Oproep Topaz in jaar­verslag: deel de leuke momenten!

Geplaatst op 24 juli 2018

Wat doet ertoe?

Topaz draagt als een van de vier ambassadeurs een steentje bij aan de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg: van regels naar relaties. Dit betekent niet dat ze alle regels overboord zetten. Het betekent wel dat ze zich er niet meer door laten leiden. Dat ze heel kritisch kijken naar wat ze doen, hoe ze het doen en vooral: waaróm ze het op deze manier doen. “We willen dat alles draait om: wat doet ertoe voor bewoners, familie en medewerkers/vrijwilligers?”

Goed bedoeld invullen

Josine Engels deed in Topaz Munnekeweij, de locatie waar Topaz is gestart met radicaal vernieuwen, onderzoek naar wat belangrijk is in de onderlinge relaties in de driehoek van bewoners, familieleden en zorgmedewerkers. Wat is haar in het onderzoek vooral opgevallen? Josine: “De relatie tussen familie en medewerkers is in principe goed, maar kan van beide kanten beter. Vanuit goede bedoelingen vullen beide partijen veel voor elkaar in. Zo willen zorgmedewerkers familie niet lastigvallen met een vraag en andersom ook niet, want ‘die meiden hebben het al zo druk’. Ook heeft de familie behoefte aan meer informeel contact over de leuke, alledaagse dingen. Wat heeft mijn moeder vandaag gedaan? Hoe was haar dag? Nu is er vaak alleen contact als er iets verandert in de gezondheidssituatie of als de zorgmedewerker een vraag heeft.”

Een jaar radicaal vernieuwen

In het jaarverslag kijkt Topaz terug op een jaar radicaal vernieuwen, wat gaat er radicaal anders?

Lees helemaal onderaan of download hier het hele artikel uit het jaarverslag van Topaz en kom meer te weten over:

  • het belang van oprechte aandacht;
  • het effect van eigenaarschap;
  • de meerwaarde van een familieavond;
  • de verbeterde samenwerking met mantelzorgers.

Meer weten?

Eva van Zelm, projectleider Radicale vernieuwing bij Topaz, schreef onlangs ook een blog over de onomkeerbare ontwikkelingen in de organisatie. Lees hier haar blog De geest is uit de fles! Contact met Eva? Zij is bereikbaar via e.van.zelm@topaz.nl

Tevens schreef zij samen met haar collega Bianca van Rozendaal, communicatieadviseur bij Topaz, onlangs het artikel “Ken de bewoner en zijn of haar netwerk” en geeft daarin o.a. tips over huisbezoeken, de verhuizing en het zorgdossier.

Zie ook

 

 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Week van de Radicale vernieuwing
> Terugkijken & verslag lezen

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese