Resultaten Lezer­sonder­zoek

Geplaatst op 9 oktober 2019

In de vorige nieuwsbrief Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) en op de website www.waardevolonderwijs.nl stond een Lezersonderzoek. Hierin vroegen we u naar uw mening over de nieuwsbrief RVWO. Hoewel de respons minder groot was dan gehoopt en de resultaten niet representatief zijn, leveren de reacties op het onderzoek toch wel wat stof ter overdenking op.

Opvallend is dat vooral hbo-opgeleide medewerkers (met functies als verpleegkundige, praktijkopleider, manager of adviseur) het Lezersonderzoek invulden. De meeste respondenten werken bij een zorgorganisatie; een aantal werkt in het onderwijs en de rest elders.

Eigen abonnement?

Wij zijn erg nieuwsgierig welke mensen de nieuwsbrief ontvangen via de eigen organisatie (we weten bijvoorbeeld dat DSV|verzorgd leven deze doorstuurt naar alle medewerkers).
Van de respondenten van het Lezersonderzoek krijgt de helft nieuwsbrief toegestuurd via de organisatie waar men werkt. De rest heeft een eigen abonnement of leest de nieuwsbrief via de website www.waardevolonderwijs.nl.
Van de respondenten leest de helft de nieuwsbrief altijd, ongeveer een derde leest deze vaak en de rest soms. En de ene helft leest de nieuwsbrief in z’n geheel, terwijl de rest alleen leest over onderwerpen die ze interessant vinden of de nieuwsbrief scant.

Waardering

Welke onderdelen worden het best gewaardeerd? Dat zijn om te beginnen de nieuwsberichten; deze worden vooral beoordeeld als ‘uitstekend’ of ‘goed’. Ook informatieve achtergrondartikelen scoren hoog, net als de rubriek ‘een kijkje in de keuken’. Daarna het meest gewaardeerd zijn de verslagen, blogs en interviews, op de voet gevolgd door de vlogs. 
Onvoldoendes werden niet uitgedeeld. Wel zijn sommige onderdelen door een enkele lezer beoordeeld als ‘matig’ (‘Een kijkje in de keuken’, blogs, vlogs en verslagen). Ook opvallend: bij de rubriek ‘vacaturemeldingen’ vulden veel respondenten in: ‘niet van toepassing’. Misschien, omdat deze lezers al een baan hebben en de vacaturemeldingen daarom links laten liggen?

Op de hoogte blijven

Wat zijn de belangrijkste redenen om de nieuwsbrief te lezen? De mensen die het Lezersonderzoek invulden, geven aan dat zij op de hoogte willen blijven: van radicale vernieuwing, van recente ontwikkelingen, van de voortgang van RVWO, van veranderingen en nieuwtjes. Lezers geven ook aan vooral geïnteresseerd te zijn in de ervaringen van studenten, medewerkers, cliënten en naasten en in de inhoud van het RVWO-onderwijs. Daarnaast wil men graag weten hoe de samenwerking tussen de verschillende betrokkenen gestalte krijgt.

Suggesties die we opgehaald hebben

Gevraagd naar wat er beter kan, noemen enkele lezers de verschijningsfrequentie. Zij geven aan te weinig aan lezen toe te komen (door de werkdruk/tijdsdruk die ze ervaren). Eén persoon wil graag dat de nieuwsbrief vaker gaat verschijnen, maar dan met minder artikelen per keer. ‘Dan heb ik meer focus.’ Gewaardeerd worden de afwisseling tussen tekst en beeld en dat er veel (makkelijk leesbare) informatie gegeven wordt. Sommigen vinden de nieuwsbrief gewoon goed zoals deze nu is; gevraagd naar tips is een aantal keer geantwoord: ga zo door!

Nieuwe peiling in het voorjaar

De Werkgroep Communicatie is blij met alle reacties, maar vindt het ook jammer dat de respons relatief laag was. Daarom zal zij erover nadenken hoe bij het volgende Lezersonderzoek – in het voorjaar van 2020 – gezorgd kan worden voor een hogere respons.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese