Producent Laurens Joënsen blikt terug op podcasts RVWO

Geplaatst op 14 december 2020

Laurens Joënsen is muzikant en producer. In zijn Studio Monde werden het afgelopen jaar de podcasts opgenomen voor Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO). Hoe kijkt hij daarop terug?

“Normaal gesproken produceer ik muziek en albums voor artiesten. Maar door de coronacrisis werd bijna alles afgeblazen”, vertelt Laurens Joënsen. “Toen kwam RVWO op mijn pad. Dat werd ‘een rots in de branding’ in deze spannende tijd.”
Laurens vertelt hoe hij in contact kwam met Mieke Hollander, projectleider RVWO. “Dat was via danstherapeut Job Cornelissen. Hij vertelde dat hij een aantal workshops had verzorgd voor RVWO-studenten. En ook, dat Mieke op zoek was naar een producer en studio. Zo is het begonnen.”

Hart voor het vak

Laurens herinnert zich nog dat hij Mieke voor het eerst sprak – telefonisch. “Ik begreep meteen dat ik te maken had met een serieuze vraag van een professional met hart voor haar vak.” Door de coronacrisis konden de verrijkingslessen van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) niet ‘live’ plaatsvinden. “Daarom wilde Mieke ze in een andere vorm gieten.” Zo ontstond het idee van de WaardeCast.
Laurens vond de klus een mooie uitdaging. “Spannend ook, want ik had nog nooit een podcast gemaakt.” Mieke en Laurens maakten samen een opzet. Hoelang moest iedere podcast duren? Wie zou deze presenteren? Welke ‘tune’ paste erbij? “Mieke was erg goed voorbereid en wist veel over de inhoud van de onderwerpen die in de podcast aan de orde zouden komen. Zelf was ik verantwoordelijk voor het opnemen en ‘editen’; mijn compagnon Tammo Kersbergen voor de nabewerking.”

Uiteenlopende personen

Inmiddels zijn er al negentien podcasts opgenomen. Wat staat Laurens nog het meeste bij? “Onder meer het teamwork met Mieke. Dat verliep soepel; beslissingen werden in samenspraak genomen. Verder: de liefde voor het zorgvak van de mensen die aan het woord kwamen in de podcasts. Er kwamen zeer uiteenlopende gasten in mijn studio. Daardoor kreeg ik een kijkje in een wereld die ik niet goed kende. Wat me opviel: mensen in de zorg werken vanuit hun hart. Dat vond ik erg mooi. Ook de persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld van mantelzorgers Lisa en Fatos, raakten mij. Iedereen heeft immers ouders, een partner of een opa en oma die misschien ooit zorg nodig hebben. Het is fijn om te beseffen dat er dan een beroepsgroep is die het hen naar de zin wil maken.”

Coronaproof

Laurens benadrukt dat tijdens het hele opnameproces ‘veilig en verantwoord werken’ steeds hoog in het vaandel stond. “Aan het begin van de coronacrisis heb ik onderzocht of het mogelijk was om podcasts op te nemen op afstand, ieder vanachter een eigen laptop. Maar dat ging ten koste van de geluidskwaliteit. Vervolgens heb ik de studio coronaproof gemaakt. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat iedereen voldoende afstand van elkaar kon houden tijdens de opnames.”

Vooruitblik

Hoewel het voor musici en theatermensen nog steeds moeilijke tijden zijn, heeft Laurens eind 2020 toch een aantal nieuwe nummers kunnen opnemen in zijn studio, onder meer met Yentl en De Boer. “Eén prachtige single, Aanraking, zit ook in de Adventskalender van de Kleine Komedie.

Achter ieder vakje van deze virtuele kalender, die viraal is gegaan, vind je een voorstelling van steeds weer een andere artiest. Het zijn kleine en prachtige lichtpuntjes.”
Voor 2021 staan er weer nieuwe podcasts op stapel. Laurens heeft veel zin om ook deze te produceren. “De ontmoeting met Mieke bleek achteraf van goud. Er zijn hierdoor onverwacht veel mooie dingen op mijn pad gekomen. Het is leuk en waardevol dat ik ook in 2021 mijn studio weer kan inzetten om mensen over de zorg te onderwijzen.”

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Interview: Mieke Hollander. Tekst: Femke van den Berg. Foto Laurens Joënsen: Marcel Kentin.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese