Update broedplaats: jongeren enthousias­meren voor de ouderen­zorg

Geplaatst op 6 augustus 2018

PGGM&CO en LOC Zeggenschap in zorg (initiatiefnemer van de Radicale vernieuwingsbeweging) werken samen om oplossingen te vinden voor vraagstukken in de zorg. PGGM&CO is de ledencoöperatie van de pensioenuitvoerder in zorg en welzijn die ruim 700.000 leden telt. De online communities van PGGM&CO zijn dé plek voor werknemers uit de sector zorg en welzijn om hun stem te laten horen en met elkaar in contact te staan. Beide organisaties geloven in de kracht van ervaringen delen: samen weet je meer!

Ideeën verzamelen voor het verbeteren van stages

Op Broedplaats, het ideeënplatform van PGGM&CO, gaat de ledenorganisatie samen met leden uitdagingen aan voor de sector Zorg & Welzijn. Met de eerste uitdaging op Broedplaats rondom het verbeteren van stages in de ouderenzorg waardoor jongeren er weer voor willen kiezen om in de sector te werken, zijn ze in januari 2018 gestart. Er is gestemd op de 32 (!) ingestuurde ideeën en in april 2018 zijn daar twee winnaars uitgekomen. Het is daarom hoog tijd voor een update rondom de winnende ideeën van deze uitdaging. Welke ideeën hebben de uitdaging gewonnen en hoe staat het er nu voor?

Idee 1: Senior Coaching – Jo Visserfonds met Leyden Academy

Met dit idee gebruiken senior ouderenzorgmedewerkers hun kennis en ervaring in het vak om stagiairs te coachen. Je kunt ze zien als een mentor voor studenten die net kennismaken met het vak Ouderenzorg. Hiermee bieden we jongeren een steunpilaar met inhoudelijke kennis, maar ook kennis over het werkende leven. Als je stilstaat bij de hoge uitval onder oudere medewerkers en de lage instroom van jongeren, kun je je voorstellen dat dit idee twee vliegen in één klap slaat.

Daniëlle Swart van het Jo Visserfonds en Niels Bartels van Leyden Academy werken samen met Derk Jan en Maartje van PGGM&CO toe naar een pilot van Senior Coaching in een zorginstelling. Samen met Sofie van Van Loof voeren ze gesprekken met zorginstellingen, hun medewerkers en stagiairs om het concept aan te scherpen.

Idee 2: Zorg Innovatie Centrum – Klinieken Cure Centrum, GGZ Breburg

Waar Senior Coaching nog een concept is dat uitgewerkt moet worden, is het ZIC van Klinieken Cure Centrum Senioren, GGZ Breburg, een zeer goedlopend initiatief. Kees Vermeulen Manager Bedrijfsvoering van Klinieken Cure Centrum Senioren in Tilburg beschrijft het treffend:“Op de opnameafdeling van de ZIC kliniek cure Centrum Senioren stromen elk halfjaar 16 stagiaires in die vanaf dag 1 de regie hebben over de zorg, zorginnovatie-onderzoek uitvoeren, les krijgen op de werkplek van vaste teamleden en van docenten van de opleiding. Dit opleidingsmodel leidt tot groot enthousiasme om na de stage op deze werkplek een vaste baan te mogen verwerven.”

Hoewel een ZIC op meer plekken bestaat, is het Klinieken Cure Centrum Senioren in Tilburg heel ver met het toepassen van dit concept. Het ziekteverzuim is laag, krachten vinden voor in de vakanties is geen probleem en jongeren willen in de sector blijven werken. Waarom loopt dit bij hen zo goed en wat kunnen andere zorginstellingen leren? Kees Vermeulen en Laura Prince willen dit concept met al hun enthousiasme uitdragen en PGGM&CO helpt ze daarbij. Korte en krachtige filmpjes waarin de betrokkenen hun tips en trucs delen zijn een perfect middel. Vanaf augustus zijn deze filmpjes te zien op social media. Ze besluiten met een bijeenkomst waarop de werkwijze van het ZIC in Tilburg centraal staat.

Volgende uitdaging?

Nu de ideeën ver gevorderd zijn is het hoog tijd voor een nieuwe uitdaging. Broedplaats gaat graag de samenwerking aan met zorginstellingen of andere partijen die het interessant vinden om samen met zorg- en welzijnsmedewerkers tot een oplossing te komen voor hun uitdagingen. Groot of klein, dat maakt niet uit. Stuur een e-mail naar broedplaats@pggmenco.nl voor meer informatie.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese