Update vol inzichten en tips bes­tuurders radicale ver­nieuwingsbeweging

Geplaatst op 1 augustus 2017

In de beweging “Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg – van regels naar relaties”, worden allerlei bijeenkomsten georganiseerd. Waarin mensen in en om deelnemende verpleeghuizen elkaar verder helpen met het radicale vernieuwen. Naast landelijke bijeenkomsten vormden projectleiders en coördinatoren ‘Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg’, maar ook cliëntenraadsleden en bestuurders van deelnemende zorginstellingen in de afgelopen maanden leernetwerken. Verdeeld over drie regio’s in het land werden de eerste bijeenkomsten georganiseerd, waaronder drie specifiek voor bestuurders.

Leren

Vernieuwingsaanpakken en wat er al zichtbaar wordt van het radicale werden gretig uitgewisseld: “Ik waardeer deze gesprekken. Niet belangen naast elkaar en die vooral voor het voetlicht brengen. Maar een gedeelde richting, beweging voorop en van daaruit leren. Hoe doen anderen dit of dat?” De open en kwetsbare houding van bestuurders was iets dat opviel. En vergemakkelijkte dat ook spanningsvelden opgezocht konden worden. Waar radicale vernieuwing kan plaatsvinden.

‘In mijn rol verandert alles’

Zo werd ook uitvoerig gesproken over hoe bestuurders hun rol in het kader van radicale vernieuwing invullen. “Heel dicht bij de cliënt en de medewerker blijven vraagt ook lef van de bestuurder.” “In mijn rol zie ik alles veranderen.” Aldus deelnemers.

Versterken

Ook werd besproken wat de bestuurders nodig hebben, en hoe zij elkaar kunnen helpen. Bijvoorbeeld door naast tijdelijk personeel uit te wisselen voor een kijkje in elkaars keuken, ook eens als bestuurders uit te wisselen. Of door gezamenlijk met de inspectie over radicaal vernieuwen in gesprek te gaan.

Vervolgafspraken vernieuwen

Zo werd ook een aantal interessante vervolgafspraken voor het vernieuwen gemaakt. Met daarin hoogtepunten: uitspraken, ervaringen, uitdagingen en behoeften, tips en achtergrondinformatie over de Radicale Vernieuwingsbeweging.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese