Uit­gebreide pub­licatie: Zicht op ver­nieuwing in de beweging | Veel voor­beelden!

Geplaatst op 20 juni 2018

Bron van inspiratie voor vernieuwers van de verpleeghuiszorg

‘Zicht op vernieuwing. Binnenkijken bij vernieuwers van de verpleeghuiszorg: inzichten, voorbeelden en overdenkingen.’ Onder die titel verschijnt op 20 juni 2018 een grote overzichtspublicatie over de beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg’. Verspreid over bijna honderd pagina’s biedt ‘Zicht op vernieuwing’ een inkijkje in het reilen en zeilen van acht zorgorganisaties die werken aan zorg waarin niet de regels maar de mensen voorop staan. De publicatie komt met tal van inzichten over de manier waarop zorgorganisaties radicaal kunnen vernieuwen en hun zorg kunnen organiseren rondom de relatie tussen bewoner, naasten en medewerkers. Denk aan inzichten van medewerkers, cliënten, naasten en managers. Naast deze inzichten vindt de lezer in ‘Zicht op vernieuwing’ minstens zoveel concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. ‘Zicht op vernieuwing’ kan daardoor leerzaam en inspirerend zijn en nodigt uit tot verdere discussie over de radicale vernieuwing van de verpleeghuiszorg.

Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg

‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’ droomt van verpleeghuiszorg waarin mensen het belangrijkst zijn. Het gaat om wat er speelt in de relatie tussen de bewoners, hun naasten en zorgmedewerkers en wat voor hen van waarde is. Dit vraagt om een ‘radicale’ vernieuwing van de huidige verpleeghuiszorg, die steeds meer een medisch model is gaan volgen en ‘gedicteerd’ wordt door regels en protocollen. Het initiatief voor de beweging komt van de landelijke cliëntenorganisatie LOC Zeggenschap in zorg, die hierin nauw samenwerkt met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De grote verandering moet echter komen vanuit de sector zelf, bewoners en hun naasten, en zorg-gerelateerde instanties zoals de Inspectie, Zorginstituut, zorgkantoren, zorgverzekeraars en het onderwijs.

Concreet merkbare vernieuwingen

‘Zicht op vernieuwing’ bevat bijdragen vanuit acht van de circa vijftig zorgorganisaties die nauw betrokken zijn bij de beweging: Archipel, Sensire, Surplus Zorg, Topaz, Viattence, Warm Thuis, Woonlandschap De Leyhoeve en Zonnehuisgroep Amstelland. Ieder op hun eigen manier geven zij invulling aan relatiegerichte zorg. Beeldbepalers van deze organisaties bespreken uitdagingen en dilemma’s, maar gaan ook in op oplossingen en grote en kleine successen. Wat opvalt, is de mate waarin zij bereid zijn kritisch te kijken naar hun eigen handelingen en ook minder geslaagde acties belichten. Interviews met zorgmedewerkers en familieleden geven vooral antwoord op de vraag wat er concreet merkbaar is van alle vernieuwingen. Een kort hoofdstuk zet in de vorm van vijftien overdenkingen de nodige kanttekeningen bij de artikelen.

Helpende:
“Geweldig, je eigen creativiteit inbrengen en lekker meteen toestemming krijgen!”
Manager:
“Niet één dingetje veranderen, maar alles aanpakken. Dat is onze grote kracht.”
Bewoner:
“Ik vind dat ze altijd wel aardig zijn. Dat waren ze voorheen ook, soms was het een beetje afstandelijk. Nu is het persoonlijker. Dat merkte ik zeker toen mijn man overleed, dat ze heel lief waren en veel persoonlijke belangstelling hadden. Dat zou daarvoor anders geweest zijn.”
Bestuurder:
“Bij nader onderzoek bleek dat 80 procent van alle regels helemaal niet bestond.”

Publicatie downloaden

Blader de publicatie hieronder meteen door, of download hem hier.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese