Team­verpleeg­kundige op radio over deelname Radicale Ver­nieuwing

Geplaatst op 7 mei 2017

GL8, een omroep in Gelderland en Noord-Limburg (regio rondom Heumen, Mook en Middelaar), ging voor hun radio-uitzending van ‘Gezond en wel’ van vandaag in gesprek met Barbera Jolink. Zij is teamverpleegkundige bij kleinschalig verpleeghuis De Lindenhof (Sensire) in Vorden. En “is enthousiast” en wil ook dolgraag het experiment Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg gaan vormgeven.” In dit bericht een impressie van het gesprek, dat ook meteen helemaal terug te luisteren is.

Van regels naar relaties

Na een vraag over waarom De Lindenhof meedoet in de landelijke beweging “Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg: van regels naar relaties”, schetst Barbera haar ideaalbeeld. Hoe ze hoopt dat mensen die in een verpleeghuis wonen zo min mogelijk onnodige beperkingen hoeven te ervaren. En zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen blijven voortzetten. Ook buíten het verpleeghuis, in de gemeenschap waar ze hun leven hebben doorgebracht.

Belemmerende factor?

Barbera Jolink: Wat nu gebeurt, is dat mensen bij ons komen wonen op een gesloten afdeling, dan gaat de deur dicht en eigenlijk verbreken we veel sociale banden van mensen. We willen nu kijken waar we de regels kunnen versoepelen. We willen dat de rigide grens tussen binnen en buiten het verpleeghuis versoepelt. Zodat mensen van buiten meer betrokken raken bij wat er in het verpleeghuis gebeurt. En cliënten meer buiten het verpleeghuis kunnen blijven leven.

We hebben geen vrijbrief om de komende drie jaar alles te doen wat we willen. Maar er is in elk geval toegezegd dat er met ons gekeken wordt naar waar we tegen aanlopen, en wat er versoepeld kan worden om het beter te maken.

Vrijwilligers en familie

Het verpleeghuis wil een groot beroep doen op de zeggenschap van bewoners, maar ook van vrijwilligers en familie. Barbera is ervan overtuigd dat dit zal lukken en ziet dat ook al ontstaan. “We staan nu aan de start van het project, maar er zijn al heel veel buren en mensen in de omgeving die zich gemeld hebben die graag een steentje willen bijdragen. Dat vind ik echt heel leuk.”

‘Als je wat wilt, moet je er ook wat voor over hebben’

Hoe spannend is dit voor jullie als team en bewoners om zo in de schijnwerpers te staan?, vraagt de interviewer Barbera Jolink. “Dat is wel even wennen, maar heel leuk, mensen zijn geïnteresseerd en enthousiast. En steken ons een hart onder de riem en zeggen: goh, wat doen jullie leuke dingen, ik wil graag aangehaakt blijven bij dit initiatief. Dus ik ervaar er geen stress van. Druk is het wel, maar als je wat wilt moet je er ook wat voor over hebben en dat heb ik zeker.”

Meewerken en kijken bij andere deelnemers

Op de vraag of Barbera en collega’s ook gaan kijken bij de andere drie verpleeghuizen in de kern van de radicale vernieuwingsbeweging is het antwoord: ja, medewerkers van de vier koplopers gaan ook uitwisselen. Dus iedereen gaat op een andere locatie ook meewerken en meekijken.

Meer weten

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese