjes verzamelde zij aan het strand in Castricum. Eva gaf in haar voordracht aan dat de studenten met de start van Radicale Vernieuwing – Waarde-vol Onderwijs een nieuwe, spannende en soms onzekere weg ingaan.

Ze zei tegen de studenten: “Er zullen momenten komen, waarop je je afvraagt waar je zit en waar je naartoe moet en hoe dat moet. Zie die momenten als een kans en dein net als een drijfhoutje mee op de golven en kijk waar de stroming je brengt. Kijk ondertussen goed om je heen, zodat je leert, maar probeer niet vergeefs tegen de stroming in te zwemmen. Kijk juist waar die stroming jou naartoe wil brengen.”

Prijsvraag

Na het uitdelen van de drijfhoutjes werd door Aart Eliens, projectmedewerker Waarde-vol Onderwijs en voorzitter van de introductiedag, spontaan een prijsvraag uitgeroepen. De beloning voor de student die het mooiste kunstwerk zou maken van het zojuist ontvangen drijfhoutje. De uitdaging voor de studenten was om in de eerste tien weken van hun opleiding na te denken over het gedachtegoed van Waarde-vol Onderwijs. Dit laten ze tot uitdrukking komen in een kunstwerk met het drijfhoutje.

Liefdevolle zorg en menselijke waarden

De jury, bestaande uit Aart Eliens en Marvin Slik, beoordeelde vijf inzendingen. Bij de uitreiking van de prijs gaf Marvin Slik aan dat de inzendingen allemaal liefdevolle zorg en menselijke waarden als centraal thema uitdrukten. Boeiend, aangezien dit kernwaarden zijn van Waarde-vol Onderwijs.

Eén inzending bestond uit een mooie brief over waarden en het nadrukkelijke verzoek het drijfhoutje terug te krijgen. Een andere student vervaardigde een penhouder met een groot hart. Er was ook een student die een gedicht en een beeldje maakte, waarin de figuur van Jezus het drijfhoutje omarmt. Dit beeldje stond symbool voor veilige en liefdevolle zorg. Drie studenten creëerden gezamenlijk een kunstwerk in de vorm van een hart met één bootje bestaande uit drie drijfhoutjes, vermoedelijk de triade cliënt, naaste en medewerker symboliserend. Dat kunstwerk drukte de betekenis uit van liefdevol samen met de cliënt, op soms woelige wateren, op weg zijn.

Met het hart

Marvin Slik overhandigde de winnares, Sandra van Zuijlen-Koelewijn, een dinerbon voor de draadfiguur die zij maakte. Dit kunstwerk verbeeldt de belangrijke verbinding van verplegen en verzorgen met het hart. Het werk drukt ook, via golven, het hartritme uit als symbool voor het fysieke lichaam als aandachtsgebied voor de studenten van Waarde-vol Onderwijs. Het houtje diende als balansbord, als basis voor het draadfiguur.
Alle inzenders voor deze prijs kregen nog een vakinhoudelijke publicatie.

Tekst en beeld: Aart Eliens

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese