“Samen sneller kennis en ervaring opdoen”

Geplaatst op 8 februari 2021

[Persbericht]

‘Slimme technologie’ om cliënten te ondersteunen, zorgmedewerkers te ontlasten en de zorg te verbeteren is ruim voorhanden. Maar welke innovaties hebben écht meerwaarde? Ouderenzorgorganisaties Activite, DSV|verzorgd leven, Libertas Leiden en Topaz onderzochten dat samen in het project ‘Samen innoveren en slim organiseren in het verpleeghuis’. Elke organisatie testte een andere innovatie en deelde haar ervaringen.

Tanja Ineke, bestuurder van Libertas, vertelt wat de samenwerking opleverde. “De aanleiding voor onze samenwerking was eigenlijk heel praktisch”, zegt Tanja. “Er was in de regio geld beschikbaar vanuit Zorg en Zekerheid voor extra innovatie. Een van de eisen was dat je het samen zou doen. De vier organisaties wilden allemaal investeren in e-healthtoepassingen. Onze verwachting was dat we samen sneller kennis en ervaring konden opdoen.”

Asset tracking en elektronische toedienregistratie medicatie

Topaz ging aan de slag met ‘asset tracking’. Het idee is dat hulpmiddelen – zoals een tillift of een infuuspaal – een sensor krijgen, zodat medewerkers ze altijd snel kunnen vinden via een app. “Heel interessant, want het zoeken naar hulpmiddelen staat hoog op het frustratielijstje van zorgmedewerkers”. “DSV|verzorgd leven deed een proef met elektronische toedienregistratie om de medicatieveiligheid te verbeteren. “Met succes, want DSV breidt het nu uit naar alle locaties.”

Slimme zorgomgeving en slim incontinentiemateriaal

Libertas Leiden startte met een slimme zorgomgeving. “Door de coronacrisis zijn we iets minder ver gekomen dan we wilden”, aldus Tanja. “Maar we hebben genoeg goede ervaringen opgedaan en gaan uitbreiden naar andere locaties.“ ActiVite deed een pilot met slim incontinentiemateriaal. “Een veelbelovende innovatie die de kwaliteit van de zorg én het werkplezier bevordert. Alleen onze businesscase is niet sluitend. Dankzij de pilot van ActiVite gaan we nu met een aantal organisaties die het slim incontinentiemateriaal gebruiken in gesprek met de leverancier en het ministerie van VWS.”

Meer opbrengsten van de samenwerking

Samenwerking tussen de vier organisaties was niet nieuw. “Maar de impuls die van dit project uitging om kennis te delen en elkaar te inspireren was wél nieuw.” Het was ook de eerste keer dat de organisaties samen een projectleider inhuurden. Samen hadden we daar budget voor. “Gelukkig maar, want het heeft ons veel verder gebracht dan wanneer we ieder onze eigen pilots hadden gedaan.”

Meer weten?

Op 11 februari kun je tijdens de Slimme Zorg Estafette deelnemen aan een webinar dat samen met Care2Care wordt georganiseerd over de regionale aanpak en de ervaringen aan de hand van één van de projecten: slim incontinentiemateriaal. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via deze link.

[einde persbericht]

Binnen Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) is er ook veel aandacht voor zorg-ICT en zorgtechnologie. In de nieuwsbrief RVWO werd eerder al uitgebreid stilgestaan bij het project ‘Samen innoveren en slim organiseren in het verpleeghuis’, in dit artikel werd o.a. projectleider Janneke de Groot geïnterviewd.

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. De praktijk-leerroute wordt uitgevoerd door zorgorganisaties ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Infographic: Kaayman.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese