Steeds met bewoners/​familie overleggen (video’s)

Geplaatst op 4 juni 2018

Wat is eigenlijk belangrijk voor jou?

Mensen weten niet altijd precies wat hun behoeften zijn. Of hoe je omgaat met en rekening kunt houden met wat voor een ander belangrijk is. Dat geldt ook voor mensen die in een verpleeghuis wonen en mensen die zorg verlenen. Mensen die zorg krijgen durven bovendien niet altijd te zeggen dat ze iets (anders) zouden willen. Of zorg/hulp niet goed vinden. Of zij weten niet hoe je dat kunt zeggen op een manier dat voor je gevoel je veiligheid niet op het spel komt te staan. Deze mensen zijn immers afhankelijk van zorg. Daarom is het extra belangrijk met hen in gesprek te gaan over wat er voor hen toe doet. En dat medewerkers dus ook de vrijheid hebben dat te doen.

Structureel met bewoners/familie in overleg

Verschillende verpleeghuizen in de beweging werken dan ook aan een cultuur waarin daar structureel ruimte voor kan zijn. En het ook niet meer van bepaalde medewerkers afhankelijk hoeft te zijn of behoeften van bewoners vervuld worden. Zo worden er in een verpleeghuis bijvoorbeeld elke drie maanden gesprekken gevoerd per ‘straat’ waar mensen aan wonen (zie het filmpje hieronder). Met het vaste personeel dat in die ‘straat’ werkt, bewoners, managers, en familie. Bewoners kunnen dan aangeven waar ze tegenaan lopen of wat ze graag zouden willen. Alle betrokkenen kijken met elkaar wat zij kunnen doen en organiseren dat.

De filmpjes zijn gemaakt tijdens een live talkshow op het landelijke Radicale vernieuwingscongres 14 mei 2018. Met dank aan bewoner Carla Lievaart en host door Oscar Kocken (dagvoorzitter en interviewer).

Meer kijken

Zie ook dit filmpje waarin bewoner Carla Lievaart vertelt over het belang van vast verzorgend personeel, een vertrouwensband en privacy.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese