‘Radicale ver­nieuwing verpleeg­huiszorg’ is nu ‘Radicale ver­nieuwing zorg’

Geplaatst op 25 juni 2021

In 2017 is de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg gestart. Vier jaar later hebben de deelnemende organisaties behoefte aan verbreding. Omdat ook in de thuissituatie de relatie tussen de mensen die zorg nodig hebben, de naasten en de medewerker centraal staat. Daarom hebben de deelnemende organisaties besloten de naam te veranderen in ‘Radicale vernieuwing zorg’.

Bij de start van de beweging hebben we ons gefocust op de verpleeghuizen. Maar al langer zien we dat deze insteek eigenlijk te smal is. Zo is het actieteam ‘Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van bewoners’ ook bezig met het formuleren van aanbevelingen voor de thuissituatie. Een aantal deelnemende zorgorganisaties had daarom behoefte aan verbreding van de beweging. Namelijk naar mensen die zorg thuis ontvangen. Waarbij iedere deelnemende organisatie zelf bepaalt welk deel van de organisatie meedoet. Vanaf nu richt de beweging zich dus zowel op mensen die thuis wonen als in het verpleeghuis.

Verandering naam

Met deze verbreding past de naam ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg’ niet meer. Er kwamen diverse suggesties voor naamsveranderingen. Duidelijk was dat ‘radicale vernieuwing’ gehandhaafd blijft. Dat roept veel op, maar geeft precies weer dat we het over de radix (=wortel) en daarmee de kern van de zorg hebben. Uiteindelijk is de naam ‘Radicale vernieuwing zorg’ gekozen. Wetend dat die naam erg breed is en er inmiddels meer bewegingen rond radicale vernieuwing zijn ontstaan. Maar naar de toekomst zou het mooi zijn als we niet meer in sectoren hoeven te denken.

Meer weten

  • Kijk voor informatie over de vernieuwingsbeweging in de langdurige ggz op www.rvggz.nl
  • Kijk voor informatie over de vernieuwingsbeweging in de jeugdzorg op www.rvjeugdzorg.nl
  • Kijk voor informatie over de vernieuwingsbeweging in het onderwijs voor zorg en welzijn op www.waardevolonderwijs.nl
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing in gouden letters vastgehouden door deelnemers

‘Bewegingen Radicale ver­nieuwing bundelen krachten’
> Lees hier meer

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese