Van Rijn geeft aftrap startcongres Radicale ver­nieuwing verpleeg­huiszorg

Geplaatst op 13 februari 2017

250 mensen uit het hele land bezochten afgelopen donderdag het startcongres Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Voornamelijk mensen uit de 33 zorgorganisaties die het hart van de beweging vormen om de verpleeghuiszorg ‘opnieuw uit te vinden’. Met als doel doorgaand opnieuw te ontdekken wat ertoe doét voor mensen die zorg krijgen en geven, en hun naasten. En hoe je dat steeds weer uitgangspunt van de zorg kunt laten zijn. Ook de staatssecretaris, inspectie, zorgkantoren, CIZ en NZa, onderzoekers en onderwijsvernieuwers zijn bij de vernieuwingsbeweging aangesloten en bezochten het enerverende congres.

Cliënten, naasten en andere cliëntenvertegenwoordigers, medewerkers, bestuurders, leidinggevenden en toezichthouders van deelnemende verpleeghuizen, kwamen voor het eerst samen op het startcongres. Een bijzondere mix van betrokkenen dus. Ontmoeten en kennismaken stond centraal. Ervaringen, dromen en ambities werden dan ook gretig uitgewisseld. De ene deelnemer is al wat verder op het ene front, de ander op het andere. Opvallend was dat er geen sfeer van concurrentie was. En dat mensen elkaar graag verder wilden helpen, en anderen opzochten om van hen te leren. “Geweldig om zo veel deelnemers te ontmoeten waar de vernieuwingsdrang vanaf straalt”, aldus één van de aanwezigen.

Fotoverslag

Die nieuwsgierige en samenwerkende instelling kwam ook naar voren tijdens het gesprek met staatssecretaris Van Rijn aan het begin van de dag. De opnames van het gesprek komen later ook online. Foto’s zijn al te bekijken.

Dat kan op Facebook.

Van Rijn geeft officiële startschot

Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg is een driejarig project van LOC en het ministerie van VWS, in het kader van verbeterprogramma Waardigheid en Trots. “Een van de spannendste projecten”, aldus Van Rijn, “als we kijken naar de toekomst van de verpleeghuiszorg. En we vragen onszelf af hoe we die willen en kunnen organiseren, lós van de bestaande structuren. En van daaruit terug redeneren naar hoe we dat nu kunnen doen. In plaats van vanuit de bestaande situatie naar de toekomst te kijken. Dat is natuurlijk een heel spannend traject, en ongelooflijk belangrijk voor de vernieuwing van de verpleeghuiszorg in zijn algemeenheid.”

Als dan toch regels beknellend blijken, zetten de deelnemende verpleeghuizen zich in om die op te ruimen. En VWS doet dat ook, en zal als dat nodig blijkt samen met LOC ook in gesprek gaan met bijvoorbeeld de Inspectie en zorgkantoren. Bekijk hieronder het gesprek tussen projectleider Marie-Antoinette Bäckes en de staatssecretaris, waarin hij de deelnemers toespreekt over het radicale vernieuwen.

Belemmerende regels

“Wij willen doorbreken dat we niet meer zien wie we voor ons hebben, en alleen nog maar op een lijst zitten te kijken”, zo geven twee zorgmedewerkers aan tijdens één van de gesprekken. “En dat is heel hard nodig.” Op de vraag “hoe zorgen jullie ervoor dat je de mens blijft zien, en dat je die lijst maar even achterwege laat?” antwoordt Ageeth van Steeg: “Allereerst denk ik dat ieder mens die in de zorg werkt sowieso met zijn hart werkt, anders doe je dat werk niet. Maar allerlei regels zoals zorgminuten bevorderen dat niet. Wil je echt die relatie met iemand aangaan, dan moet je daar ook echt de tijd voor nemen. Vaak is het zo dat ik zie dat iemand iets nodig heeft. En dat er soms zo heel veel tijd over gaat voor ik toestemming krijg. Het is zelfs een keer voorgekomen dat toen een indicatie er eindelijk was, de persoon voor wie die er was al was overleden.

Ik ben nu al meer dan een half jaar voor boer Louis (86) bezig, om rapporten te schrijven zodat hij een zwaardere indicatie kan krijgen zodat ik zorgverleners die hij nodig heeft kan inschakelen. Dat kan nu niet omdat hij onder een lagere indicatie valt. Of met heel veel papierwerk voor die mensen. Louis heeft dat eigenlijk zo hard nodig, dat zou toch a la minute geregeld moeten kunnen worden?”

Marktplein

Daar ruimte voor creëren staat dus centraal in dit project. Zo wordt ruimte geboden aan medewerkers in de zorg, zodat zij met passie kunnen doen wat ze belangrijk vinden. En structureel aandacht kunnen hebben voor dat wat voor cliënten en naasten van waarde is.

Bij aanmelding konden deelnemers daarom aangeven: wat heb ík nodig om een volgende stap in het radicale vernieuwen te kunnen zetten? Maar ook: waarmee kan ik anderen ook een stap verder helpen? Een aantal kernonderwerpen kwam hieruit naar voren, en bij marktkramen zochten mensen elkaar op rondom die onderwerpen. Gespreksleiders hielpen de gesprekken een handje op weg, voor zover dat nodig was. Onderwerpen waren onder meer: de gedroomde zeggenschap van bewoners, de gedroomde familieparticipatie, en de gedroomde radicale vernieuwingsaanpak: praktische ideeën om anders met regels om te gaan. Een volledig overzicht van onderwerpen is hier te bekijken.

Smaak te pakken

De uitwisseling tussen deelnemers smaakte naar meer, en zal de komende tijd op verschillende manieren verder mogelijk gemaakt worden. Allereerst natuurlijk in de deelnemende zorginstellingen zelf. Jaarlijks worden ook verschillende inspiratiebijeenkomsten georganiseerd voor alle directbetrokkenen in het land. Maar ook worden kleinschaligere leermomenten georganiseerd voor bijvoorbeeld cliëntenraadsleden of projectleiders. Of rondom specifieke onderwerpen.

Op de hoogte blijven

In de tussentijd kun je via dit sociale platform op de hoogte blijven van ontwikkelingen. Binnenkort verschijnt ook een uitgebreidere digitale publicatie met inzichten uit het startcongres. In het radicale vernieuwingskatern in LOC-tijdschrift Zorg & Zeggenschap dat eind maart weer verschijnt, schrijven we over de ontwikkelingen. Eerdere edities van het katern kun je hier online doorbladeren. Door je te abonneren op onze nieuwsbrief kun je makkelijk op de hoogte blijven.

Sociaal platform

Napraten? En verder met deelnemers en geïnteresseerden uitwisselen, delen en leren van elkaar? Dat kan via dit sociale platform. Door gratis een profiel op dit platform te maken (via de witte knop rechts bovenaan elke pagina), kunnen betrokkenen en andere geïnteresseerden aangeven hoe zij betrokken zijn bij het project. En makkelijk met elkaar in contact blijven. Een gesprek starten, een blog schrijven of een oproep doen. Een selectie daarvan nemen we ook in onze nieuwsbrief mee. Gaandeweg breiden we deze mogelijkheden uit. Heb je daar goede ideeën over? Neem graag contact op met d.dronkert@loc.nl.

Verder wordt er natuurlijk uitgewisseld via de sociale media. Kijk bijvoorbeeld eens op onze Facebook-pagina. Ook is er een besloten Facebook-groep gemaakt. En wordt er getwitterd, is er een LinkedIn-groep en kun je de Instagram-account volgen en taggen! #radicalevernieuwing

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese