Nieuwe ideeën brengen Leefplezier verder

Geplaatst op 24 september 2020

Op het digitale platform van Pleindoneren verscheen onlangs een bericht over hoe je mantelzorgers kunt betrekken bij het vergroten van het leefplezier van mensen met een zorgvraag.

Leontien Giezen en Egbert Bosma zijn de bedenkers van het concept ‘Leefplezier. “Leefplezier wil zeggen dat je het naar je zin hebt in het leven. Ieder mens heeft zo z’n eigen dingen waar zij of hij blij of tevreden van wordt”, zegt Leontien.

Ambassadeurs

Sinds 2012 zetten Egbert en Leontien zich ervoor in om hun gedachtegoed en aanpak te verspreiden. Samen met een ambassadeursnetwerk van mensen uit de zorg en het onderwijs hebben ze hiertoe al diverse stappen gezet. Zo ontwikkelden zij de website www.leefplezier.nl, verzorgen ze workshops en ontwikkelden zij (scholings)materialen die gratis kunnen worden gedownload.

Nieuwe stappen

Onlangs is binnen het netwerk van ambassadeurs stilgestaan bij een volgende stap, namelijk: hoe kunnen we mantelzorgers eveneens een handreiking bieden met behulp waarvan zij het leefplezier van hun (kwetsbare) familielid kunnen vergroten? Het antwoord ligt volgens de ambassadeurs in het ontwikkelen van een e-learning ‘De mantelzorger en de leefplezierboom’. Vervolgens, zo meent Mieke Hollander (ambassadeur Leefplezier en tevens projectleider RVWO), kan de e- learning ook weer handvatten bieden voor het onderwijs aan studenten. 

Kennis en ervaringen delen

Deze ideeën zijn door Mieke gedeeld via het digitale platform van Pleindoneren (een initiatief dat mensen, goede ideeën en middelen wil verbinden). In de online community wisselen leden, uit de zorg en het sociaal domein, kennis uit en delen ze ervaringen.

OVER RVWO
Radicale Vernieuwing Waarde-Vol Onderwijs® vernieuwt het zorgonderwijs, zodat de zorg en ondersteuning duurzaam kunnen aansluiten bij de waarde(n) van mensen met een zorgvraag en hun naasten én zorgprofessionals hun werk met plezier doen. (Meer informatie over RVWO lees je in de RVWO-nieuwsbrief).

Tekst: Mieke Hollander, Femke van den Berg.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

‘Droom van de beweging nog groter gewor­den’
> Serie video's

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese