‘Ontmoetin­gen Online’ zorgt voor saam­horig­heid

Geplaatst op 4 maart 2021

Hoe creëer je goede dagbesteding voor kwetsbare mensen in tijden van corona? Met Ontmoetingen Online, zo bedachten ze bij MelmanProducties. Mogelijk kunnen RVWO-studenten (zie kader onderaan) ook bijdragen aan de verdere uitrol van dit initiatief.

Aan de wieg van Ontmoetingen Online staat Margreet Melman, van MelmanProducties. Zij is de motor achter projecten als Muzikale Ontmoetingen en het dans- en beweegprogramma HuidHonger. “Deze activiteiten liepen verschrikkelijk goed op locaties van zorgorganisaties. Maar door de maatregelen tegen het coronavirus kwamen ze helemaal stil te liggen. Ik dacht: wat nu? Tot technicus Rolf Boerkoel tegen mij zei: ‘Waarom digitaliseer je het dagbestedingsaanbod niet?’”

Via de televisie

Zo gezegd, zo gedaan. Sinds het najaar van 2020 kunnen (jongere) ouderen en mensen met een chronische beperking deelnemen aan het online interactieve dagbestedingsaanbod van Ontmoetingen Online. De ontmoetingen vinden plaats via het beeldscherm van de eigen televisie, bediend met de tv-afstandsbediening. “We hebben er bewust voor gekozen om onze programma’s via de tv aan te bieden, omdat ook oudere deelnemers hiermee bekend zijn en niet bijvoorbeeld eerst nog moeten leren hoe een tablet werkt”, licht Margreet toe. Mensen die eigen hardware hebben, zoals een computer, tablet of laptop, kunnen echter ook gewoon via een link inloggen op het platform en aan sessies deelnemen. Via een webcam met daaraan gekoppeld de Ontmoetingen Online Mediabox kunnen deelnemers bovendien met elkaar praten en ervaringen delen. “De privacy is altijd gewaarborgd, want we hebben een systeem ontwikkeld via eigen servers, dat AVG-proof is”, aldus Margreet.  

Divers aanbod

Deelnemers aan Ontmoetingen Online kunnen kiezen uit Muzikale Ontmoetingen (meezingsessies),  Actieve Ontmoetingen (dans- en beweegactiviteiten) en Op Pad Ontmoetingen. Tijdens zo’n Op Pad Ontmoeting maakt Margreet een stadswandeling of bezoekt ze bijvoorbeeld een museum. Ze filmt met haar tablet wat ze onderweg ziet en gaat hierover meteen in gesprek ­met de deelnemers. “Vorige week was ik bijvoorbeeld op het Vrijthof in Maastricht, een groot succes”, vertelt ze. Daarnaast zijn er nog Familie Ontmoetingen, waarbij deelnemers (via een groot scherm) beeldbellen met dierbaren.

Ook voor mantelzorgers

Speciaal voor mantelzorgers zijn er de Mantelzorg Ontmoetingen. Drie keer per week leidt een mantelzorgconsulent een sessie met maximaal zeven tot acht deelnemende mantelzorgers. “Zij hebben niet alleen behoefte aan activiteiten, maar vooral ook aan gesprekken en aan onderling contact”, merkt Margreet. “Soms, als de Ontmoeting is afgelopen, praten enkele deelnemers nog wel anderhalf uur met elkaar verder. Er ontstaan echt nieuwe vriendschappen.”

Veel behoefte

Margreet heeft het afgelopen jaar ervaren dat de Ontmoetingen Online zeer in de smaak vallen. “Er blijkt een enorme behoefte aan deze vorm van digitale dagbesteding, ook omdat er verder zo weinig te beleven valt momenteel.” Ze vervolgt: “Onze ambitie met Ontmoetingen Online is niet om nieuwe programma’s te maken. Wel willen wij binnen drie jaar de grootste infrastructuur in Nederland realiseren. Deze kan dan tevens ten dienste staan van andere lokaal ontwikkelde initiatieven, zodat er ook programma’s op aangeboden kunnen worden die door anderen ontwikkeld zijn. We willen de kosten superlaag houden, zodat het voor iedereen heel betaalbaar is.” (Meer informatie over de kosten is te vinden op de website.)

Saamhorigheid en nabijheid

Terugkijkend vindt Margreet het fantastisch dat ze door corona aan iets heel nieuws is begonnen. “Vooraf dacht ik: je kunt online toch nooit nabijheid en gezamenlijkheid creëren? Dat blijkt niet te kloppen. Of althans: niet helemaal. Online contact kan fysiek contact niet vervangen. Maar het kan wel degelijk bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid. Het is prachtig om te zien dat zoveel mensen dankzij Ontmoetingen Online een stukje gelukkiger worden. Ouderen bloeien op, zorgmedewerkers zijn enthousiast. Op een eenvoudige manier kun je eraan bijdragen dat mensen meer leefplezier ervaren. Dat maakt me ongelooflijk blij. Tegelijkertijd zie ik ook dat sommige mensen de drempel om aan te sluiten nog steeds hoog vinden, met name omdat hun digitale vaardigheden gering zijn. Dat geldt voor ouderen, maar soms ook voor zorgprofessionals. Daarom zijn we aan het kijken hoe we de informatie over het programma en de achterliggende techniek nog beter kunnen overdragen.”

Studenten aansluiten

Het is de moeite waard om te verkennen of en zo ja hoe studenten RVWO kunnen aansluiten bij Ontmoetingen Online. “Het is ontzettend leuk om een gesprek op gang te brengen over hoe studenten kunnen en willen bijdragen.”

Meer informatie: ontmoetingen.online.

Zorginnovatieprijs
Ontmoetingen Online is genomineerd voor de Zorginnovatieprijs 2021.

Deze prijs is bedoeld voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. “Er zijn regionale voorrondes geweest en in Limburg zijn we vanuit zorgorganisatie Sevagram voorgedragen”, vertelt Margreet. “Die regionale voorronde hebben we gewonnen. Daar ben ik heel blij mee en trots op! En nu doen we dus mee in de landelijke finale, superspannend!”
De Nationale Zorginnovatieprijs wordt in 2021 op 11 maart uitgereikt tijdens het online Health Valley Event.
Bekijk hieronder de pitch van Margreet Melman:

Beeldscherm-toepassingen voor zorg en welzijn
Voor de zorgprofessional van de toekomst is het goed om op de hoogte te zijn van digitale mogelijkheden die zorg en welzijn kunnen ondersteunen.
In 2019 heeft De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een rapport uitgebracht over het nut en de noodzaak van kunstmatige intelligentie, digitaal ondersteunde zorg en e-health. Ook over beeldscherm-toepassingen hoor je steeds meer. Niet alleen om de zorg efficiënter te maken, maar juist ook om mensen dichter bij elkaar te brengen. Het maakt zeker in tijden van corona soms echt het verschil: even face-to-facecontact. Toepassingen waar we ons eerder soms nog niets bij voor konden stellen, zijn door corona in een stroomversnelling gekomen. Een voorbeeld daarvan zijn de Ontmoetingen Online, ontwikkeld door Margreet Melman. Een voorbeeld, dat zeker voor de beroepsbeoefenaar van de toekomst, zoals (RVWO-) studenten zorg en welzijn in mbo en hbo, de moeite van het kennen waard is.

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief) .

Interview: Mieke Hollander. Tekst: Femke van den Berg. Fotografie: MargreetProducties (grote foto bovenaan) en Pixabay.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese