RVWO in de schijnwer­pers tijdens inspiratieweek

Geplaatst op 25 november 2021

LOC Waardevolle zorg organiseerde van 8–12 november de Week van de radicale vernieuwing met als thema: ‘Samen doorbreken we muren’. Tijdens deze inspiratieweek stonden er dagelijks inspirerende onderwerpen en activiteiten op het programma. Op woensdag was er veel aandacht voor RVWO (zie kader).

Op woensdag 10 november draaide de landelijke inspiratieweek om de vernieuwing van het zorgonderwijs. Mensen die hiermee bezig zijn, kwamen in Utrecht bij elkaar, of volgden de sessies online, om te werken aan verduurzaming en doorontwikkeling van hun initiatieven, elkaar te inspireren en behulpzame contacten op te doen.

RVWO in de spotlights

Eén van de initiatieven die in de schijnwerpers stond, was RVWO. Zo was er onder meer een kort filmfragment van René en zijn partner Liza over hun ervaringen als gastdocent. René heeft Alzheimer en vertelde hierover in het RVWO-onderwijs. En Liza is te beluisteren in een podcast over haar ervaringen als mantelzorger.
Verder was er aandacht voor de ‘studentreis’ van studenten RVWO.  Drie enthousiaste studenten, doorstromer Janine van Duyvenvoorde en zij-instromers Sandra van Zuijlen en Peter van der Vijver, lichtten zelf toe welke opgaven hen wachten, waar ze tegenaan kunnen lopen en hoe ze hun werk, opleiding en privéleven organiseren. “We hadden alle drie een filmpje gemaakt van onze eigen studentreis”, vertelt Sandra. “Hierover hebben we vragen aan elkaar gesteld. En ook mensen die de bijeenkomst online volgden, konden hun vragen stellen.” Peter: “We hadden een uur; die tijd vloog voorbij.”

Meer maatwerk

De studenten vertellen hoe zij hun RVWO-opleiding ervaren. Janine: “Het verschil met een reguliere opleiding is dat ik meer maatwerk, eigen regie, ervaar. Bovendien staan in het onderwijs de cliënt en zijn naasten echt centraal.  Het onderwijs is herkenbaar verrijkt met casuïstiek uit de praktijk, waardoor de theorie en praktijk veel beter aansluiten.” Peter en Sandra, beiden zij-instromers, ervaren ook dat eerdere ervaringen, die zij voor de carrièreswitch hebben opgedaan, gebruikt worden. Wat verder aanspreekt, is het perspectief om door te stromen naar bijvoorbeeld een ander niveau. Peter: “Mijn doel was niet om zo snel mogelijk de opleiding af te ronden, maar nu blijkt het waarschijnlijk toch mogelijk om al over anderhalf jaar klaar te zijn. Ik hoop dan door te gaan met de bacheloropleiding.”

Lach op gezicht

De drie studenten onderschrijven de focus op de cliënt en zijn naasten en de koers om meer aandacht te hebben voor de relatie, in plaats van de regels. Wel zien ze dat dit in de praktijk door collega’s niet altijd zo gezien wordt; daar valt nog wel een wereld te winnen. Wat dat betreft zijn ze echte pioniers, vinden ze. Janine: “Het uitgangspunt van de mens centraal, de lach op het gezicht, is zo waardevol. We zijn echt op de goede weg, het concept wordt steeds beter gevoeld, en mensen gaan zich er steeds meer naar gedragen.”

Muren brokkelen af

LOC Waardevolle zorg is inmiddels vijf jaar bezig met de beweging ‘van regels naar relaties’. Dat begint steeds meer vruchten af te werpen, merkt Janine. “Langzamerhand brokkelen de muren verder af. Je merkt dat meer mensen deze visie delen; het aantal gelijkgestemden groeit. En samen kun je het verschil maken.”
Het hangt nog wel een beetje af van het team waarin je terechtkomt als student: sommige teams zijn heel sterk gericht op de relatie, terwijl andere vooral ‘taakgericht’ werken, signaleren de studenten. Daarom is het belangrijk dat je collega’s probeert mee te trekken, vinden ze. “Wij zijn ambassadeurs van de beweging; het is onze taak om anderen te enthousiasmeren”, aldus Peter.

Stagetekorten

Toch blijven er nog wel aandachtspunten. Zo blijkt uit een bericht van het vakblad Nursing dat de voorzitter van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) Hans Aerts,  zich ernstig zorgen maakt over een tekort aan ongeveer zesduizend stageplaatsen voor mbo en hbo student-verpleegkundigen. De studenten herkennen dat, bij weinig personeel, het vaak ontbreekt aan animo om studenten te begeleiden. Janine: “Ik hoop toch dat wij in de praktijk over onze schaduw heen kunnen stappen. Geen stagebegeleiding bieden is tenslotte niet de oplossing voor het groeiende tekort in de zorg. Dit is ook nog wel een muurtje dat we af te breken hebben.”

Vakschool

Verschillende organisaties in de vernieuwingsbeweging verkennen de mogelijkheid om een vakschool Waardevolle zorg op te richten – een idee van Mieke Hollander, de bedenker RVWO. Zij vertelde er meer over op de bijeenkomst.

Late nightshow

De dagen werden afgesloten met een heuse late nightshow. Aukje Lausberg, secretaris van de beweging Radicale vernieuwing zorg, blikte hierin met tafelgasten – onder wie studenten RVWO, zie het filmpje hieronder – terug op de dag.
De late nightshow was tijdens de inspiratieweek dagelijks om 20.30 uur te zien (en daarna terug te kijken) via: weekvanderadicalevernieuwing.nl/latenight

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® verrijkt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten, én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. De praktijk-leerroute wordt uitgevoerd door zorgorganisaties ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief.)

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese