‘Radicale ver­nieuwing verpleeg­huiszorg kan niet zonder onder­wijsver­nieuwing’

Geplaatst op 31 oktober 2017

Afgelopen maand werd door LOC een bijeenkomst over onderwijs georganiseerd in het kader van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Aanleiding: de vraag van enkele coördinatoren Radicale vernieuwing van in de beweging actieve zorgorganisaties.

Zij gaven aan actief in gesprek te zijn met ‘hun’ MBO- en HBO opleidingsorganisatie om te zorgen dat de opleidingen van (toekomstige) medewerkers aan kunnen gaan sluiten bij de uitgangspunten en ambitie van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Enkele deelnemers zijn doende om eigen opleidingen te organiseren. Er was behoefte aan uitwisseling: wat gebeurt er op dit vlak bij deelnemers aan Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg? Wat kunnen we hierin van elkaar leren?

Wat belangrijk is voor mensen voorop

Waar centraal staat dat wat belangrijk is in het leven van mensen die zorg krijgen en geven, uitgangspunt moet zijn. Hoe je dat voor elkaar krijgt, op elk moment van de dag en elke plek in en om het verpleeghuis, is de centrale uitdaging. En daar is dus ook vernieuwing van het onderwijs voor nodig. “Opleiden gaat nu nog vooral over kwantiteit en rendement, niet over onderwijs en groei,” aldus een onderwijsexpert en door de andere aanwezigen beaamd. Terwijl ook aangegeven werd dat er grote uitdagingen liggen op de werkvloer in de zorg én in het onderwijs. Die door verschillende aanwezigen worden aangegrepen om een duurzaam verschil te kunnen gaan maken, vooral door veel te experimenteren. Kijken, luisteren en leren van elkaar wat werkt, werd gezien als heel zinnig. “Dit helpt ons nu al paar dingen anders aan te pakken, aldus een van de onderwijsdeskundigen.”

Diverse achtergronden

Onder de aanwezigen bij de bijeenkomst waren onder meer een voorzitter cliëntenraad, manager opleidingen, bestuurder, zorgmanager en een coördinator Radicale vernieuwing. Sommigen kwamen samen met een of meer vertegenwoordigers van een onderwijsorganisatie waar mee samengewerkt wordt. Vanuit het onderwijs waren er onder meer lectoren en een voormalig bestuurder.

Vernieuwende samenwerking

Onder meer deze twee nieuwe en vernieuwende samenwerkingsverbanden tussen verpleegzorg en onderwijsorganisaties uit Zwolle en Leiden werden uitgebreid besproken. Uit enthousiasme werd een vervolgbijeenkomst gepland.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese