Wij & Corona

Geplaatst op 6 april 2020

PLATFORM GEEFT OUDEREN EEN STEM

De maatregelen om afstand tot elkaar te bewaren en vooral thuis te blijven, veranderen het leven ingrijpend. Hoe ervaren senioren deze bijzondere tijd? Op het platform Wij & Corona kun je lezen over hun ervaringen.

Hoe beleven Nederlandse senioren de coronacrisis? Hoe is hun leven veranderd, waar maken zij zich zorgen over, wat geeft hen hoop en troost, hoe brengen zij de dag door? Onder de noemer ‘Wij & Corona’ geven stichting GetOud en Leyden Academy on Vitality and Ageing (zie kader) een online podium aan senioren om hun verhaal te vertellen en elkaar te inspireren.

Senioren een stem geven

Ingrid Meijering van stichting GetOud is de bedenker van het mooie initiatief. Ze vertelt: “Drie dagen nadat de coronamaatregelen van kracht werden, vroeg ik mij af: wat betekent deze situatie nu voor ouderen? Ik merkte dat er in de media al veel gezegd en geschreven werd over senioren, maar dat ze zelf niet echt aan het woord kwamen. Daar wilde ik verandering in brengen. Ik besloot senioren te gaan interviewen en hun ervaringen te delen via Facebook, LinkedIn en onze eigen website www.GetOud.nl.”
Op het initiatief kwam meteen al veel respons, onder meer van Leyden Academy. “Zij wilden ook graag verhalen van senioren gaan verzamelen en delen”, vertelt Ingrid. “Daarom hebben we direct besloten de handen ineen te slaan.”

Diverse ervaringen

In een paar dagen tijd was het platform www.wijencorona.nl gerealiseerd; inmiddels zijn hierop al vele verhalen te vinden. Zo vertelt Janna (82) dat ze bij de plaatselijke supermarkt geen wc-papier meer kon krijgen, vanwege hamsterende wijkgenoten. Gelukkig wilden vriendelijke buren het bij een supermarkt verderop wel voor haar halen. Henk (72) behoort vanwege zijn hartkwaal tot een risicogroep. Hij mist zijn fotoclub en sportgroepjes, maar sport nu dagelijks een half uur thuis met zijn vrouw. Dolly (92) gaat regelmatig met haar rollator naar het park, waar ze andere dames met rollators ontmoet. Op twee meter afstand van elkaar praten ze dan bij. Gerrit (84) ervaart zijn huis als een gevangenis, nu hij vanwege corona de deur niet meer uit kan. En Eva (13) vindt het vervelend dat ze niet bij haar oudtante op bezoek kan en maakte daarom een mooie tekening voor haar.

Ingrid Meijering

Rode draad?

Zit er een rode draad in de verhalen? “Dat is moeilijk te zeggen”, peinst Ingrid. “Je ziet wel dat sommige thema’s steeds terugkomen: vergelijkingen met de oorlog, de angst voor corona, saamhorigheid en ook wel de vraag of dit ‘van boven ingegeven is’, als teken dat we onze koers moeten verleggen. Verder valt op dat mensen in de eerste dagen nog vrij mild waren, hoopten dat het allemaal wel mee zou vallen. Na een kleine week kwamen echter al de verhalen van mensen die in een gat gevallen waren en niet wisten hoe ze de dagen moesten vullen. Ook leek het besef meer in te dalen dat corona je persoonlijk kan raken – en dat roept dan weer existentiële vragen op. Veel senioren rapporteerden bovendien dat zij hun naasten missen. Toch is het ook opvallend dat de meeste mensen lichtpuntjes zien, onder meer in de natuur. En een meneer vertelde zelfs enthousiast dat hij extra aandacht had gehad van familie en buurtgenoten, nadat zijn verhaal op grote schaal gedeeld was via sociale media. Dat ervoer hij als een welkome onderbreking.”

“Het raakt me wel”

De verhalen van de senioren laten Ingrid niet onberoerd. “Het maakt me wel verdrietig als mensen vertellen dat ze bijvoorbeeld niet meer naar buiten durven of hun dierbaren zo missen. Tegelijkertijd ben ik blij dat ik er voor ze kan zijn, want ik merk dat ze het prettig vinden om zich te kunnen uitspreken. Oplossingen bieden kan ik niet, een luisterend oor wel. Zo probeer ik iets voor anderen te betekenen in deze tijd.”

Oproep

De initiatiefnemers van Wij & Corona verzamelen zelf verhalen, maar roepen iedereen op om ook eigen verhalen, met foto, te delen. Deze kunnen worden gestuurd naar: redactie@wijencorona.nl. Ook mantelzorgers, familieleden en vrienden kunnen een grootouder, oudtante of buurman interviewen en hun tekst en beeld (video mag ook) insturen. De voorbeelden komen op de website. “Dat is belangrijk voor nu, maar ook voor later, als de crisis voorbij is. Dan zijn deze verhalen een tijdsdocument, een bron die laat zien hoe senioren de coronacrisis beleefden”, aldus Ingrid.

Verbinding met  RVWO

De verbinding met Waarde-vol Onderwijs is natuurlijk snel gemaakt, meent Mieke Hollander, projectleider Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Want de verhalen spreken tot de verbeelding en RVWO-studenten kunnen een rol spelen bij de totstandkoming van nog meer verhalen.
RVWO-onderwijs wordt – onder druk van de coronacrisis – omgezet in online leren. “Wij doen dat door aansprekende onderwerpen te vatten in drieluiken: een podcast, aansluitend filmmateriaal en bijhorende studiehandleidingen met gerichte leeropdrachten”, vertelt Mieke. Het plan is opgevat om ook van Wij & Corona zo’n drieluik te maken. “Zo werken de studenten RVWO aan competenties als gesprekstechnieken en burgerschap, en dragen ze door middel van het ‘ophalen’ van verhalen bij senioren bovendien bij aan het verminderen van eenzaamheid van ouderen”, aldus Mieke.
Alle podcasts worden vanaf mei op de website www.waardevolonderwijs.nl samengebracht in de rubriek ‘De WaardeCast.online’.

OVER DE INITIATIEFNEMERS
Stichting GetOud is in 2010 opgericht door Marion Duimel en Ingrid Meijering. GetOud initieert positieve, vernieuwende en inspirerende projecten voor, met en over ouderen. Het werk is onder te verdelen in de terreinen: beleid en uitvoering, training en onderzoek en fotografie. 

Leyden Academy is een kennisinstituut met als missie het verbeteren van de kwaliteit van leven van oudere mensen.

Het initiatief Wij & Corona wordt mede mogelijk gemaakt door het Jo Visser fonds, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK.

Interview en tekst: Mieke Hollander (Zorg4Effect), Femke van den Berg (Bureau Bisontekst). Beeld: Stichting GetOud.

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Freek 3 jaar geleden

Hallo beste mensen van de verpleegzorg, wij kunnen jullie waarschijnlijk op zeer korte termijn met all beschermingsmiddelen.
Graag zoek ik contacg met mevrouw Helder voor verder afstemmkng wat noodzakelijk is aan beschermingsmiddelen 
 
Groet, 
 
Freek Veenstra 

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Beste Freek,

Je bedoelt waarschijnlijk Conny Helder, van het bestuur van branchevereniging van zorgorganisaties Actiz. Via de contactpagina van de website van Actiz kun je contact met haar zoeken: www.actiz.nl//contact

Succes en met vriendelijke groeten

Reageer op dit bericht
‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese