Samen de beweging Radicale ver­nieuwing verpleeg­huiszorg doorontwik­kelen (update)

Geplaatst op 24 juli 2018

Voor de sector, door de sector

De landelijke beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg bestaat uit ruim 50 zorgorganisaties. Op 27 juni 2018 waren 24 van hen vertegenwoordigd in Burgers Zoo. Zij hebben met elkaar plannen gemaakt om de ingezette beweging voort te kunnen zetten. Voor de sector, door de sector. En zonder subsidie. Met opzet waren hier zowel bestuurders, zorgmedewerkers, naasten van verpleeghuisbewoners, cliëntenraadsleden, beleidsmakers, leidinggevenden, stafmedewerkers etc. bij betrokken. Zoals ook onze relaties vanuit VWS, zorgkantoren en inspectie.

Krachtig netwerk

Aan het einde van de dag zijn flip-overs geplaatst en evaluatiekaartjes uitgedeeld. Vrijwel alle aanwezige zorgorganisaties hebben aangegeven enthousiast te zijn om vervolgstappen te gaan zetten. Zowel huidige deelnemers aan de vernieuwingsbeweging, als enkele zorgorganisaties die als gast waren uitgenodigd. Dit betekent dat we verwachten dat de landelijke beweging nog weer sterker zal gaan worden. Er zijn veel inhoudelijke tips gegeven door mensen die ideeën hebben over het samen onomkeerbaar maken, uitbouwen en verdiepen van de ingezette vernieuwingsbeweging.

Vragen en ideeën delen

Naast het vernieuwen binnen de zorgorganisaties, pakken deelnemers uit de beweging momenteel ook met elkaar vraagstukken en thema’s op, die in de praktijk van belang blijken om de vernieuwing daadwerkelijk te realiseren. Dit gebeurt vooral in ontmoetingen tussen mensen van verschillende organisaties, die dezelfde vraagstukken hebben. Zoals: “Wat betekent de vernieuwing voor de ondersteunende diensten? Hoe zorg je ervoor dat bewoners van het verpleeghuis dorpsbewoner blijven? Hoe ga je om met regels die belemmerend blijken te zijn voor de vernieuwing?” Kijk voor de agenda en de verslagen van deze bijeenkomsten bij ‘Actueel‘.

Nieuwe voorstellen

In Burgers Zoo zijn op 27 juni 2018 weer nieuwe voorstellen gedaan, zoals aandacht besteden aan:

  • leiderschap (op alle niveaus);
  • het beter benutten en persoonlijker maken van het online platform en de website;
  • het vormen van een pool van mensen met specifieke kwaliteiten/vaardigheden. Zodat gebruik gemaakt kan worden van de kennis en ervaring van medewerkers van andere organisaties in het vernieuwen van de verpleeghuiszorg.

Vervolg

Mensen in de beweging die zich hiervoor willen inzetten zijn in deze zomermaanden aan de slag om de voorstellen om te zetten in concrete acties. Laat het vooral weten als je op een onderwerp wilt bijdragen: neem contact met ons op! We wachten nog even met het voorbereiden van een financieringsvoorstel met elkaar, totdat we weten welke activiteiten de organisaties in het netwerk Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg in 2019 gaan oppakken en wat de kosten zijn. Dit moet aan het einde van dit jaar duidelijk zijn.

Kijk en lees meer

Het verslag van de bijeenkomst op 27 juni 2018 kun je hier teruglezen;
Het getoonde filmpje over Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg is hier te zien;
Bekijk foto’s op onze Facebookpagina.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese